fbq
Kiinan_muuri_fbbfec85d8.jpg

Olympiatuli syttyy perjantaina – näin korona ja boikotit vaikuttavat kisoihin

Kiinan asema olympialaisten järjestäjämaana on komeasta historiasta huolimatta hankala. Maailman toiseksi suurinta talousmahtia on muun muassa syytetty ihmisoikeusrikkomuksista maassa asuvia uiguurivähemmistöjä kohtaan. Lisäksi Kiinan hallinto on ollut negatiivisessa valossa kansalaisiinsa kohdistamien kontrollitoimien takia. 

Muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Australia ja Kanada ovat julistaneet diplomaattisen boikotin Pekingin kisoihin. Tämä tarkoittaa, että maiden hallinnollisia edustajia ei nähdä kisoissa. Diplomaattinen boikotti ei kuitenkaan estä urheilijoiden osallistumista kisoihin. 

Kiina on ottanut boikotit raskaasti. Uutispalvelu AFP:n mukaan Kiinan ulkoministeriö kommentoi yhdysvaltalaisten boikottia toteamalla, että Yhdysvallat maksaa hinnan virheellisistä toimistaan.

Oman varjonsa kisojen ylle langettaa niin ikään epävakaa koronatilanne. Pitkin matkaa on uutisoitu kisoihin osallistuvien urheilijoiden positiivista testituloksista. Viimeisimpänä otsikoissa on ollut Norjan hiihtomaajoukkueen koronatartunnat. 

Kiina on ollut koronatoimissaan erityisen järeä, ja ihmisiä on asetettu surutta karanteeneihin. Varotoimenpiteenä olympialaisten järjestäjät panivat kisojen lippuluukun kiinni pari viikkoa ennen olympiasoihdun sytyttämistä. Katsomoihin ei siis ole myyty perinteiseen tapaan lippuja. Sen sijaan katsomoon pääsee erillisellä kutsulla. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Korona näkyy harmillisella tavalla myös kisojen jääkiekko-osuudessa: NHL ilmoitti joulukuussa, ettei heidän pelaajiaan nähdä Pekingissä. Syynä tähän on koronasta johtuneet lukuisat ottelusiirrot. 

Näiltä kanavilta näet perjantaina alkavat Pekingin olympialaiset – jääkiekossa ensimmäinen Suomi-matsi jo torstaina

Nämä suomalaiset kisaavat Pekingin olympialaisissa viikonloppuna – mukana mitalitoivot Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski

Seuraa meitä somessa