Lomaunelmia: Kreikan saaristo - Yle TV 2

Uutuussarja vie saarikierrokselle Kreikkaan

Tv-kasvo Julia Bradbury kiertelee uudessa 6-osaisessa matkailusarjassa Kreikan tutumpia ja tuntemattomampia kohteita. Ensimmäiseksi suunnataan tänään Kreetalle.

Brittiläisen tv-juontajan Julia Bradburyn juuret juontavat Kreikkaan. Tänään alkavassa uudessa 6-osaisessa sarjassa Lomaunelmia: Kreikan saaristo (The Julia Bradbury's Greek Islands, Iso-Britannia 2020) hän lähtee tutkimusmatkalle Kreikan saaristoon löytääkseen sieltä salaisia rantoja sekä turmeltumatonta  maaseutua. Reissu sisältää paremmin tunnettuja kohteita, mutta myös turisteilta huomaamatta jääneitä helmiä.

Tänään nähtävässä  avausjaksossa suunnataan Kreetalle. Saari on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, mutta Julia haluaa välttää perinteiset turistinähtävyydet ja lähtee tutkimaan Lasíthi- eli Diktivuoria. Hän tapaa vuohipaimen Gianniksen, joka näyttää miten juustoa tehdään perinteisin keinoin. Rethymnonissa Julia maistelee baklavaa sekä oppii lisää kreetalaisesta lyyramusiikista. Lopuksi päädytään pieneen Spinalóngan kalliosaareen, joka toimi vuoteen 1957 leprasiirtolana.

Ensi viikolla Julian matka jatkuu Korfun saarelle ja sen pääkaupunkiin. Julia hämmästyy, sillä Korfun kaupunki vaikuttaa enemmän italialaiselta kuin kreikkalaiselta! Saari on tunnettu vuosisatojen ajan eksoottisista mausteistaan, joita käytetään niin jäätelössä kuin ruoanlaitossakin. Ikivanhassa oliivipuumetsässä Julia tapaa kaksi veljestä, jotka haluavat mullistaa Korfun vanhimman ja tärkeimmän vientituotteen eli oliiviöljyn tuotannon. Entä mikä on korfulaisten nuoruuden salaisuus?

Keskiviikkona 4.8. Julia etsii täydellistä auringonlaskua. Santorinilta, joka oli yksi Kreikan köyhimmistä saarista, mutta josta on tullut rikkaiden lomakohde. Saarelta löytyy myös koskematon ja hiljainen puoli. Julia vaeltaa Pyrgosin kylään, jossa hän maistaa paikallista fava-herneistä tehtyä herkkua. Hän tapaa myös kalastajia, jotka yhdessä luonnonsuojelijoiden kanssa huolehtivat koskemattomista vesistä. Lopuksi Julia suuntaa viereiselle, uneliaalle Thirasian saarelle, jonka massaturismi on jättänyt rauhaan.

Santorinilta Julia suuntaa uneliaalle Thirasian saarelle.

Sarjan neljännessä jaksossa 11.8. ovat vuorossa Sporadit, jotka tunnetaan myös paratiisisaarina. Rehevät mäntymetsät ja henkeäsalpaava rannikko ovat monelle tuttuja myös Mamma Mia! -elokuvasta. Julia tutustuu yhä toiminnassa olevaan Evangelístrian luostariin. Sitten on vuorossa saarihyppely viereiselle Skopeloksen saarelle, jossa Julia kokeilee perinteistä hääpukua ja ihailee Mamma Miasta! tuttua kappelia sekä tietenkin maisemia. Jakso nähdään TV2:ssa poikkeuksellisesti jo klo 19.05.

Viidennessä jaksossa Julian kohteena ovat  Rodos ja Symi. Julia saapuu Dodekanesiaan, Egeanmeren kaakkoisosassa sijaitsevaan saariryhmään. Siellä hän perehtyy Rodoksen bysanttilaisen taiteen aarteisiin. Apollonian vuoristokylässä hän kohtaa innostavia naisyrittäjiä, jotka valmistavat superruokaa hunajasta ja seesamista. Matka päättyy Symin saarelle, joka on kuuluisa sekä arkkitehtuuristaan että katkaravuistaan. Julialle selviää myös, millaista on pesusienten sukeltaminen. 

Sarjan viimeisessä jaksossa 25.8. Julia saapuu Chioksen saarelle, josta hänen perheensä tarina on alkanut. Hänen äitinsä Chrissi tulee mukaan tutkimaan esi-isien kotiseutua. Yhdessä he vierailevat maatilalla, jossa mystistä mastiksipistaasipuun pihkaa on korjattu tuhansien vuosien ajan. Keskiaikaisessa Mestan kylässä he opettelevat perinteistä tanssia. Matka saa tunteellisen päätöksen, kun Julia ja hänen äitinsä löytävät talon, jossa heidän esi-isänsä ovat asuneet. Jakso esitetään TV2:ssa poikkeuksellisesti vasta klo 20.20.

6-osainen Lomaunelmia: Kreikan saaristo nähdään 21.7. alkaen TV2:ssa keskiviikkoisin klo 20.00. Sarja löytyy jo kokonaisuudessaan Yle Areenasta ja on siellä katsottavissa 30.11.2021 saakka.


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: Yle Kuvapalvelu21.07.2021 03:15
Suosituimmat
Ensi-ilta-arvostelu: Dyyni on täydellinen avaruusooppera
DYYNI *****Mikä ilo ja helpotus! Jo ensimmäisestä kuvasta ja äänestä...
Syke-elokuvan ensi-ilta siirtyy taas
Alunperin jo alkuvuodesta elokuvateattereihin lupaillun Syke-elokuva: Hätätilan ensi-ilta...
Tässä ovat kaikki Jussi-voittajat!
Illan palkituin elokuva oli Tove peräti seitsemällä Jussi-palkinnollaJussi-palkinnot vuoden...
Ava
Esittelyssä uudet sinkut: Love Island Suomi alkaa tänään
Koronan viikolla viivästyttämä rakkausreality Love Island Suomi alkaa...
MTV3
Emmerdalen juonipaljastukset: Kirin kiristää Charitya
Emmerdaleen yllättäen palannut Kirin aiheuttaa harmaita hiuksia monille...
Yle Areena
Murhia ja juonittelua 1700-luvun Santiago de Compostelassa
Jännittävässä uutuussarjassa Hospital Real Santiago de Compostelan...
Yle TV 2
He ovat tämän syksyn uudet Sohvaperunat!
Sohvaperunat saavat viimein edustusta Kainuusta. Mari ja Kati ovat viihtynyt yhdessä...
Nelonen
Hurja painonpudotus Suomi -ohjelman Anna-Mari: Pelkään etten näe lasteni kasvavan
Hurja painonpudotus Suomi -ohjelmassa seurataan...
Yle TV 2
Hae mukaan! Sohvaperunat palaa syksyllä
Palkitusta Sohvaperunat-suosikkisarjasta on syksyllä luvassa 12. tuotantokausi. Ohjelmaan...
MTV3
Viimeinenkin Ensitreffit alttarilla -pari saa toisensa: ”Nyt osui ja upposi”
Tämän päivän Ensitreffit alttarilla -jaksossa...