fbq
Taneli Mäkelä hymyilee lähikuvassa

Taneli Mäkelälle komiikka on työn takana: ”En ole luonnostani hauska”

Sunnuntailounaan tähti Taneli Mäkelä nauttii näyttelemisestä, ja onnistunut komedia on hänelle ammatin suurimpia palkintoja. Onhan kyse näyttelemisen vaikeimmasta lajista.

Katsoja on helpompi saada itkemään kuin nauramaan, tämän Taneli kokemuksesta tietää.

– Jääkiekkotermein ilmaistuna komedia on kuin pelikuvio. Kun teemme sovitusti ja suunnitellusti, tulee kaunis maali, hän pohtii Katson haastattelussa.

Tanelista tilannekomiikka on äärimmäisen herkullista. Siinä hän korostaa käsikirjoitusta ja lähtötilannetta. Jos nämä on pedattu hyvin, ei näyttelijän tarvitse kuin näytellä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Itse näytteleminen ei ole vaikeaa, kunhan tilanne on rakennettu ja rytmitetty oikein, Taneli täsmentää.

Sunnuntailounas täyttää Tanelin hyvän komiikan kriteerit. Hän esittää sarjassa Tauno-isää, jonka ruokapöydän ääreen aikuiset lapset kokoontuvat viikoittain vaihtamaan värikkäät kuulumisensa.

Taneli olisi lähtenyt mukaan Sunnuntailounaaseen, vaikka ei olisi nähnyt riviäkään käsikirjoituksesta. Niin kova luotto hänellä on pitkäaikaiseen ystäväänsä ja työkaveriinsa, ohjaaja-käsikirjoittaja Atte Järviseen. Miehet ovat työurillaan kohdanneet useasti, esimerkiksi Sipoon herttuassa, Ihmisten puolueessa ja Uuden Iloisen Teatterin näyttämöllä. Aina on yhteistyöstä syntynyt hyvää jälkeä.

Sunnuntailounas-sarjan kohtaus ruokapöydän ääressä
– Sunnuntailounasta on herkullista tehdä. Hahmojen välinen dynamiikka tuottaa koomisia tilanteita, Taneli sanoo.

Taneli ei ole lainkaan yllättynyt Sunnuntailounaan suosiosta.

– Olisin enemmänkin ihmetellyt, jos siitä ei olisi tullut suosittua. Sarjassa on kaikki ainekset siihen, että se uppoaa suomalaiseen yleisöön.

Elena Leeve paljastaa, millaisia Sunnuntailounaan miestähdet ovat kuvaustauoilla

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Työ on näyttelijän paras käyntikortti seuraavaan rooliin. Tunnettavuudellakin on vaikutuksensa, Taneli myöntää.

– Suositun tekijän on helpompi saada rahoitus töilleen. Onnistuminen usein mitataan suosiolla. Näin katsojatkin äänestävät.

Kohtaus sarjasta Fakta homma, hahmot istuvat pihakeinussa
1980-luvulla Taneli nauratti Fakta hommassa. Se oli tärkeä virstanpylväs hänen urallaan.

Tanelille hauskuus on työn takana. Se ei synny luonnostaan. 

– On näyttelijöitä, jotka ovat kuin hahmoja, hauskoja tyyppejä. Se on oma erityistaitonsa. Sitten on näyttelijöitä, jotka saavat leivottua mitättömästä tilanteesta hauskan. Se on lahjakkuus, jota minulla ei ole. Ihailen sellaisia näyttelijöitä, he ovat kuin luonnonoikkuja.

Ennen näyttelemistä Tanelin elämän valtasi musiikki. Jo pikkupoikana hän soitti pianoa, kitaraa ja haitaria sekä lauloi.

Lähinnä sydäntä ovat vanhat iskelmät, ja säveltäjistä yli muiden on Toivo Kärki. Sydämen saavat läikähtämään myös Junnu Vainion ja Reino Helismaan tekstit.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kun Tanelille tuli aikoinaan mahdollisuus levyttää ja keikkailla, hän tarttui innoissaan tilaisuuteen. Musikaalit, revyyt ja musiikkinäytelmät ovat mieluisia töitä. Viime kesänä Ilmajoen musiikkijuhlilla Taneli teki elämänsä ensimmäisen roolin oopperassa, vaikkakin omat lauluosuudet olivat enemmän foxia ja iskelmää.

Vanhoja poikia viiksekkäitä -näytelmän kuva. Kuvaaja Kari Sunnari.
Taneli myös kiertää maata Vanhoja poikia -musikaalinäytelmän kanssa.

Tästä syystä Santtu Karvosta ei meinattu huolia Sunnuntailounaaseen: ”Sille on jälkikäteen naurettu”

Pianisti Jussi Liskin kanssa Taneli järjestää lauluiltoja ja konsertteja ympäri maata.

– Jossain Lapin pienessä kylässä katsoja tuli esityksen jälkeen kiittämään ”ihanaa kun tulitte, kun täällä ei koskaan tapahdu mitään”. Teatterin ja musiikin kanssa kiertäminen on palkitsevaa kulttuurityötä, ilosanoman levittämistä, Taneli toteaa.

Sunnuntailounas lauantaisin kello 19.30 MTV3:lla. Katsottavissa myös C Morella.

Seuraa meitä somessa