fbq
Lindan huone

Näkökulma: Väkevä tv-sarja nuoren seksuaalisesta hyväksikäytöstä hämmentää, iljettää ja suututtaa

Tunteita herättävä Ylen draamasarja Lindan huone on aihealueeltaan yksi alkuvuoden tärkeimpiä teoksia.

Ylen Lindan huone -sarjassa kaikki alkaa niin kuin missä tahansa teinisarjassa. Nuori tyttö viihtyy muutamaa vuotta vanhemman pojan seurassa. Yksi tapahtuma muuttaa kaiken, tässä tapauksessa tosin kaikki on alkanut jo vuosia aiemmin. Mikäli et halua lukea juonipaljastuksia, ei kannata lukea tätä pidemmälle.

Draamasarjaa kuvaillaan empaattiseksi ja väkeväksi tulkinnaksi suostumuksesta ja seksuaalisesta vallankäytöstä, mitä se hyvin pitkälle onkin. 16-vuotias Linda alkaa tapailla itseään pari vuotta vanhempaa Kristiania ilman sen suurempia sitoumuksia. Pian Linda kokee olonsa turvattomaksi, kun joku hiipii hänen ikkunansa takana ja päiväkirjakin katoaa. Eräänä iltana Kristian raiskaa Lindan kotibileissä. Tapaus sysää Lindan kohti menneisyyden traumaa. Menneisyyden tapahtumia väläytellään pitkin sarjaa, mutta Laura Majavan käsikirjoittaman ja Kaya Pakaslahden ohjaaman tarinan väkevin osuus alkaa sarjan kolmannen jakson tienoilla.

Kuusiosaisessa sarjassa seksuaalinen hyväksikäyttö ja suostumus kuvaillaan aidon, jopa arkisen, tuntuisesti, ilman ylimääräisiä korulauseita. Uhrille annetaan tilaa hengittää, ja monimutkaiset tuntemukset tuodaan esille herkällä kosketuksella. Draamankaari kotibileissä tapahtuneesta raiskauksesta lapsuuden traumojen kohtaamiseen ja työstämiseen terapiassa sekä vastuunotto on rakennettu hienosti, vaikkakin se jää osittain vain pintaraapaisuksi.

Lindan huone
Niko Dahlbom ja Lina Muhonen tekevät vahvat ja uskottavat roolisuoritukset.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

16-vuotiaan Lindan roolissa nähdään loistavan roolisuorituksen vetävä Lina Muhonen. Erityisesti Linan tapa tulkita nuorta tyttöä, joka kokee useita traumaattisia kokemuksia, on uskomattoman mutkatonta, vaikka kyseessä on erittäin raskas aihe. Kristiania puolestaan näyttelee Niko Dahlbom, joka saa kylmät väreet pintaan työllään. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Kai Vaine, Anna-Maija Tuokko, Iida-Maria Heinonen ja Minnie Alasimi.

Lindan huone on tärkeä ja tunteita herättävä sarja, joka asettuu nuoren asemaan. Aitous nuorten keskusteluissa, tunteissa ja peloissa on käsikirjotuksen kantava voima. Hahmojen kompleksisuus alkaa valjeta sarjaa seuratessa. Lindan ajatusmaailmaan olisi ollut mielenkiintoista päästä syvemminkin käsiksi.

Erika Vikmanille esitetään perverssejä toiveita – sukkahousuja kysytään eniten

Lindan Huone
Sarjan edetessä Lindan idealisoiman Jukan kuva pirstaloituu, kun tyttö tajuaa tulleensa hyväksikäytetyksi.

Käsikirjotuksen nerous näkyy myös naapurin Jukassa (Vaine), joka on Lindan siskon (Heinonen) puoliso. Harmittomalta ja pirteältä vaikuttava mies onkin susi lampaan vaatteissa. Tunne, joka katsojalle nousee esiin Lindan ja Jukan suhdetta seuratessa vaihtelee hämmennyksen, iljetyksen ja vihan välillä.

Lindan huone kokonaisuudessaan Yle Areenassa. Sarja esitetään jakso kerrallaan keskiviikkoisin TV2-kanavalla.

Seuraa meitä somessa