fbq

Maahantulokielto ja kappaleen hylky – muistatko nämä Euroviisujen poliittiset kohut?

Muun muassa Georgia vetäytyi pois vuoden 2009 Euroviisuista, kun maan kappaletta pidettiin liian poliittisena Vladimir Putin -viittausten vuoksi.

Vuoden 2024 Euroviisut on aiheuttanut paljon keskustelua puolesta ja vastaan, sekä boikotointivaatimuksia, kun osallistujamaa Israel on käynyt sotaa Gazassa jo yli puoli vuotta. Malmön Euroviisut ei ole kuitenkaan ensimmäinen kilpailu, joka on aiheuttanut poliittista kuohuntaa.

Vuonna 2009 Georgiaa edustava yhtye Stephane ja 3G olisi osallistunut Moskovan Euroviisuihin kappaleella We Don't Wanna Put In

Stephane ja 3G olisi edustanut Georgiaa vuoden 2009 Euroviisuissa kappaleella We Don't Wanna Put In, mutta kappale hylättiin liian poliittisena.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Euroopan yleisradiounioni tulkitsi laulun sanat, sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin -viittaukset poliittisiksi, mikä on vastoin Euroviisujen sääntöjä. Kappale hylättiin ja Georgiaa pyydettiin joko kirjoittamaan uudet sanat tai lähettämään kokonaan uusi kapale. Georgia kieltäytyi ja vetäytyi pois vuoden 2009 laulukilpailusta.

Vuonna 2014 Venäjä oli valloittanut Krimin niemimaan Ukrainassa. Silloiselle Venäjän edustajille, Tolmatšovan sisaruksille buuattiin ja Ukrainan edustajan, Marija Jaremtšukin kappale oli kantaaottavasti Tick-Tock. Vuonna 2015 Ukraina ei osallistunut Euroviisuihin vedoten taloudellisiin syihin. Vetäytymisen taustalla oli myös Ukrainan poliittinen tilanne.

Vuonna 2016 Ukraina palasi Euroviisuihin ja voitti Jamalan kappaleella 1944, joka käsitteli Stalinin vainoja Krimillä vuonna 1944, joissa Jamalan isoäidin äiti oli ollut uhrina. Kappaletta kritisoitiin Euroviisujen perinteisestä linjasta poikkeavan poliittisen viestin takia, mutta laulua ei kuitenkaan hylätty.

Kun Ukraina järjesti Euroviisut vuonna 2017, Venäjän edustajaa Julija Samoilovaa ei päästetty maahan. Ukrainan turvallisuuspalvelu oli asettanut hänelle kolmen vuoden maahantulokiellon. Syynä oli Samoilovan vierailu Venäjän sotilaallisesti miehittämällä Krimillä ilman Ukrainan viranomaisten ulkomaalaisilta edellyttämää erityislupaa.

Venäjän Julija Samoilova ei saanut osallistua vuoden 2017 Euroviisuihin hänelle asetetun maahantulokiellon vuoksi.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ukrainan varapääministerin mukaan Venäjä olisi voinut osallistua kilpailuun, jos he olisivat valinneet kilpailijan, joka ei riko Ukrainan lakeja.

Euroopan yleisradioyhtiö ehdotti Venäjän Pervyi kanal -kanavalle, että Samoilova olisi esiintynyt kilpailussa satelliitin välityksellä. Kanava kuitenkin kieltäytyi ehdotuksesta ja ilmoitti 13. huhtikuuta 2017, että vetäytyi kilpailusta. 

Venäjä ei ole esiintynyt Euroviisuissa sitten vuoden 2022, kun maa aloitti laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa, ja EBU kielsi Venäjää osallistumasta.

Euroviisut 7.–11.5. TV1:llä ja Yle Areenassa.

Seuraa meitä somessa