fbq
Civil War

Kohuelokuvan ohjaaja kertoo motiivinsa: ”Se tekee kaikkien elämän erittäin vaaralliseksi”

Ohjaaja Alex Garlandin synkässä lähitulevaisuuden kuvauksessa USA:ssa käydään veristä sisällissotaa. Civil War -elokuva saa ensi-iltansa 19. huhtikuuta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Alex Garland on tottunut pelottelemaan erilaisilla dystopisilla kehityskuluilla. Oscar-ehdokas Ex Machina (2014) varoitteli tekoälyyn liittyvistä uhkakuvista. Vuoden Devs-televisiosarjassa salaperäinen teknologiafirma näyttää omaavan tappavia pyrkimyksiä. Garlandin käsikirjoittamissa Danny Boyle -elokuvissa 28 Days Later ja Sunshine ihmiskunta on luonnonvoimien vuoksi lähellä sukupuuttoa.

Civil War -uutuuselokuvassa tuhon tuojana on demokratian kaatuminen ja länsimaiden suurimman valtion USA:n ajautuminen osavaltioiden väliseen sisällissotaan. Lähitulevaisuudessa tapahtuvan tarinan ilmeinen innoitus on maassa nykyisin näkyvä voimakas poliittinen kahtiajako. Muun muassa Kirsten Dunstin ja Wagner Mouran näyttelemät sotatoimittajat seuraavat taistelua lähietäisyydeltä.

Garland itse painottaa, että vaikka tarina sijoittuu USA:han, niin hän haluaa kuvata demokratian alennustilaa kansainvälisesti.

– Esimerkiksi journalismi on ollut hyökkäysten kohteena monenlaisin tavoin, eikä toimittajiin uskota enää. Se tekee kaikkien elämän erittäin vaaralliseksi. Siksi halusin asettaa journalistit Civil Warin tarinan etualalle, Garland kertoi huhtikuun alussa Variety-lehdelle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Varietyn arvostelussa Civil Warin ennustetaan tulevan yhdeksi vuoden eniten kiistelyä aiheuttavaksi elokuvaksi.

– Elokuva on provokatiivinen shokki-isku järjestelmälle ja tietoisesti mielipiteitä jakava. Nurinkurisesti se samalla yrittää saada ihmisiä puhaltamaan yhteen hiileen, lehti kirjoittaa.

Civil Warissa Yhdysvaltain nimettömäksi jäävää presidenttiä esittävä Nick Offerman (Devs, Puisto-osasto) haluaakin tuoda esiin, ettei elokuva sinällään halua julistaa yhtä totuutta.

– Se yksinkertaisesti näyttää, että olemme menossa kohti kaaosta. Ei ole tarkoitus pohtia sitä, kuka on vaikkapa äänestänyt ketäkin, vaan sitä, että meidän pitää oppia olemaan parempia naapureita keskenämme välttäksemme tuhon, Offerman pohti Varietylle.

– Katsojan pitää hyväksyä, ettei kaikkea kerrota selvästi Civil Warissa, ja se on hyvin avoin tulkinnoille, kuvajournalisti Leetä näyttelevä Dunst ohjeistaa Varietyssä.

Civil War saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 19.4.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Civil War.

Seuraa meitä somessa