fbq
pembrokeshiren_murhat_e78948b538.jpg

Luke Evans palaa juurilleen tosipohjaisessa rikosdraamassa

Walesilaissyntyinen Luke Evans muutti 17-vuotiaana Lontooseen luodakseen uraa näyttelijänä. Sittemmin Evans on nähty lukuisissa Hollywood-tuotannoissa, kuten Kolme muskettisoturia, Dracula Untold ja Fast & Furious -sarja. Menestys ei ole silti sammuttanut koti-ikävää, joka sai Evansin esittämään pääosaa Pembrokeshiren murhissa.

– Tein tuottaja Simon Heathin kanssa minisarjan The Great Train Robbery 2013 ja olen siitä lähtien halunnut työskennellä hänen kanssaan uudelleen. Lisäksi olen jo pitkään etsinyt projektia, jonka voisin tehdä kotikonnuillani Walesissa. Pääsin myös vihdoin näyttelemään omalla murteella, jota en ole käyttänyt kameran edessä vuosiin, Luke iloitsee.

Evans kertoo olleensa aina kiinnostunut tosielämän rikostarinoista. Tällä kertaa tapaus oli erityisen kiehtova, koska kyseessä on Walesin historian pahin sarjamurhaaja.

– Lukiessani käsikirjoitusta en uskonut, että sen kaikki käänteet olivat todellisia. Ne olivat niin hurjia ja yllättäviä. Ryhdyinkin saman tien etsimään lisää tietoa netistä. Tarina sai minut myös arvostamaan poliisin työtä entistä enemmän. Sitä sitkeyttä, jolla he hakivat oikeutta uhrien omaisille, vaikka juttu vaikutti välillä toivottomalta.

Evans esittää rikosylikomisario Steve Wilkinsia, joka ryhtyy tutkimaan Walesin tunnetuimpia kylmäksi jääneitä murhatapauksia. Vuosina 1985 ja 1989 tehdyt julmat kaksoismurhat järkyttivät Pembrokeshiren asukkaita, eikä niiden tekijää saatu koskaan kiinni. Lähes 20 vuotta myöhemmin Wilkins päättää avata rannikkoseudun surmina tunnetut tapaukset löydettyään dna:ta, joka liittää murhat vankilasta pian vapautuvaan John Cooperiin. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan, sillä Wilkinsin on löydettävä riittävästi todisteita, joilla Cooperia voidaan syyttää Pembrokeshiren murhista.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Steve Wilkins on uskomaton henkilö, joka uhrasi tiimeineen kuukausikaupalla omaa aikaansa saadakseen murhaajan kiinni. Uskon, että hän oli tyytyväinen valintaani esittämään häntä. Olen näytellyt urani aikana hyviä sekä pahoja hahmoja, ja Steve kuuluu parhaista parhaisiin. Olen myös kiitollinen, että hän oli paikalla kuvauksissa konsultoimassa meitä.

Käsikirjoittaja Nick Stevens kertoo tutustuneensa Pembrokeshiren murhiin dna-tutkija Angela Gallopin kautta. Sen jälkeen Stevens luki Wilkinsin ja toimittaja Jonathan Hillin kirjan, jossa tutkimusprosessi avataan perusteellisesti. Käsikirjoittaja myöntää, että lähdemateriaalin määrä tuntui musertavalta.

– Opin pari niksiä, kun käsikirjoitin edellisen kerran tosielämään pohjaavaa rikosdraamaa. Tärkeintä on keskittyä niihin hetkiin, jotka ovat draaman kannalta tärkeimpiä. Vaikka Wilkinsin ja Hillin kirja on täynnä kiehtovaa faktaa, niin oleellisinta oli erotella ne osuudet, jotka vievät tarinaa draamallisesti eteenpäin.

Stevens käsikirjoitti mukaan myös John Cooperin pojan Andrew’n, jonka henkilökohtaista tarinaa ei kerrota kirjassa yhtä perusteellisesti

– Otin yhteyttä Andrew Cooperiin, joka viettää nykyisin hiljaiseloa. Saavutin hänen luottamuksensa ja hän suostui kertomaan oman puolensa tarinasta, joka siirtyi sarjaan sivujuoneksi. Hän näki sen tilaisuutena tasata tilit hirviömäisen isänsä kanssa, Nick tiivistää.

Tuottaja Simon Heath tunnetaan menestyssarjoista kuten Line of Duty – Lainvalvojat ja Bodyguard – Henkivartija. Vaikka monet niistä sijoittuvat Britannian suuriin kaupunkeihin, kertoo Heath järjestävänsä kuvaukset mielellään sinne, minne tapahtumat on käsikirjoitettu.

– Uskon vahvasti siihen, että tarinat pitää kuvata niiden oikeilla tapahtumapaikoilla. Aina se ei ole mahdollista, mutta siihen olisi ainakin pyrittävä. Pembrokeshiren alue on visuaalisesti erittäin omaleimaista, eikä sitä olisi voinut edes kopioida kunnolla. Se on toisaalta täynnä kaunista rannikkomaisemaa ja toisaalta karua teollisuusnäkymää. Ohjaaja Marc Evans onnistui hyödyntämään molempia puolia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Simon myös muistelee, kuinka tiukalle sarjan valmistuminen meni.

– Olimme käsittämättömän onnekkaita, että saimme kuvaukset päätökseen vain pari päivää ennen kuin maa meni kiinni koronan vuoksi. Tuolloin kaikki tuotannot joutuivat sulkemaan kameransa.

Seuraa meitä somessa