fbq
Unelmia Italiassa, Ellen Jokikunnas ja Jari Rask

Tällainen on Ellen Jokikunnaksen remppatalo Italiassa: "Emme vielä tiedä, meneekö tämä ihan vihkoon"

Italian upeat perinnemaisemat hellivät julkkisparia.

Unelmia Italiassa -sarja seuraa, miten Ellen Jokikunnas ja hänen pitkäaikainen puolisonsa Jari Rask remontoivat perinnetaloa Apuliassa. 

Ellen ja Jari ostivat viime vuonna talon ja sen ympärillä olevan pienen viinitilan. Nyt he näyttävät sarjassa, miten unelma kakkoskodista, lapsesta ja perheestä saapasmaassa etenee. Ja se etenee tuskallisesti.

Sarjan edetessä käsillä on Ellenin leikkausta vaatinut selkäpulmasta toipuminen, paikalliseen mentaliteettiin sopeutuminen, kielen oppiminen. Ja vielä tietysti se lapsettomuuden kipuilu.

Lapsettomuus kuitenkin sai käänteen, kun Ellen paljasti Me Naiset -lehdessä, että vuosien adoptiojonotuksen jälkeen hän ja Jari saavat adoptoida lapsen lähikuukausina.  

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Myös remontti on valtaisista ongelmistaan huolimatta puuhaa, joka sarjassa etenee.

Pitkä etsintä

Ellen ja Jari kertovat Katsolle, miten etsivät sopivaa taloa 6-7 vutta ennen tähän rakennukseen päätymistä.

- Ei tämä ollut ainoa vaihtoehto. Etsimiseen kuluneiden vuosien aikana perehdyimme alueiden ja sitten lopulta tämän alueen hintatasoon, Ellen kertoo.

Jari korostaa, että tarjontaa on monessa hintatasossa ja eri maissakin. Jokaisen samanlaiseen hankkeeseen ryhtyvän kannattaa toimia oman tarpeen mukaan.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ja pari haluaa kannustaa katsoja ryhtymään omiin projekteihinsa.

- Me tosiaan toivomme, että tämä inspiroisi. Ei sen oman projektin tarvitse olla talo Italiassa. Se voi olla mökki Heinolassa. Mekään emme vielä tiedä, meneekö tämä projekti ihan vihkoon. Jos menee, niin ainakin olemme tehneet seikkailun, ja palattuamme on kiikkustuolissa istuessa kerrottavaa, Jari nauraa.

Maisemat keskellä elävää historiaa

Vaikka lapsettomuus on ykkönen ja ikivanhan perinnetalon käsin remppaaminen kahdestaan kakkonen parin haasteissa, ovat puitteet kuitenkin upeat.

Apulian maakunta kattaa Italian saappaankoron ja ylöspäin koko kantapään ja nilkan takaosan. Jarin ja Ellenin talo sattuu sijaitsemaan "keskellä korkoa", kuten Ellen ilmaisee.

Unelmia Italiassa
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Apulia on myös Italian tuottoisinta viinintuotantoaluetta, jonka maine on kovassa nousussa. Alueen viinejä kuvataan tyypillisesti monipuolisiksi, eli kirjo on laaja. Punaviinit etelän lämmössä saavat lihaisaa ja täyteläistä luonnetta. Tyyliltään viinit ovat perinteisiä, ja rypälelajikkeet ovat niitä vanhimpia tai jopa alkuperäisiä.

Viineillä on merkitystä Unelmia Italiassa -sarjalle, sillä Ellen ja Jari päätyivät ostamaan talonsa lisäksi itse asiassa pienen vanhan viinitilan. Lisäksi heidän hankinnassaan on väkevä ripaus historiaa: talo on lähes 200-vuotias niin sanottu trullitalo.

Vanhaa talotekniikkaa

Trullinoitia talossa ei kuitenkaan luuhaa, vaan nimi tulee todella vanhasta tavasta rakentaa kuivaladottuja, siis ilman muurausta paikoilleen nostettuja kiviä seiniksi. Seinät tehdään pyöreiksi, ja katot ovat muotoja mukailevia suippoja pikku torneja, jollaisen nimi on trullo.

Unelmia Italiassa

- Se tarkoittaa, että meidän trullitalo ja kaikki alueen talot on rakennettu kokonaan paikalla louhitusta kalkkikivestä. Meidänkin talossamme on lattian alla salainen kerros, neljä suurta vesiallasta. Niistä kaivetuista kivistä on saatu talon rakennusmateriaalia. Altaat ovat vieläkin käytössä, niihin johdetaan kaikki sadevesi ja sitä käytetään talousvetenä, Ellen paljastaa.

Hän kertoo, että trullitaloistaan kuuluisa kokonainen kylä on aivan lähellä heidän taloaan. Lisäksi lähellä on kaksi muuta kylää tai pikkukaupunkia, joissa ostokset sujuvat.

- Nopeammin me niihin ajamme kuin kotona Suomessa kauppaan, Ellen naurahtaa.

Hän myös korostaa, että trullitalot ovat Unescon maailmanperinnön kohteita, eikä uusia saa enää tehdä, ainoastaan kunnostaa ja vaalia suojeltua arkkitehtuuria.

- Talojen kiviseinien paksuus vaihtelee 80 sentistä yli 2,5 metriin, ja ne pysyvät kesän paahteessa viileinä eikä talvella lämpö karkaa ulos.

- Yksi teoria talojen suosiolle oli, että paksuista seinistä huolimatta ne saatiin nopeasti purettua. Korkean kiinteistöveron takia apulialaiset ryhtyivät pikaisesti purkuhommiin, jos kiiri sana, että verotarkastajat ovat liikkeellä, Ellen kertoo.

Unelmia Italiassa MTV Katsomossa torstaisin. 

Seuraa meitä somessa