fbq
garland

Alex Garland on modernin scifin merkittävin ääni – nämä hänen teoksensa löytyvät suoratoistopalveluista

Brittiläinen Alex Garland, 52, on poikkeuksellinen ääni modernissa scifielokuvassa – visionääri, joka kykenee viihdyttämään, hämmentämään ja vangitsemaan yleisönsä. Vaikka Garlandin uusin elokuva, elokuvateattereissa pyörivä Men on luokiteltavissa kauhuksi, sisältää sekin elementtejä, jotka ovat kuin toisesta ulottuvuudesta.

Elokuva-arvostelu: Kauhuelokuva Men on pöyristyttävä kuvaus naisvihasta

Garland nousi pinnalle kirjailijana vuonna 2000, kun Danny Boyle ja Leonardo DiCaprio sovittivat elokuvaksi hänen esikoisromaaninsa The Beach. Garland jatkoi yhteistyötä Boylen kanssa käsikirjoittamalla briljantin raivotautitrillerin 28 päivää myöhemmin (2002) sekä avaruuteen sijoittuvan, myös kauhu-elementtejä sisältävän scifitrillerin Sunshine (2007).

Niiden välissä hongkongilainen Oxide Pang ohjasi kiinnostavan sovituksen Garlandin toisesta romaanista The Tesseract, jonka tapahtumat siirrettiin Manilasta Bangkokiin.Sovitettuaan käsikirjoituksen Mark Romanekin elokuvaan Ole luonani aina (2010) Nobel-voittaja Kazuo Ishiguron tieteisromaanin pohjalta Garland kiinnitettiin sovittamaan käsikirjoitus kulttisarjakuvasta Judge Dredd.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vuonna 2012 valmistuneen Dreddin tähti Karl Urban on myöhemmin paljastanut, että Garland itseasiassa ohjasi elokuvan tuotannon ajauduttua umpikujaan ohjaaja Pete Travisin kanssa. Garlandin virallinen esikoisohjaus on kuitenkin häikäisevä tekoälydraama Ex Machina (2014), jonka käsikirjoitus toi Garlandille Oscar-ehdokkuuden.

Elokuva-arvostelu: Top Gun: Maverick on pysäyttävän täydellinen saavutus

Netflixin levittämä Hävitys on Garlandin toinen pitkä ohjaus ja paras elokuva. Jeff VanderMeerin Eteläraja-romaanitrilogiaan pohjaava elokuva kertoo biologi Lenasta (Natalie Portman), joka lähtee osana pientä tutkimusryhmää tuntemattoman ja vihamielisen voiman eristämälle alueelle. Yksikään aiempien retkikuntien jäsenistä ei ole palannut alueelta – paitsi Lenan mies pelottavalla tavalla muuttuneena.

Hävitys risteyttää Stalkerin ja Aliensin ja jalostaa niistä omaa kieltään puhuvan, elegantin ekokauhun ja mysteeriscifin sekoituksen. Tarina ei selitä kaikkia salaisuuksiaan mutta antaa katsojalle avaimet niiden ratkaisemiseksi.

HBO Maxista löytyvä Devs (2020) on puolestaan Garlandin ensimmäinen tv-sarja, joka kertoo nuoresta ohjelmistoinsinööristä, Sonoya Mizunon esittämästä Lilystä. Lily epäilee hänen Piilaaksossa sijaitsevan työnantajansa salaisen kehitysyksikön olevan vastuussa poikaystävänsä murhasta. Ylistetyn kahdeksanosaisen sarjan tiedetään vaikuttaneen kotimaisen tieteisjännärin Jälkeläiset tyyliin ja kerrontaan.

Hävitys ja Ex Machina ovat katsottavissa Netflixissä, Devs HBO Maxissa, 28 päivää myöhemmin, The Beach ja Sunshine Disney+:ssa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa