Cruella - Disney+

Elokuva-arvostelu: Cruella on hykerryttävä esiosa dalmatialaistarinoille

Pikkukaupungissa varttuva Estella on omaperäinen ja nerokas pieni tyttö, joka pitää sekä omaa että heikompien puolta. Hän kuitenkin tuntuu joutuvan alituiseen vaikeuksiin. Lopulta Estella erotetaan koulusta ja hänen pitää muuttaa äitinsä kanssa Lontooseen. Vastoinkäymiset vain jatkuvat päätyen suureen tragediaan: Estella menettää äitinsä.

Tyttö saa ystävikseen katurosvoja ja päätyy itse samalle alalle. Varkauksia tehdessään Estellasta kehittyy hyvä valeasujen tekijä, ja hänellä syntyy haave päästä kaikkien tuntemaksi muotisuunnittelijaksi.

Estella tutustuu paronitar von Hellmaniin, joka johtaa suurta muotitaloa. Näyttää siltä, että Estella saa toteutettua unelmansa, mutta sitten paronitar tekee petturimaisia temppujaan. Estella päättää maksaa potut pottuina, ja hän löytää sisältään jo lapsena syntyneen sivupersoonan, kostonhimoisen Cruellan.

Emma Thompson esittää ilkeää paronitar von Hellmania.

Elokuva perustuu tietenkin Cruella de Vilin hahmoon, joka esiteltiin Dodie Smithin vuoden 1956 Satayksi dalmatiankoiraa -lastenkirjassa ja sai ikoniseksi muodostuneen ulkomuotonsa vuonna 1961 julkaistussa 101 dalmatialaista -piirroselokuvassa. 101 dalmatialaista on laajentunut sittemmin isoksi joukoksi erilaisia mediatuotteita, joista Cruella-elokuva ei jää varmasti viimeiseksi.

Tällä kertaa ei ole kyse ihan keskinkertaisimmasta kierrätystuotteesta. Tarinan vieminen keskelle Lontoon punk-vuosia ja ennen kaikkea Emma Stonen valinta nimiosan esittäjäksi ovat toimivia ratkaisuja. Alkuperäistarinan tutuista aineksista saadaan myös synnytettyä hykerryttävä ja aiempaa sympaattisempi Cruellan kehityshistoria ja henkilökuva. Cruellan inho dalmatialaisia kohtaankin on perusteltu näppärästi.

Draamakomedia. O: Craig Gillespie. N: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry. (USA 2021). 134 min. TK

Cruella on tällä hetkellä elokuvateattereissa. Lisäksi sen saa nähtäväkseen maksullisesta Disney+:sta, jos on hankkinut niin sanotun premier access -oikeuden. 


Teksti: Toni Keränen I Kuva: Disney+08.06.2021 03:00
Katso myös
Ensi-ilta-arvostelu: Katkeransuloinen draama surun koettelemasta perheestä
Tänään ensi-illassa: Angelina Jolien tähdittämä toimintatrilleri
Elokuvaesittely: Tässä elokuvassa sankari kuolee 250 kertaa!
Katso traileri: Disneyn ja Pixarin uutuusanimaatio Luca Disney+-palveluun kesäkuussa