The Last Duel

Katso traileri: Tältä näyttää Ridley Scottin uutuuselokuva The Last Duel

Ridley Scottin ohjaama historiallinen draama The Last Duel saa Suomessa ensi-iltansa lokakuussa. Pääosissa ovat Matt Damon, Adam Driver, Ben Affleck sekä Killing Eve-tähti Jodie Comer.

The Last Duel on tarina petoksesta ja kostosta 1300-luvun Ranskassa. Elokuvan on ohjannut visionäärinen elokuvantekijä, neljä Oscar-palkintoa voittanut Ridley Scott (Yksin Marsissa, Robin Hood, Blade Runner, Gladiator, Thelma ja Louise).  

Tositapahtumiin perustuvan historiallisen draaman tapahtumat sijoittuvat vuonna 1337 alkaneen Satavuotisen sodan aikaan. Elokuva tutkii miesten kaiken kattavaa valta-asemaa, oikeuden haurautta ja yhden naisen voimaa ja rohkeutta puolustaa totuutta. 

Tositapahtumiin perustuva elokuva purkaa pitkään vallinneita olettamuksia Ranskan viimeisestä parlamentin hyväksynnän saaneesta oikeudellisesta kaksintaistelusta, joka käytiin kahden entisen ystävyksen – joista oli tullut katkeria kilpailijoita – Jean de Carrouges'n ja Jacques Le Gris’n, välillä. Elokuvassa Carrouges on kunnioitettu ritari, joka tunnetaan taistelukentillä osoittamastaan rohkeudesta. Le Gris on puolestaan normandialainen ritari, jonka äly ja kaunopuheisuus tekevät hänestä yhden hovin ihailluimmista aatelisista. Kun Le Gris raiskaa Carrouges'n vaimon, Margueriten, päättää Marguerite rikkoa hiljaisuuden ja syyttää hyökkääjäänsä. Le Gris kieltää kaiken, ja Margueriten teko on paitsi rohkea ja uhmakas, myös hengenvaarallinen. Seuraa oikeudellinen kaksintaistelu, jonka myötä kaikkien kolmen kohtalo jätetään Jumalan käsiin.

Jean de Carrouges'n roolissa on Oscar-voittaja Matt Damon (Good Will Hunting, Pelastakaa sotamies Ryan, Lahjakas herra Ripley, Medusan verkko), ja kaksinkertainen Oscar-ehdokas Adam Driver (mm. Star Wars-elokuvat sekä tv-sarja Girls) on Jacques Le Gris. Margueriten roolissa on  Emmy-voittaja Jodie Comer (Killing Eve). Kaksinkertainen Oscar-voittaja Ben Affleck (Argo, Good Will Hunting) on kreivi Pierre d’Alençon. 20th Century Studiosin tuotantoa olevan elokuvan ovat käsikirjoittaneet Nicole Holofcener, Ben Affleck ja Matt Damon.

The Last Duel perustuu Eric Jagerin kirjaan The Last Duel: A True Story of Crime, Scandal, and Trial by Combat in Medieval France, joka kuvaa keskiaikaista Ranskaa hätkähdyttävän yksityiskohtaisesti. Kun etikettiä, sosiaalista nousua ja oikeutta sääteli ritarillisuuden koodisto, saattoivat seuraukset ajan instituutioiden – kirkon, aateliston ja teini-ikäisen kuninkaan – uhmaamisesta olla vakavia. Naisilla, joilla ei ollut mitään oikeudellista asemaa ilman aviomiehen tukea, panokset olivat vieläkin kovemmat.

The Last Duel saa Suomessa ensi-iltansa elokuvateattereissa lokakuussa 2021.


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: 2021 Twentieth Century Studios21.07.2021 05:00
Katso myös
Villanelle viiltää jälleen