Arvostelussa uusi Bond-elokuva: No Time to Die on emotionaalinen vuoristorata

No Time to Die ****

Vaikka etukäteen tiedettiin, että No Time to Die jäisi Daniel Craigin viimeiseksi esiintymiseksi James Bondina, tuntuu se pysäyttävältä. Varsinkin elokuvan näkemisen jälkeen. Craig, joka on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista Bondeista, on saanut arvoisensa joutsenlaulun.

No Time to Die on hätkähdyttävän emotionaalinen kokemus – tunteiden vuoristorata, jossa komeat toimintajaksot uhkaavat jäädä sivuosaan. Elokuvan ytimessä on tarina orvoista ja menetetyistä vanhemmista. Sekä perheen kaipuusta ja sen mahdollisuudesta.

Tarina käynnistyy Italian Materasta, jossa Bond viettää lemmenlomaa Madeleinen (Léa Seydoux) kanssa. Idylli rikkoutuu räjähtävästi, kun Spectre muistuttaa lonkeroidensa vahvuudesta ja vihastaan Bondia kohtaan.

Léa Seydoux on Madeleine Swann

Dramaattisen prologin jälkeen päätarina käynnistyy viiden vuoden kuluttua Jamaikalta, jonne Bond on vetäytynyt viettämään eläkepäiviään. Hiljaiselo päättyy, kun hänen vanha CIA-ystävänsä Felix Leiter (Jeffrey Wright) pyytää auttamaan siepatun tiedemiehen pelastamisessa. Tehtävä osoittautuu vaikeaksi, sillä vastassa on mysteeririkollinen, joka on valmis murhaamaan miljoonia ihmisiä.

Craig on pystynyt kasvattamaan Bondia henkisesti elokuva elokuvalta ja vie nyt hahmon psykologiseen päätepisteeseen. Silti se emotionaalinen syvyys, johon Bond uskalletaan tällä kertaa heittää, tuntuu hätkähdyttävän tuoreelta ja rohkealta. Kuin uudelta Bondilta, vaikka kyseessä onkin ironisesti juuri tämän Bondin viimeinen esiintyminen.

Lashana Lynch on Nomi

Vahvoja draamoja kuten Ei nimeä (2009) ja Beasts of No Nation (2015) sekä True Detectiven timanttisen ykköskauden ohjannut Cary Joji Fukunaga lunastaa korkeat odotukset ohjaajana. No Time to Diesta olisi varmasti tullut hyvin erilainen, ja epäilemättä kiinnostava, mikäli pestiin alun perin kiinnitetty Danny Boyle (Trainspotting, 28 päivää myöhemmin) olisi ohjannut sen. Nyt filmi näyttää tunnistettavasti Fukunagalta, mikä tarkoittaa etenkin toiminnan, draaman ja jännityksen saumatonta miksaamista.

Näyttelijäpuolella Craig saa arvoistaan tulitukea niin tutuilta kuin tuoreilta liittolaisilta. Uusista kasvoista varsinkin tummaihoisen Lashana Lynchin esittämä uuden sukupolven 00-agentti Nomi on herkullinen muistutus siitä, että No Time to Die on tuotettu 2020-luvulla. Myös Léa Seydoux kantaa Madeleine Swannin upeasti maaliin ja rakentaa tästä yhden Bond-historian ikimuistoisimmista naisista.

Rami Malek on Lyutsifer Safin

Oscar-voittaja Rami Malekin (Bohemian Rhapsody) pääroisto Lyutsifer Safin on myös kaiken odotuksen arvoinen. Kyseessä on häiriinnyttävän kahtiajakoinen ilmestys, syvästi kieroutunut mutta sääliä kerjäävä ihmisraunion ja ihmispaholaisen risteytys. Vaikka Malekin esiintymisminuutit jäävät liki kolmituntisessa elokuvassa – joka on muuten Bond-historian pisin – yllättävän vähälle, jättää tämän hyytävä ja surumielinen suoritus pysyvän muistijäljen alitajuntaan.

Toimintadraama. O: Cary Joji Fukunaga. N: Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Lashana Lynch, Ben Whishaw, Jeffrey Wright. (Britannia/USA 2021). 164 min.

No Time to Die elokuvateattereissa torstaina 30. syyskuuta alkaen.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: MGM29.09.2021 03:30
Suosituimmat
MTV3
TTK-lähetys hämmensi: Kiti Kokkonen ei saapunut parketille – viime viikon paras sai lähtöpassit
Sunnuntai-iltana nähtiin taas...
Elisa Viihde Viaplay
Ivalo-sarja jatkuu: Mukana myös The Walking Dead -tähti
Ivalon toinen kausi julkaistaan 19.12. alkaen Elisa Viihde Viaplayssa.Toisen...
Alec Baldwin järkyttävässä tragediassa kuvauksissa - ampui vahingossa kuvaajansa kuoliaaksi!
Alec Baldwinin tähdittämän lännenelokuvan...
Tanssii tähtien kanssa -tanssinopettaja Anssi Heikkilä: Parketilla näkyvät tunteet eivät ole aitoja!
Anssi Heikkilä, 33, on...
Napapiirin sankarit saa neljännen osan – pääosassa Heikki Ranta
Napapiirin sankarit -elokuvasarja saa neljännen osan, jota...
MTV3
Sita Salminen TTK-pudotuksen jälkeen: "Olen suoraan sanottuna sokissa"
Sunnuntain (24.10.) Tanssii tähtien kanssa -lähetyksessä...
Elisa Viihde Viaplay
Mahtava paketti kauhuleffoja käynnistää halloweenin odotuksen
Elisa Viihde Viaplay on julkaissut lähestyvän halloweenin kunniaksi...
MTV3
Ensitreffit alttarilla -sulhanen suunnittelee jo yhteisiä lapsia: ”Nyt ainakin tuntuu sen verran hyvältä...”
Ensitreffit alttarilla...
Nelonen
BB-Minna yllätti: Palasi takaisin taloon!
Big Brotherissa koettiin sunnuntain häädön jälkeen melkoinen yllätys, kun BB-taloon...
Sarja-arvio: Kastanjamies nostaa nordic noirin uudelle tasolle
Kastanjamies (Netflix) *****Tanskalaisesta klassikkosarjasta...