fbq

Antero Mertaranta paljastaa, mikä on Leijonien menestyksen salaisuus

Leijonat lähtee Jukka Jalosen johdolla hakemaan viidettä maailmanmestaruuttaan Tshekkiin 10. toukokuuta.

Antero Mertaranta on jälleen valmiina selostamaan Leijonien otteluita, kun jääkiekon MM-kisat alkavat Tshekissä perjantaina 10. toukokuuta. Paikan päälle Prahaan hän lähtee helatorstaina.

– Ainahan se on hieno mahdollisuus ja tilaisuus, kun pääsee arvokisoihin tekemään töitä. Ei se tässä vuosien varrella ole millään tavalla muuttunut. Työ on hienoa ja motivoivaa. Mitä paremmin Suomi menestyy, niin sen hienommaksi se tapahtuma muodostuu, Mertaranta kertoo tunnelmistaan MM-kisojen alla.

– Jos sitä menestystä ei tule, niin hieno tapahtuma se on joka tapauksessa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Leijonien osalta kotikisat 2023 päättyivät pettymykseen.

Edellinen MM-turnaus päättyi Leijonien osalta 1–4-puolivälierätappioon Kanadalle. Mertarannan mielestä joukkueen pelaamisesta puuttui tietty särmä, jota on nähty aiemmissa kilpailuissa. Vuonna 2022 Suomi oli juhlinut niin olympiakultaa Pekingissä kuin maailmanmestaruutta kotikisoissa Tampereella.

Mertaranta uskoo, että nälän puutteen takia tämänkeväisessä joukkueessa nähdään muutoksia. Kokeneet pelaajat, jotka ovat voittaneet arvokisa- ja kultamitaleja, ovat joko jääneet pois joukkueesta tai sitten he ovat loukkaantuneet.

Vuonna 2022 Leijonat voittivat historiansa neljännen maailmanmestaruutensa.

Leijonien lopullinen MM-joukkue valitaan Tshekin EHT-turnauksen jälkeen, joka päättyy 5. toukokuuta. Jo varmistuneita pelaajia ovat NHL-hyökkääjä Mikael Granlund (San Jose Sharks) ja NHL-puolustaja Olli Määttä (Detroit Red Wings). Suomen menestys pohjautuu Mertarannan mukaan joukkuepelaamiseen.

– Viime vuosina on nähty jättiläismäisiä tuloksia. 2019 oli ihan oma lukunsa. Suomi pelasi median mukaan yhdellä kaikkien aikojen huonoimmista joukkueista, ja sitten tuli kuitenkin mestaruus.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Käkikellomaa voi yllättää

Viime kevään yllättäjäjoukkueita oli Latvia, joka voitti MM-pronssia, sekä Saksa, joka saavutti MM-hopeaa. Mertaranta ei kuitenkaan usko, että näissä kisoissa nähdään samankaltaisia yllätyksiä, kun vastassa ovat isäntämaa Tshekki, sekä Kanada, Yhdysvallat, Ruotsi ja Suomi.

Sveitsi on pelannut 2010-luvulla kahdesti jääkiekon maailmanmestaruudesta, mutta molemmissa loppuotteluissa Ruotsi on ollut parempi.

– Jos tämän ryhmän ulkopuolelta jokin joukkue nousee kamppailemaan mitaleista, niin se voisi olla korkeintaan Sveitsi, jolla on ollut vuodesta toiseen erittäin hyvät ja laadukkaat joukkueet, Mertaranta arvioi.

Sveitsi on voittanut 2010-luvulla kaksi MM-hopeaa, vuosina 2013 ja 2018 Ruotsin kustannuksella. Toinen joukkue, jota kannattaa seurata on Yhdysvallat, joka ei ole päässyt sitten vuoden 1956 jälkeen kertaakaan MM-finaaliin laadukkaista joukkueista huolimatta.

– Joukkue on pelannut ajoittain mielettömän hienoa kiekkoa, mutta sitten aina jokin asia on ollut sellainen, mikä ei siihen finaaliin saakka ole riittänyt.

Jukka Jalosen joutsenlaulu

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Keväällä käytävät jääkiekon MM-kisat ovat päävalmentaja Jukka Jalosen viimeiset Leijonien johdossa. Jalosen alaisuudessa Suomi on voittanut kolme maailmanmestaruutta (2011, 2019, 2022), olympiakultaa (2022), sekä nuorten maailmanmestaruuden (2016).

Jukka Jalonen on kaikkien aikojen menestynein Leijonien päävalmentaja kolmella maailmanmestaruudella, sekä olympiakullalla.

Mertarannan mielestä Jalosen perintö suomalaiselle jääkiekolle on lyömätön. Hänestä on vaikeaa kuvitella, että joku yltäisi samanlaiseen suoritukseen kuin Jalonen.

– Jukan saavutukset ovat niin ylivertaisia, että on helppo alleviivata, että hän on ehdoton ja ylivoimainen ykkönen, kun puhutaan joukkuelajeista, Mertaranta perustelee.

Jalosen seuraaja on Antti Pennanen, joka on voittanut apuvalmentajana alle 20-vuotiaiden kaksi maailmanmestaruutta (2016 ja 2019), sekä aikuisten MM-kultaa 2019. Mertaranta ei usko, että valmennuspesti tulee olemaan helppo, mutta Jukan ratkaisu joukkueen nuorentamisessa voi auttaa Pennasta.

– Jukkakin tietää, että maajoukkueessa on sukupolvenvaihdos menossa, niin hän (Pennanen) aloittelee sitä pikkuhiljaa itsekin.

 Jääkiekon MM 10.–26.5. MTV3:lla.

Seuraa meitä somessa