Elisa Viihde Viaplay

Muistatko vielä Käenpesän?

Sukupolviklassikko saapuu suoratoistokatseluun

Helsinkiläisen kimppakämpän elämää kuvannut draamakomediasarja julkaistiin alun perin MTV3:lla tammikuussa 2004. Nyt Käenpesän legendaarinen ensimmäinen kausi ilmestyy kokonaisuudessaan Elisa Viihde Viaplaylle.

Käenpesä oli jatkuvasti esillä Seiskan ja Katson sivuilla, kun sarja alkoi pyöriä Maikkarin maanantai-illoissa liki 20 vuotta sitten. Moni sarjan nuori näyttelijä joutui tottumaan tiiviiseen mediahuomioon, kun katsojaluvut nousivat vuoden 2007 viimeisissä jaksoissa liki miljoonaan suomalaiseen.

Sittemmin sarjoissa kuten Keisari Aarnio ja Pohjolan laki näytellyt Maria Kuusiluoma muistelee Käenpesän tekemisen olleen mukavaa vaikkakin kiireistä. Myös syyt sarjan menestykseen olivat Marian mukaan ilmeiset.

– Tuotannossa oli panostettu laatuun monella eri osa-alueella puvustuksesta valaistukseen ja lavastukseen. Joka osa-alueella toimivat ammattilaiset. Sarjaa oli helkkarin kiva tehdä, mutta en minä sitä erityisesti kaipaa, Maria totesi Seiskan haastattelussa 2008.

Tuolloin Käenpesä hallitsi yhä tekijöidensä elämää, sillä Maikkari aloitti sarjan uusinnat vain reilu vuosi sen päättymisestä.

– On ilahduttavaa, että se uusittiin yleisön pyynnöstä niin nopeasti. Käenpesä on vaikuttanut elämääni vuodesta 2003 alkaen, ja uusintojen myötä se vaikuttaa vielä useita vuosia.

Turkka samastui hahmoonsa

Käenpesän alussa Marian esittämän Kaisan elämä muuttuu, kun hänen isänsä kuolee, poikaystävä jättää hänet ja työpaikka vakinaistuu. Samaan aikaan jääkiekkoilija Jussi mokaa pahasti ottelussa. Kohtalo ajaa heidät samalle risteilylle, jossa Jussi pelastaa Marian hengen. Pari rakastuu toisiinsa ja muuttaa Marian perinnöksi saamaansa asuntoon. Rahahuolien vuoksi pariskunnan täytyy kuitenkin ottaa alivuokralaisia, joihin kuuluvat Kaisan ystävät Pirjo ja Pete, Jussin serbialainen psykiatrikaveri Traian, sekä itseään vanhemmaksi tekeytyvä Julia.

Jussia esittävä Turkka Mastomäki (Pirunpelto, Aallonmurtaja) valmistautui jääkiekkoilijan rooliin katsomalla lätkää televisiosta. Roolihahmon koviin kokemuksiin oli puolestaan helppo samastua, sillä työttömyys oli koetellut freelancerina puurtavaa Turkkaakin ennen sarjan tuomaa menestystä. Seiskan haastattelussa näyttelijä kuitenkin myönsi potevansa jopa pientä julkisuusväsymystä.

– Julkisuus on hämmentävä asia, ja itsekritiikki iskee välillä päälle. Sitä miettii, että minkähänlaisen kuvan ihmiset minusta oikein saavat.

Pete ei halua aikuistua

Tunnetun teatteriperheen kasvatti Juho Milonoff myöntää, että häntä hirvitti lähteä mukaan tiiviissä tahdissa kuvattavaan sarjaan.

– Pitkään sarjaan sitoutuminen tuntui aluksi pelottavalta. Päätös oli kuitenkin helpompi sen jälkeen, kun luin käsikirjoituksen ja kuulin, että mukaan on tulossa ohjaaja JP Siilin kaltaisia taitavia ihmisiä, Juho totesi Seiskan sivuilla keväällä 2004.

Juhon persoona on melko kaukana hänen roolihenkilöstään Petestä. Vajaa kolmikymppinen Pete venyttää opintojaan ja välttelee sitoutumista.

– Peten kaltaisia nuoruuden pitkittäjiä löytyy kyllä meidän sukupolvestamme. Ja mikäs siinä, kaikki saavat elää niin kuin haluavat.

Pirjo uskoo kohtaloon

Nykyisin muun muassa poliisisarja Robassa näyttelevä Leena Pöysti esitti Käenpesässä astrologiaan ja vaihtoehtotieteisiin uskovaa Pirjoa, johon Pete tuntee vetoa.

– Piristyin kummasti, kun luin Käenpesän käsikirjoituksen, sillä Pirjon rooli on niin hassu. Hänen elämässään ei ole juurikaan rajoja, vaan kaikki tuntuu olevan mahdollista.

Leenan mukaan Pirjo uskoo kohtaloon, koska ei uskalla tehdä yksin raskaita päätöksiä.

– Roolin takia kiinnostuin itsekin horoskoopeista. En kuitenkaan Pirjon tapaan kaiva heti esiin horoskooppikirjaa ongelmatilanteessa, enkä ole edes harkinnut ennustajalla käymistä. 

Käenpesässä Leena näkee yhtäläisyyksiä erääseen suosikkisarjaansa.

– Minusta olisi hienoa ajatella, että Käenpesä on kotimainen vastine Rimakauhua ja rakkautta -sarjalle. Draama ja komedia kulkevat tässä sarjassa samalla lailla käsi kädessä, Leena vertaa.

Käenpesän 1. kausi Elisa Viihde Viaplayssa 20. heinäkuuta lähtien.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Elisa Viihde Viaplay20.07.2021 03:00
Suosituimmat
Ensi-ilta-arvostelu: Dyyni on täydellinen avaruusooppera
DYYNI *****Mikä ilo ja helpotus! Jo ensimmäisestä kuvasta ja äänestä...
Syke-elokuvan ensi-ilta siirtyy taas
Alunperin jo alkuvuodesta elokuvateattereihin lupaillun Syke-elokuva: Hätätilan ensi-ilta...
Tässä ovat kaikki Jussi-voittajat!
Illan palkituin elokuva oli Tove peräti seitsemällä Jussi-palkinnollaJussi-palkinnot vuoden...
Ava
Esittelyssä uudet sinkut: Love Island Suomi alkaa tänään
Koronan viikolla viivästyttämä rakkausreality Love Island Suomi alkaa...
Yle Areena
Murhia ja juonittelua 1700-luvun Santiago de Compostelassa
Jännittävässä uutuussarjassa Hospital Real Santiago de Compostelan...
MTV3
Emmerdalen juonipaljastukset: Kirin kiristää Charitya
Emmerdaleen yllättäen palannut Kirin aiheuttaa harmaita hiuksia monille...
Yle TV 2
He ovat tämän syksyn uudet Sohvaperunat!
Sohvaperunat saavat viimein edustusta Kainuusta. Mari ja Kati ovat viihtynyt yhdessä...
Yle TV 2
Hae mukaan! Sohvaperunat palaa syksyllä
Palkitusta Sohvaperunat-suosikkisarjasta on syksyllä luvassa 12. tuotantokausi. Ohjelmaan...
MTV3
Viimeinenkin Ensitreffit alttarilla -pari saa toisensa: ”Nyt osui ja upposi”
Tämän päivän Ensitreffit alttarilla -jaksossa...
Ava
Wellnessmalli Salli saapuu tänä iltana Love Islandille
Tänä iltana Suomi-poikien päitä saapuu espanjalaisvillaan sekoittamaan...