Hamsterit

Veikko Huovisen romaanista elokuva – Peter Franzén on Hamsteri

Näyttelijä Peter Franzén nähdään viiden vuoden tauon jälkeen kotimaisessa elokuvassa. Hän on tehnyt tällä välin kansainvälisiä tuotantoja. 

Peter Franzén nähdään Veikko Huovisen menestysromaaniin pohjautuvassa elokuvassa Hamsterina, jolla on taipumus keräysvimmaan. Markku Pölösen ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan toisena käsikirjoittajana on toiminut Paula Vesala. Elokuvan kuvaukset alkoivat tiistaina 14.9. Tampereella. Elokuvan ensi-ilta on vuonna 2023. 

– Olemme puhuneet ohjaaja-käsikirjoittaja Markku Pölösen ja tuottaja Marko Röhrin kanssa elokuvan toteutumisesta jo jonkin aikaa. On todella hienoa, että pääsemme vihdoin kuvaamaan. Itse olen mielissäni myös siitä, että pääsen monen vuoden jälkeen tekemään leffaa suomeksi, vanhojen ystävien ja uusien, loistavien ammattilaisten kanssa, Franzén kommentoi tiedotteessa. 

Markku Pölönen ja Peter Franzén ovat tehneet yhteistyötä useiden elokuvatuotantojen parissa. 
– Peten kanssa ei olla lähdetty rakentamaan Hamsterista halpaa pieruhuumorihahmoa, vaan roolihenkilö on todellisen oloinen persoona, tosin erittäin koominen sellainen. Olen odottanut tällaista yhteistyömahdollisuutta, jossa voi tarjota hienolle näyttelijälle näin upean ja moniulotteisen roolin, sanoo Pölönen.

Elokuvan pääosissa näyttelevät myös Vilma Kinnunen (Tellu) ja Jaakko Ohtonen (Rurik). Sivurooleissa esiintyvät Katariina Havukainen, Satu Tuuli Karhu, Mika Nuojua ja Arto Heikkilä. Lisäksi mukana on lapsinäyttelijöitä Emilia Mattila (Raisa), Edvin Kaari (Niku) ja Eero Kiuru (Naku).

Hamsterit on kuvaus kaikki mitat ylittävästä keräysvimmasta. Jo luonnonvaratalouden ajoista ihmisiin sisäänrakennettu taipumus talvivarastojen kokoamiseen ylittää kaikki mittasuhteet. Kun naapuriin asettuu veikkausvoittajaperhe ja hamstraamiseen taipuvainen perheenisä Rurik, jolla on taloudelliset edellytykset varastoimiseen, yhteys naapureiden välillä syntyy ja syvenee. 
Luvassa on valtavia valmisteluja talven varalle. Elokuvan keskiöön nousee kuitenkin lannistuneen Rurikin palautuva elämänilo sekä hänen ja Hamsterin välinen syvä ystävyys. 
Eri hahmoja kuvataan kirjailija Veikko Huoviselle ominaiseen kerrontatapaan ilmeikkäästi ja osin humoristisella tavalla.
Hamsterit on Huovisen neljäs romaani, joka ilmestyi vuonna 1957. Kirjan ja elokuvan tarina sijoittuvat 1950-luvulle.


Teksti Nanna Drummond Kuva Nordisk Film15.09.2021 03:00
Katso myös
Tv-arvio: Peter Franzén yllättää Netflixin scifianimaatiossa