fbq

Näin adhd-diagnoosi on vaikuttanut Arttu Wiskarin elämään: "Sä olet vaikea tyyppi ja onnea matkaan"

Muusikko kertoo Efter Nio -ohjelmassa diagnoosinsa hyödyistä ja haitoista.

Eva Kelan ja Janne Grönroosin vieraana Efter Niossa on maanantai-iltana 15. huhtikuuta muusikko sekä The Voice of Finlandin tähtituomari Arttu Wiskari. Hän kertoo juontajille saamastaan adhd-diagnoosista.

– Jo pentuna huomattiin vaikea keskittymishäiriö ja todella vaikea lukihäiriö ja kaikki tällaiset, ylivilkkaus sun muu, Arttu kertoo.

– Mulle vain lyötiin laput käteen ja sanottiin, että ”sä olet vaikea tyyppi ja onnea matkaan”. Sitten vasta vanhemmalla iällä olen saanut niihin diagnoosit, hän jatkaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Adhd vaikuttaa muun muassa paljon artistin nukkumiseen. Esimerkiksi keikan jälkeen nukahtaminen kolmelta aamuyöstä voi olla hankalaa.

Artun mielestä adhd-ihmiselle on tärkeää tehdä asioita, joista hän nauttii. Muusikon uraa Arttu ei ota liian vakavasti, vaan pitää sitä eräänlaisena leikkinä.

– Adhd-ihminen voi antaa niihin niin järkyttävän määrän fokusta ja paneutua. Olen joskus miksannut yhtä lauluraitaa, sellaista kymmenen sekunnin lauluraitaa kuusi tuntia putkeen, hän paljastaa.

Artun energiatasoihin adhd-vaikuttaa siten, ettei hänellä ole aamulla lainkaan energiaa. Hänen on vaikeaa puhua normaalista, sillä hän ei ole kokenut sitä ennen kuin sai lääkityksensä kuntoon.

– Lääkitys toi minulle normaalin olon. Sellaisen olon, jota en ole koskaan kokenut aikaisemmin. Se olo on sellainen, että aamu voi alkaa hyvin ja johonkin asiaan ei tarvitse jäädä niin pitkäksi aikaa jumiin, artisti sanoo.

Ilman lääkitystä aamulla vaivanneesta asiasta ei pääsisi Artun mukaan millään, vaan se jäisi kummittelemaan koko päiväksi. Jokainen aamu tuntuisi siltä, kuin olisi 40 astetta kuumetta, eikä pysty tekemään mitään.

– Kun saat lääkkeen, olo normalisoituu ja pystyy menemään tekemään askareita. Ennen olet pakottanut itsesi tekemään koko ajan ja päivä alkaa huonosti. Kun päivä alkaa huonosti ja sulla on adhd takaan, että koko päivä menee huonosti, Arttu painottaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Arttu Wiskari toimii parhaillaan The Voice of Finlandin tähtituomarina.

Adhd:ssa Artulle ovat tärkeitä rutiinit. Esimerkiksi aamulla on pakko saada tehdä samat asiat jokaisena aamuna samaan aikaan samassa järjestyksessä. Jos vaimo tulee paikalle ja alkaa selittämään jotain, Arttu ei kuule eikä muista mitään.

– Mun on saatava avata silmät rauhassa ja otettava se kännykkä, ja katsottava NHL-tulokset, Arttu kertoo rutiineistaan.

– Sitten kävelen keittiöön ja otan lääkkeet samalla, kun syön jotain muuta. Se rauhoittuu yleensä siitä, kun huomaa, että ensimmäiset positiiviset ajatukset tulee päähän. Sitten tajuaa, että päivä lähtee käyntiin, hän lisää.

 Efter Nio maanantaisin Teema & Femillä sekä Yle Areenassa kello 21.00.

Seuraa meitä somessa