Free Guy - Elokuvateattereissa

Elokuvaesittely: Romanttisista komedioista tunnettu Ryan Reynolds rymistelee syksyn puhutuimmassa pelielokuvassa – tästä on kyse

Ryan Reynolds esittää uudessa toimintakomediassa videopelin vaatimatonta sivuhahmoa, jonka havahtuminen todellisuuteen johtaa suureen murrokseen. 

 

Videopelilyhenne EPH tarkoittaa videopeleihin ohjelmoitua ei-pelattavaa-hahmoa, joiden tarkoitus on saada tuntumaan pelien maailma elävältä ja asutulta. Tällainen hahmo on vihdoin ensi-iltansa saavan Disneyn toimintakomedian päähenkilö, pankkivirkailija Guy (Ryan Reynolds). Hän elää samat rutiinit joka päivä toistaen Gran Theft Auto -tyylisessä pelikaupungissa, jossa koko ajan paukkuu ja rytisee. Eräänä päivänä Guy alkaa kuitenkin niin sanotusti rikkoa kaavaa, mikä saa pasmat sekaisin myös pelin ulkopuolella, todellisessa maailmassa, jossa joukko pelin koodanneita nörttejä käy omaa taisteluansa.

Muun muassa Yö museossa -elokuvista vastanneen komediakonkari Shawn Levyn ohjaama Free Guy on yksi nokkelimpia videopelileffoja mitä on tehty. Viihdyttävään filmiin on ladattu övereitä toimintakohtauksia, huumoria ja romantiikkaa, mutta juoni on myös niin monitasoinen ja ajatuksellinen, että leffa voi nousta tiedostavien katsojien keskuudessa samanlaiseksi kulttimetaforaksi kuin Wachowskin sisarusten Matrix, John Carpenterin They Live tai Peter Weirin Truman Show. Filmin ydinsanoma todellisuuden illusorisesta, ulkoapäin ohjatusta luonteesta onkin nyt ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan. 

Toimintakomedia. O: Shawn Levy. N: Ryan Reynolds, Jodie Corner, Taika Waititi. (USA 2020). 115 min.

****

Jodie Corner on leffan naispäätähti, joka esittää sekä nörttityttöä että tämän pelimaailman kovis-alter-egoa.

 


Teksti: Atte Alhainen I Kuvat: Disney13.08.2021 12:00
Katso myös
Elokuvaesittely: Voiko kouluampumisesta tehdä viihdejännärin?
Katso traileri: Disneyn ja Pixarin uutuusanimaatio Luca Disney+-palveluun kesäkuussa
Katso traileri: Tältä näyttää Ridley Scottin uutuuselokuva The Last Duel
Elokuvaesittely: Game of Thronesin nuorisotähti Maisie Williams löytää supervoimansa
Elokuvaesittely: Clint Eastwoodin ja Mel Gibsonin pojat joutuvat Talebanien armoille