fbq

Elokuva-arvio: Riitta Havukaisen tähdittämä elokuva ikuisen nuoruuden tavoittelusta ahdistaa

Kaksi vanhusta voivat olla geeniterapian avulla nuoria jälleen elokuvassa Palimpsesti – Ohita intro. Aihe itsessään on niin pysäyttävä, etteivät erikoistehosteet ole tarpeen. Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 12.4.

Palimpsesti – Ohita intro (2022)
Tieteisdraama ****

Tellu (Riitta Havukainen) ja Juhani (Antti Virmavirta) ovat 80-vuotiaita vanhuksia, jotka ottavat osaa merkittävään geeniterapiakokeiluun: he voivat olla jälleen nuoria. Tellu nuortuu keski-ikäisestä naisesta (Krista Kosonen) nuoreksi aikuiseksi (Emma Kilpimaa), ja vielä pikkutytöksi asti (Kaisu Mäkelä). 

Juhani ottaa rauhallisemmin ja nuortuu ”vain” aikuiseksi mieheksi (Leo Sjöman). Muodonmuutos on lähipiirin näkökulmasta kuitenkin hyvin hämmentävää ja kiusallista.

'Palimpsesti on termi, jolla tarkoitetaan uutta käsikirjoitusta tai taideteosta, joka on tehty aiemman päälle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Krista Kosonen näyttelee Tellua nelikymppisenä.

Vaikka elämäänsä voisikin elää uusiksi, harvoin ihminen on onnellinen. Ikuisen nuoruuden tavoittelusta on useita esimerkkejä, joista suurin osa päättyy huonosti. 

Myös ihmisen vanheneminen takaperin eli vaarista vauvaan ei ole uusi konsepti. Tämän teki tutuksi Brad Pittin tähdittämä elokuva Benjamin Buttonin uskomaton elämä (2008), joka palkittiin parhaan maskeerauksen Oscarilla.

Kaisu Mäkelä tekee vaikuttavaa työtä uransa ensimmäisessä elokuvaroolissaan.

Palimpsesti – Ohita intro on vaikuttava elokuva, sillä ikuista nuoruutta ei höystetä dramaattisella taustamusiikilla tai erikoistehosteilla. Aihe itsessään on jo niin pysäyttävä, etteivät tehokeinot ole tarpeen. Myös Tellun ja Juhanin näyttelijät eri ikäkausilta tekevät uskottavaa ja ensiluokkaista työtä. 

Etenkin Kaisu Mäkelä ensimmäisessä elokuvaroolissaan.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

O: Hanna Västinsalo. N: Riitta Havukainen, Antti Virmavirta, Krista Kosonen, Leo Sjöman. (Suomi, 2022.) 109 min.

Palimpsesti – Ohita intro elokuvateattereissa 12.4. alkaen.


Seuraa meitä somessa