fbq

Kirja: Heikki Silvennoinen:"Vasta haimatulehdus sai lopettamaan ryyppäämisen"

Terveyshuolet saivat koomikon pohtimaan elintapojaan.

Näyttelijä Heikki Silvennoinen, 69, oli nuorempana alkoholin suurkuluttaja. Heikki kertoo addiktiostaan ja sen aiheuttamasta sairastumisesta tuoreessa elämäkerrassaan Heikki Silvennoinen - Nousut ja Laskut (Tammi).

Heikki nousi koko kansan tietouteen Kummeli-komediasarjan myötä. Jo ennen suursuosiota Heikki oli ehtinyt luoda varsin näyttävää uraa musiikin parissa. Keväällä 1972 nuori taiteilijanalku osallistui nuorille suunnattuun taidetapahtumaan bändinsä Tabula Rasan kanssa. Yhtye voitti tapahtuman yhteydessä järjestetyn musisointikilpailun. Palkintona oli rehvakkaasti kirjailtu hopealautanen, jossa luki Muna -72. Lisäksi voittajat saivat stipendin.

- Sen käytimme parhaalla mahdollisella tavalla eli ryyppäsimme kaiken viimeiseen penniin. Ikämme riitti nipin napin kaljanjuontiin baarissa, Heikki kertoo.

Nuorten poikien voitonjuhlat kangasalalaisessa pubissa olivat vasta alkua. Muusikon uran ottaessa lisää tuulta alleen kiertue-elämä ja siihen kuulunut alkoholilla läträys lähtivät ajoittain käsistä. Kirjassa myös Heikin ystävät pääsevät ääneen. Muun muassa Mikko Kuustonen kertoo kollegansa alkoholin käytöstä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Suosikkikoomikon elintavat ovat parantuneet iän myötä.

- Opettelin dokaamisen vasta aikamiehenä tutustuttuani Hessuun ja kumppaneihin. Heikkiä ja minua yhdistäväksi tekijäksi muodostuikin ajan mittaan alkoholismi ja molempien taipuvaisuus addiktoitumiseen, Mikko avautuu. 

Dokaamista ehti kestää pari vuosikymmentä. Lopullinen stoppi tuli vuonna 1995 näyttelijän joutuessa kovien vatsakipujen vuoksi sairaalaan.

- Oireiden syyksi paljastui haimatulehdus. Se oli puhjennut vuosikausien juomisen seurauksena. Siitä eteenpäin yksi saunakalja olisi mielellään maksimi. Sä kuolet, jos vielä dokaat, Heikki kertoo sairastumisestaan. 

Lähipiiri tukena

Haimatulehduksen seurauksena Heikki teki periaatepäätöksen. Ryyppääminen sai olla taakse jäänyttä elämää.

- Ajattelin, etten lähde testaamaan tuuriani. Siitä eteenpäin viina ei kuulu elämääni, näyttelijä toteaa. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Ilo ja huumori ovat pysyneet Heikin elämässä ilman alkoholiakin.

Heikin lähipiiri suhtautui tämän päätökseen positiivisesti. Muutos oli tervetullut, sillä Heikin runsas alkoholinkäyttö oli herättänyt huolta jo vuosia. 

- Ilmoitin päätöksestäni Kummelin tyypeille. Se huojensi kaikkien mieltä, jotka olivat katselleet huolissaan perääni, että mitenköhän tuossa käy, Heikki sanoo. 

Lähes 30 vuotta sitten tehty päätös on pitänyt. Viina ei ole enää vienyt miestä. Ajoittaisista terveysvaivoista huolimatta Heikki voi pääasiassa hyvin. Suosikkikoomikko viettää lähipäivinä 70. syntymäpäiväänsä - eikä ehkä vähiten viinapirun hillitsemisen ansiosta. 

Heikki Silvennoinen - Nousut ja laskut -kirja julkaistaan 24.4.