fbq
epa11077470 Denmark's King Frederik X (L) and Queen Mary (R) kiss on the balcony after the proclamation of the accession to the throne at Christiansborg Palace Square in Copenhagen, Denmark, 14 January 2024. Denmark's Queen Margrethe II abdicated on 14 January 2024, on the occasion of the 52nd anniversary of her accession to the throne. Her eldest son, Crown Prince Frederik, succeeded his mother on the Danish throne as King Frederik X. EPA-EFE/BO AMSTRUP DENMARK OUT

Tanskan hovista oma ”The Crown” – muistatko vielä nämä kohut?

Tanskan kuninkaallisesta perheestä ollaan tekemässä tv-sarjaa samaan tyyliin kuin brittihovista kertova Netflixin jättihitti The Crown.

Tanskan hovissa on kuohahdellut vuosien varrella moneen otteeseen. Vaikka draama ei ole ollut niin suurta, eikä ole saavuttanut niin valtavaa maailmanlaajuista huomiota kuin elämä Ison-Britannian hovissa, tv:n tekijät ovat alkaneet työstää Tanskassa fiktiivistä, mutta tositapahtumiin perustuvaa näyteltyä tv-sarjaa kuningatar Margareetasta ja hänen perheestään.

83-vuotias Margareeta kohautti hiljattain luopuvansa kruunustaan vanhimman poikansa Frederikin hyväksi. Hallitsija ei ollut vapaaehtoisesti luopunut vallastaan Tanskassa lähes 900 vuoteen.

Uuden tv-sarjan työnimi on Af Guds nåde (Jumalan armosta). Sen tekijöinä ovat Vallan linnake -hittisarjasta tunnettu tuotantoyhtiö ja Tanskan TV2.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Sarjan tapahtumat sijoittuvat Amalienborgin linnaan Kööpenhaminaan, ja tarina alkaa Margareetan syntymästä vuonna 1940. Päähenkilöinä ovat kuninkaallisen perheen jäsenien lisäksi myös hovin henkilökunnan edustajat. Sarjassa luvataan käsitellä niin hyviä kuin huonojakin hetkiä heidän elämässään.

Sarjaa on työstetty jo puolitoista vuotta, ja se on tarkoitus julkaista vuonna 2025.

Katsojat miettivät jo, käsitelläänkö sarjassa kohuja, jotka ovat Tanskan hovia kohdanneet vuosien varrella. Viimeisin niistä koskee kuningas Frederikin pettämishuhuja. Hänellä on väitetty olleen salasuhde meksikolaisen tosi-tv-tähden Genoveva Casanovan kanssa, jonka seurassa Frederik kuvattiin Meksikossa. Genoveva on kiistänyt suhteen.

Kuningas Frederikin huhuttu rakastaja rikkoi viimein hiljaisuuden

Genoveva Casanova suivaantui pettämishuhuista ja on värvännyt asianajajan hoitamaan asiaa.

Vuonna 2022 otsikoita kirvoitti puolestaan Margareetan yllättävä päätös poistaa kuninkaalliset tittelit nuoremman poikansa prinssi Joachimin lapsilta. Tämä tuli Joachimin perheelle shokkina, ja he antoivat aiheesta kitkeriä kommentteja medialle.

Margareetan edesmennyt puoliso prinssi Henrik antoi medialle jutun aiheita suorasanaisilla lausunnoillaan. Henrik kiukutteli useaan otteeseen prinssipuolison asemastaan ja siitä, että hän koki jäävänsä vaimonsa varjoon. Pari vuotta ennen kuolemaansa hän nosti aiheen jälleen esille ja ilmoitti, ettei halua tulla edes haudatuksi Margareetan viereen. Dementiaan sairastunut prinssi kuoli vuonna 2018. Hänet tuhkattiin, ja tuhkat ripoteltiin mereen ja Fredensborgin linnan puutarhaan.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Prinssi Henrik oli temperamentikas ranskalaisherra.

Isot uutisotsikot nousivat vuonna 2000, kun Frederik kohtasi tulevan puolisonsa Mary Donaldsonin (nykyinen kuningatar Mary) tämän kotimaassa Australiassa Sydneyn olympialaisten yhteydessä. Ulkomaalainen morsian otettiin kuitenkin Tanskassa avosylin vastaan, sillä tämä oli fiksu, miellyttävä, edustava ja oppi kielen nopeasti.

Asiantuntija ei usko Frederikin ja Maryn suudelman aitouteen: "Hän ei reagoinut"

Prinssi Joachimin elämä oli otsikoissa paljon vuosituhannen vaihteessa. Hänen ensimmäinen avioliittonsa hongkongilaissyntyisen Alexandra Manleyn kanssa päättyi eroon vuonna 2004, mikä oli jo skandaali itsessään. Joachim juhli tuohon aikaan paljon, ja häntä nimitettiin bileprinssiksi.

Kreivittäreksi eron myötä alennettu Alexandra pani vielä ex-miestään paremmaksi lööppirintamalla. Hän hyppäsi heti eron jälkeen suhteeseen itseään 13 vuotta nuoremman valokuvaajan Martin Jørgensenin kanssa. Pelimiehenä tunnettu Martin vei Alexandran lopulta vihille, mutta liitto päättyi kahdeksan vuoden kuluttua rumasti Martinin uskottomuuteen. Miehen on väitetty myös vieneen Alexandralta isoja summia rahaa.

Martinilla oli salasuhde nuoreen tv-tähteen samaan aikaan, kun hän oli vielä avioliitossa Alexandran kanssa.

Joachimin uusi rakkaus nykyiseen vaimoonsa prinsessa Marieen oli aluksi myös suurennuslasin alla. Ranskalaisesta salarakkaasta tuli kuitenkin vaimo vuonna 2008.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Joachim ja Marie asuvat tällä hetkellä perheineen Yhdysvalloissa.

 

Seuraa meitä somessa