fbq

Mira Luoti joutui lapsena pedofiilin ahdistelun uhriksi - järkyttävät seuraukset

Mira Luoti muistelee televisiossa kouluaikojensa tragediaa.

Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa kurkistetaan to 28.3. televisioitavassa jaksossa artisti Mira Luodin kotiin. Jakso on jo katsottavissa MTV Katsomossa.

Mira ja hänen kihlattunsa, levy-yhtiön toimitusjohtaja Olli Saksa asuttavat kahta eri kotia. Uusperheeseen kuuluvat Ollin kolme lasta ja Miran kolme lasta. Mira ja Olli kihlautuivat joulukuussa 2021.

Mira kertoo ohjelmassa avoimesti menetyksistään. Hänen isänsä kuoli auto-onnettomuudessa, kun Mira oli kuukauden ikäinen vauva. Mira menetti isoveljensä syövälle vuonna 2016.

Maria kysyy Miralta, miten isän kuolema on vaikuttanut häneen. Mira otaksuu, että isän kuoleman myötä hän on huomannut itsessään vajavaisuuksia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Ehkä mä oon hakenut sellaisia erilaisia miesystäviäkin. Jotain sellaista. Nyt vasta on turvallinen kumppani vierellä, Mira kertoo.

Miran mukaan hänen suhteissaan on aina ollut "vaaran tuntua".

- Aikaisemmin kolahtanut niin kovaa ne rakastumiset. Jonkunlainen vauhtisokeus, Mira miettii.

Opettaja ahdisteli

Puhe kääntyy Miran nuoruuteen. Hän kertoo, että jotain hänessä meni rikki, kun hän joutui musiikkiluokkansa opettajan ahdistelemaksi.

Mira ei mene ohjelmassa yksityiskohtiin, mutta hän kertoi vuonna 2018 Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä Turussa yläasteella työskennelleen pedofiiliopettajan tekosista.

Mira kertoi lehdessä, että kun musiikkiluokkalaiset olivat Pietarin-matkalla, opettaja ahdisteli häntä. Miran mukaan opettaja pyysi tämän sängylleen, hyväili rintoja, avasi housut ja työnsi kätensä hänen haaroihinsa. Mira pakeni tilanteesta hotellin käytävälle opettaja perässään.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kuuden lapsen uusperhe! Mira Luoti löysi uuden rakkauden - näin suhde toimitusjohtajaan alkoi

Mira ei ollut opettajan ainoa uhri. Miesopettaja oli ahdistellut sekä hyväksikäyttänyt tyttöoppilaitaan. Pääosa tapahtumista sijoittuu 1990-luvun taitteeseen ja alkuvuosille.

- Koko sen kouluajan meitä yritettiin saada myöntämään, että me vaan liioitellaan. Väitän, että siellä myös uskottiin meitä, mutta ei haluttu uskoa, koska siinä menee koulun maine, ihmisen perhe menee rikki ja kaikki hajoaa, sillä on vaan tuhoisia seurauksia. Mutta jos ihminen perseilee, kyllä sen sietääkin kantaa seuraukset sitten. Se on aika pientä siihen nähden, miten moni meistä joutui kokemaan henkistä kiusaamista, Mira kertoo ohjelmassa.

Miran mukaan oppilaiden vanhemmat soittelivat aiheesta toisilleen. Puheluissa puitiin asiaa siltä kantilta, että "ei nyt hyvän miehen elämää ruveta pilaamaan".

- Se hyvä mies saa pilata muiden elämät, mutta pitää olla hiljaa niistä asioista, Maria puhahtaa.

Näin hulppeasti jalkapalloilija Joel Pohjanpalo asuu Venetsiassa - paljastaa itsestään yllättävän puolen

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Mira kertoo kokeneensa helpotusta, kun vyyhti selvisi aikuisiällä.

- Tuli vihdoin sellainen, että puhuin koko ajan totta. Tuli ylpeys itsestä. Vähänkö me ollaan oltu rohkeita, keskenään mimmien kanssa päätetty, että ei jätetä kesken, Mira toteaa ohjelmassa.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen mukaan pedofiiliopettajan uhreja ei uskottu, eikä hyväksikäyttöön puututtu. Kun opettaja viimein jäi kiinni, hän sai irtisanoutua itse eikä rikosilmoitusta tehty.

Vuonna 2017 Turun kaupunki myönsi, ettei se käsitellyt asioita ”asianmukaisesti”. Kaupunginjohtaja Minna Arve pahoitteli tuolloin kaupungin toimintatapaa.

– Pyydän anteeksi ahdistelun kohteeksi joutuneilta ja heidän vanhemmiltaan, Arve kertoi kaupungin tiedotteessa.

Yökylässä Maria Veitola torstaisin MTV3:lla ja MTV Katsomossa.

Seuraa meitä somessa