Loistava ystäväni - Yle Teema & Fem

Ylellä tuhti Elena Ferrante-paketti: Ystävyys kantaa läpi vaikeiden aikojen

Elena Ferranten menestysromaaniin perustava draamasarja kertoo Napolissa asuvista nuorista, joiden ystävyyttä leimaavat väkivallan uhka ja salaisuudet.

Loistava ystäväni on koskettava kasvutarina ja kuvaus ystävyydestä. Kahdeksanosaisen sarjan tarina alkaa siitä, kun ikääntynyt Elena Greco herää yöllä puheluun, jossa hän kuulee ystävänsä Lilan kadonneen. Tämä herättää hänessä palon kertoa ystävysten tarina, joka sai alkunsa 1950-luvulla Napolissa. 

Nuoret Elena ja Lila asuvat köyhässä korttelissa, jossa vallitsee patriarkaalinen yhteiskuntarakenne. Gomorran uhka leijuu tukahduttavana kaupunginosan yllä, ja väkivaltaiset yhteenotot leimaavat arkea. Lasten on kasvettava nopeasti voidakseen auttaa perhettään taloudellisesti. Elena on etuoikeutettu, koska hän saa käydä koulua. Hän on luokkansa priimus, kunnes mustaksi lampaaksi mielletty Raffaella "Lila" Cerullo paljastuu luonnonlahjakkuudeksi ja nousee opettajan suosioon. Lilan sisukkuus ja uhmakkuus kiehtovat Elenaa, ja lapset ystävystyvät. 

Amatööristä maailmanmaineeseen 

Sarjan alussa Elena Grecon ja Lila Cerullon rooleissa nähdään lahjakkaat lapsinäyttelijät Elisa De Genio ja Ludovica Nasti. Teini-ikäistä Elenaa esittää Margherita Mazzucco ja Lilaa Gaia Girance. Sarjan näyttelijöiden etsinnät veivät kuukausia, ja koe-esiintymisissä kerrotaan käyneen lähes 9000 lasta ja 500 aikuista. Sarjassa esiintyvistä 150 näyttelijästä suurin osa on amatöörejä. Nuoret näyttelijät loistavat rooleissaan. Teini-ikäistä Lilaa esittävä Gaia Girance innostui näyttelemisestä vuonna 2016, jolloin hän liittyi teatterikerhoon. Elisalla ei ollut aiempaa kokemusta näyttelemisestä, kun hänet valittiin Elenan rooliin. 

Yle Areenasta löytyy dokumentti Näin tehtiin loistava ystäväni, jossa seurataan nuorten näyttelijöiden tietä kriitikoiden ylistämiksi tähdiksi. Ohjelmassa seurataan myös kuvauksiin valmistautumista, harjoituksia ja nuorten näyttelijöiden arkea filmausten yhteydessä sekä sarjan valmistumisen jälkeen. 

Tekijä pysyy piilossa 

Loistava ystäväni syntyi HBO:n, Rai Fictionin ja Timvisionin yhteistyönä. Sarjaa kuvattiin kuvankauniilla Ischian saarella ja Casertassa, Italiassa, jonne luotiin kokonainen napolilainen kortteli liki 20 000 neliömetrin kokoiselle kuvauspaikalle. Sarjan on ohjannut Saverio Costanzo ja tuottanut Paolo Sorrentino (The Young Pope, Suuri kauneus). 

Lilan ja Elenan vaiheista kokonaisen Napoli-menestyskirjasarjan luonut Elena Ferrante on toiminut yhtenä sarjan käsikirjoittajista. Todellisuudessa Elena Ferrante on salanimi, eikä kirjailijan henkilöllisyydestä ole saatu varmuutta, vaikka hän on Napoli-sarjan lisäksi julkaissut muitakin romaaneja. Ferranten henkilöllisyyttä on vuosien saatossa yritetty selvittää, mutta tuloksetta. Fanien keskuudessa selvitystyö on herättänyt voimakasta paheksuntaa. 

Loistava ystäväni-sarjan nyt nähtävä ensimmäinen kausi on uusinta tammikuulta 2020. Sarjan uudet, toisen tuotantokauden jaksot alkavat Ylellä 10. elokuuta. Yle Areenasta löytyy myös dokumentti Ferrante-huuma, jossa avataan salaperäiseksi hahmoksi jääneen Elena Ferranten mysteeriä. Ferranten romaaniin pohjautuva elokuva Salattu rakkaus (L'amore molesto, 1995) esitetään Yle Teema & Femillä keskiviikkona 4. elokuuta.

Loistava ystäväni-sarjan ensimmäinen kausi uusintana 27.7. alkaen tiistaista perjantaihin Yle Teema & Femillä klo 20.00 sekä Yle Areenassa. Uusi, toinen kausi alkaa Yle Teema & Femillä ja Yle Areenassa tiistaina 10.8. klo 21.00. Loistava ystäväni -sarjan molemmat kaudet ovat katsottavissa myös HBO Nordicilla. 

Dokumentti Näin tehtiin loistava ystäväni löytyy Yle Areenasta vielä reilun kolmen viikon ajan ja dokumentti Ferrante-huuma viiden kuukauden ajan. 

Draamaelokuva Salattu rakkaus Yle Teema & Femillä keskiviikkona  4.8. klo 22.30.


Teksti: Nanna Drummond I Kuvat: Yle27.07.2021 08:00
Suosituimmat
discovery+
Katso video: Katariina Souri ahdistui Peter Nygårdin rivoista vaatimuksista
Katariina Souri muistelee Peter Nygård: Naamion...
Yle TV 1
Uutuusdokumentti: Näin räjähdysmäisesti korona levisi Ischglissä
Itävaltalaisen Kitzloch-baarin omistaja kertoo Ulkolinja-dokumentissa,...
Nelonen
Hurja painonpudotus -ohjelman Samuli: Motivaationi oli hukassa!
Hurja painonpudotus Suomi -ohjelmassa 41-vuotias Samuli pudotti...
MTV3
Olet mitä syöt -ohjelman Pertti Salovaara: Olen koukussa energiajuomiin!
Olet mitä syöt -ohjelman uudelle tuotantokaudelle...
Paramount+
Mark Wahlbergin uusi toimintaleffa julkaistaan suoraan Paramount+:ssa
Isojen elokuvayhtiöiden välinen suoratoistosota saa jatkuvasti...
MTV3
Yökylässä Maria Veitola: Satu Silvo ei ole halunnut olla seksisymboli
Yökylässä Maria Veitola -ohjelman huomisessa jaksossa...
Nelonen
Hurja painonpudotus Suomi -ohjelman Anna-Mari: Pelkään etten näe lasteni kasvavan
Hurja painonpudotus Suomi -ohjelmassa seurataan...
Dynastia-tähti Michael Nader on kuollut
Dex Dexterinä muistettu tähti kuoli 76 vuoden iässä kotonaan Kaliforniassa.Näyttelijä...
C More
Elina Knihtilä hurmaa Dome Karukosken brittitrillerissä
Dome Karukosken ohjaamaa brittiläistä jännitysdraamaa The Beast Must...
Ruutu+
Syke-sarjan uusi kausi Ruutuun kesäkuussa
Sairaalasarja Sykkeen uusi kausi starttaa kesäkuussa Ruutu+-palvelussa.Uusi, 10....