fbq
20240325, Helsinki. Kuppilat kuntoon -pressi. Kuvassa Pipsa Hurmerinta ja Ville Haapasalo.

Pipsa Hurmerinta ja Ville Haapasalo ottivat raskaan tv-työn vastaan: "Hampurilaislautanen oli lentää seinään"

Ville Haapasalo ja Pipsa Hurmerinta kokivat Kuppilat kuntoon -kuvauksissa niin epätoivoa kuin onnistumisia.

Kuppilat kuntoon -sarja palaa ensi viikolla (10.4.) Neloselle uudistuneena.

Aiemmin julkkiskokki on reissannut ympäri Suomea auttamassa ravintoloita löytämään uutta puhtia tekemiseensä. Brittiläisen ohjelmaformaatin kantaisä oli Gordon Ramsay, jonka saappaisiin suomalaisversiossa astui Kokkisodastakin tuttu Jyrki Sukula. Hänen jälkeensä kuppiloita kunnosti Michelin-tähtiä työllään ansainnut Hans Välimäki

Jyrkin ja Hansin jatkajaksi pian alkavalle kaudelle valittiin näyttelijä Ville Haapasalo, joka viime vuosina on tullut tunnetuksi ravintoloitsijana, georgialaisen ruokakulttuurin lähettiläänä ja Haapasalon Hatsapurin kiertävistä kärryistä. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Kun sain Kuppilat kuntoon -tuotannolta soiton, en ollut varma, oliko kyse pilasoitosta. Olen näyttelijä, en kokki. Teatterikorkeakoulussa ei opetettu kokkaamista, Ville sanoo.

Uuvuttavat kuvaukset

Ville alkoi pohtia asiaa katsojan näkökulmasta, ja tuli siihen tulokseen, ettei olisi uskottavaa, jos hän alkaisi televisio-ohjelmassa leikkiä kokkia. Kuppilat kuntoon -kaudelle tarvittaisiin alan ammattilainen.

Villen rinnalle keulahahmoksi pyydettiin ammattikokki, keittiöpäällikkö Pipsa Hurmerinta. Kaksikon työnjako oli selvä: Pipsan vastuulla olisi keittiö, Ville keskittyisi markkinointiin ja konseptointiin. 

– Se kuulosti järkevältä. Jyrki Sukula on sanonut, ettei pystynyt jatkamaan ohjelmassa, koska työ oli liian kuormittavaa yhdelle ihmiselle. Työmäärä on niin valtava, Pipsa sanoo. 

Pipsa tilaisi ravintolassa kasviksia, raakaa kalaa ja klassisen jälkiruuan.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ville ymmärtää täysin, mistä Jyrki on aiemmin puhunut. Kuvaukset vievät mehut tekijästään. 

– Me teimme Pipsan kanssa tätä kahdestaan, ja silti se oli raskasta. Ei niinkään fyysisesti, mutta suunnitteleminen, yrittäjän tukeminen, neuvominen, yhdessä keksiminen. Tämä prosessi toteutuksineen oli tosi uuvuttava.

Pudotuspeli menossa

Pipsalla on kokemusta useista tv-tuotannoista. Lisäksi hän on kirjoittanut keittokirjoja ja toiminut ravintolan keittiömestarina. Vastikään hän perusti kollegansa, tv-juontajanakin tunnetun Meri-Tuuli Väntsin kanssa catering-yrityksen.

Kokemuksesta ja osaamisesta huolimatta Pipsa koki kuvauksissa epävarmuuden hetkiä.

– Vaikka oli uupunut ja ajatteli, tuleeko tästä yhtään mitään, sitä ei saanut näyttää. Epäröintiä ei saanut paljastaa sekuntiakaan, vaan piti vaikuttaa varmalta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kuppilakierroksen jälkeen Pipsan ja Villen ei vähään aikaan tehnyt mieli hampurilaista tai halloumi-juustoa. Näitä tarjoiltiin jokaisessa kuppilassa.

– Söimme hampurilaisia joka paikassa, ja ne näyttivät aina samalta. Se hemmetin veitsikin leivän päällä ja jäävuorisalaatti balsamico-siirapilla. Jossain vaiheessa teki mieli heittää lautanen seinään, Pipsa huoahtaa.

Ville ja Pipsa ovat molemmat kokeneet työelämässä, miten kovilla ravintola-ala viime vuodet on ollut.

Kaksikko törmäsi yrittäjien ja työntekijöiden väsymykseen. Ilmiö on heidän mukaansa ymmärrettävä ja tuttu. Korona, sähkön hinnannousu, ruuan inflaatio ja korkojen nousu ovat aiheuttaneet ravintoloille asiakaskatoa. 

– Alallamme on ollut ennennäkemätön pudotuspeli. Ravintolaa ei voi pyörittää pelkästään säästämällä. Ruokakaupassa jokainen näkee, miten paljon ruokakassi maksaa. Ravintoloille ei ole maagista tukkua, jossa kaikki olisi puoleen hintaan, Ville ja Pipsa toteavat.

Ville teki U-käännöksen

Ravintolaan astuessaan Pipsa kiinnittää huomiota paikan ensivaikutelmaan. Hyvä ilmapiiri luodaan pienillä asioilla.

– Kaikkein tärkeintä on, miten minut toivotetaan tervetulleeksi. Vihaan sitä, että pöytään istuuduttuani tarjoilija kysyy, otanko vettä kuplilla vai ilman. Ravintolassa haluan samppanjaa enkä vettä.

Pipsan mieleenpainuvin ravintolakokemus on Kööpenhaminasta. Ville on nauttinut elämänsä parhaan aterian Bangkokissa.

Tuhansien eurojen kalusteita ei tarvitse olla, mutta yleisilmeen tulee näyttää siistiltä ja huolehditulta.

– Tuoksu vaikuttaa myös. Olen kääntynyt pois ravintolan ovella, kun vanhan rasvan haju on ollut vastassa. Se oli saman tien U-käännös, Ville sanoo.

Kuppilat kuntoon, Ville Haapasalo ja Pipsa Hurmerinta! on nähtävissä Nelosella keskiviikkoisin klo 20.00. sekä Ruudussa.

Seuraa meitä somessa