fbq
Keijo_Leppaenen_pk_0f2dde3b0e.jpg

Uutisankkuri Keijo Leppänen muistelee Mauno Koiviston kuolemaa: Mielessäni kävi häivähdys, onkohan tämä varmasti totta!

Ikimuistoisin uutinen on kuitenkin presidentti Mauno Koiviston kuolema 12.5.2017. Toimituksessa tiedettiin presidentin heikosta terveydentilasta, mutta tieto kuolemasta yllätti silti: se tuli kesken Kymmenen uutisten lähetyksen.

–Toimittajamme editoi tiedotteen ja juoksi sen ohjaamoon, jossa uutispäällikkö vahvisti sen ja toi uutispöydälle. Me olimme siinä Ripsan kanssa, ja se luettiin ulos 22.13. Tiedossani ei ole, että mikään muu väline olisi sitä ehtinyt aiemmin kertoa, Leppänen summaa.

Siinä missä isoja uutisaiheita, kuten katastrofeja, uutisoidaan Leppäsen mukaan usean päivän ajan, aiheutti Koivisto-uutinen piikin, jossa yhdistyi paitsi ensikerronta kesken lähetyksen myös Leppäselle itselleen merkittävän hahmon poismeno. 

– Koivisto oli nuoren aikuisuuteni ajan presidentti. Kun uutinen tuli suoraan lähetykseen, mielessäni kävi häivähdys siitä, että onkohan tämä varmasti totta.

Uutisten vakiokasvo herättää ymmärrettävästi kiinnostusta myös katsojissa. Maikkarin uutisankkureilta kysytään toistuvasti, ovatko Kymmenen uutisten loppukevennysten jälkeiset sutkautukset suunniteltuja, ja kuka päättää ankkureiden pukeutumisesta. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Sutkautuksia ei yleensä suunnitella ennakkoon, ja pukeutumisesta päättää ankkuri itse. 

– Tai minun tapauksessani ankkuripari, varsinkin Maija, Leppänen lisää. 

Vaikka Leppänen on tottunut vastaamaan ulkojournalistisiin kysymyksiin, niin jotkut kysymykset ovat silti uutisankkurista outoja. 

– Kerran minulta tultiin kaupungilla kysymään vähän ennen Seitsemän uutisia, että menetkö tänä iltana vielä kuuluttamaan, Leppänen naurahtaa. – Siinä loukattiin kuuluttajia, ankkureita ja koko uutistoimintaa! Ei uutisia ihan tuosta vain piipahdeta studiossa lukemassa.

Uutisten lukeminen onkin vain yksi osa uutisankkurin monipuolista työpäivää, johon kuuluu mm. juttuihin perehtymistä, niiden taustojen kaivamista, haastateltavien etsimistä sekä omien spiikkien kirjoittamista. 

Oman mediakulutuksensa suhteen Leppänen luonnehtii itseään vanhan liiton mieheksi. Työvuorojen ulkopuolella hän seuraa enimmäkseen kotimaisten medioiden uutisia iPadiltaan ja televisiosta. Sosiaalinen media ei ole Leppäselle ensisijainen tiedonlähde, toisin kuin ehkä nuoremmalle polvelle.

– Minulla on tilit Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa. Ikäpolvelleni tyypilliseen tapaan olen aktiivisin Facebookissa, ja muissa sitten laiskempi. Twitterissä en ole oikein halunnut aktivoitua. Miellän sen sellaiseksi media- ja politiikkaihmisten nopeiden nakkeluiden paikaksi, Leppänen sanoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Urheilu on Leppäselle mieluisin vapaa-ajan harrastus. Hän pyöräilee työmatkat ja pelaa säännöllisesti tennistä. Viimeisin urheiluvalloitus on tennistä ja squashia yhdistelevä mailapeli padel, jota Leppänen pelaa nelinpelinä yhdessä kolmen aikuisen poikansa kanssa. 

– Enkä ole edes huonoin siitä porukasta, Leppänen kehaisee.

Työn ja urheilun ohella Leppänen on kunnostautunut myös kirjailijana. Viimeisin teos on vuosi sitten julkaistu keihäänheittäjä Tero Pitkämäen elämäkerta Keihäsmies. Juuri nyt Leppäsellä ei ole uutta kirjaprojektia työn alla, mutta kynää hän ei ole laittanut tuppeen. 

– Olen hyvässä valmiudessa, jos joku keksii hyvän aiheen, tai jos sellainen jostain ilmaantuu, Leppänen sanoo. 

MTV Uutiset 40 vuotta -juhlalähetys keskiviikkona 1.9. klo 21. Kymmenen uutiset -juhlalähetys keskiviikkona 1.9. klo 22.
 

Seuraa meitä somessa