fbq
Tunturin_tarina_9eb828d181.jpg

Tunturin tarina pääsi vihdoin valkokankaalle – pääosissa karhu, kärppä, riekko ja pöllö

Upeista talvimaisemista päästään nauttimaan elokuvateaettereissa ensi-iltansa vihdoin saaneen kotimaisen luontofilmin Tunturin tarina myötä. Se on jatkoa Marko Röhrin tuottamille palkituille ja hyvin katsojia keränneille luontoelokuville Metsän tarina (2012) ja Järven tarina (2015). Trilogian kolmososan piti tulla alun perin ensi-iltaan jo viime jouluna, mutta tämäkin ensi-ilta siirtyi virustilanteen takia lopulta kokonaisella vuodella.

Kuten elokuvan nimestä voi päätellä, siihen on ikuistettu Suomen luontoa Lapin erämaissa. Kuvausryhmä on käynyt aina Pohjoisen Jäämeren äärellä asti. Kuvissa vilisee karun kauniin alueen eläinasukkaita: pääosia esittävät karhu, kärppä, riekko ja tunturipöllö. Sivurooleissa nähdään myös ahma, poro, ryhävalas, kettu, lapinpöllö ja kotkia. Filmi avaa myös näihin luonnonasukkaisiin liittyvää mytologiaa kirjailija Antti Tuurin sanoilla.

Filmin ohjannut ja käsikirjoittamiseenkin Tuurin kanssa osallistunut Marko Röhr päätti jo Järven tarinan tehtyään, että Lapin tunturit ja erämaat pitää ikuistaa omaan elokuvaansa. Tästä tulikin hänen mukaansa yksi suurimmista haasteista, johon hän kuvausryhmineen on 30 vuoden varrella tarttunut. Olihan tiedossa jälleen useita vuosia kestäviä kuvauksia eri vuodenaikoina, viikkojen retkiä tuntureilla lumen, viiman ja jäätävän tuulen armoilla, painavaa kuvauskalusto välillä kantaen.

–Samalla tarjoutui kuitenkin mahdollisuus kertoa jälleen jotain uutta Suomen ja koko Pohjolan ainutlaatuisesta luonnosta. Tuoda suuren yleisön nähtäväksi paikkoja ja luonnontapahtumia, joita he eivät ehkä koskaan voisi itse kokea, Röhr pui motiivejaan.
Tunturien suuruus ja erämaiden laajuus asetti omat rajansa tilanteessa, jossa vajaan kolmen vuodenkierron aikana piti saada kuvattua kaikenlaista niin maalla, merellä kuin ilmassa, ja vieläpä veden allakin. Ei ihme, että Röhr ylistää vuolaasti kuvaajaansa Teemu Liakkaa haasteeseen tarttumisesta.

Seuraa meitä somessa