fbq

Poliisi vei elokuvan esiintyjän kesken kuvausten − ohjaaja Virpi Suutari seurasi itku kurkussa

Dokumenttielokuvassa Havumetsän lapset ovat keskeisessä osassa etenkin mielenosoitukset: Kemin sellutehtaalla vaadittiin metsien hakkuumäärien laskemista ja Aalistunturilla Metsähallituksen hakkuista luopumista. Mielenilmauksilla estettiin myös työntekijöiden pääsy heidän työpaikoilleen.

Poliisi pysäytti mielenosoitukset molemmilla paikkakunnilla, ja erityisesti Aalistunturin välikohtaus jäi ohjaaja Virpi Suutarin mieleen.

Toimittajilla ja elokuvaajilla on oikeus kuvata silloin, kun poliisi saapuu paikalle, elleivät he anna poistumiskäskyä tai kuvauskieltoa.

− Meillä oli yksi sellainen kohta, jossa he kielsivät kuvaamasta, kun he ottivat tripodin (kolmijalka) päältä aktivistit alas. Siihen tuli erikoisyksikkö Oulusta, Virpi muistelee.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

− He vetosivat teknisiin ja taktisiin syihin. He varmaan pelkäsivät, että siinä voi käydä jotain.

Elokuva-arvio: Dokumenttielokuva luonnonsuojelijoista osoittaa, miksi Suomi on edelleen maailman onnellisin maa

Havumetsän lapsissa ovat pääosissa nuoret ympäristöaktivistit, jotka haluavat pelastaa Suomen metsät. Heidän järjestämiin mielenosoituksiin tulee yleensä poliisi paikalle.

Erikoisyksikkö sahasi moottorisahalla tripodin jalka kerrallaan pikkuhiljaa alas. Myöhemmin poliisihallitus moitti erikoisyksikköä siitä, että kohtausta olisi pitänyt saada kuvata.

− Siinä poliisi teki paikan päällä väärän päätöksen.

Kansalaistottelemattomuudella on voimaa

Kaikesta huolimatta tilanne oli jännittynyt.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

− Olin itse itku kurkussa siinä, kun Ida Korhosta kannettiin sinne poliisiautoon. Hän istui tripodin alle, ja poliisi pyysi häntä poistumaan. Ida sanoi toistuvasti ”minä en ole tehnyt mitään väärää”, Virpi paljastaa.

Elokuva-arvostelu: Kyllä isä osaa on sympaattinen, mutta tarina ei kanna

23-vuotias metsätieteiden opiskelija ja ympäristöaktivisti Ida Korhonen on yksi Havumetsän lapsien näkyvimmistä hahmoista.

Virpin mielestä kyseessä on kansalaistottelemattomuuden klassinen ydin.

− Ilman kansalaistottelemattomuutta meillä ei olisi edennyt rodullinen tasa-arvo, naisten oikeudet, eikä mikään, jos kaikki ihmiset menisivät aina vain sen mukaan, mikä on vallitseva laki, hän perustelee.

− Ihmisen sisäinen moraali on se, jota meidän kaikkien täytyy tutkia itsessämme.

Havumetsän lapset elokuvateattereissa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa