fbq
kari_heiskanen_PK_41396ba393.jpg

Kari Heiskanen jyrähtää: Akun voi jo päästää löysästä hirrestä!

Ohjaaja-käsikirjoittaja Kari Heiskanen, 66, pääsee revittelemään näyttelijäntaidoillaan Mika Kaurismäen uutuuselokuvassa. Viime viikolla ensi-iltansa saanut Yö armahtaa kuvattiin pitkälti improvisoimalla.

– Se oli hyvin haastavaa mutta myös innostavaa. Kuvatessa tuntui kaiken aikaa siltä, ettei yhtään tiennyt, mihin tässä ollaan menossa. Siksi siitä tuli realistista, Kari kiittelee.

– Niin teatterissa kuin elokuvassa ikuisuuskysymys on autenttisuus, uskottavuus, todellisuuden vastaavuus ja sen tunnistettavuus. Teatterin puolella kaikki suuret teoreetikot, kuten Stanislavski ja Brecht, pyrkivät autenttisuuteen.

Rupattelu realistisuudesta saa Karin yllättäen avaamaan sanaisen arkkunsa Aku Louhimiehestä. Ohjaajakuuluisuus joutui kolme vuotta sitten valtaisan kohun keskelle, kun useat näyttelijät moittivat häntä kyseenalaisista työmetodeista.

Maalitauluksi joutuneen Akun julkiset puolustelijat ovat olleet vähissä. Kari on kuitenkin yksi heistä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Akun työmetodeista voidaan tietysti olla montaa mieltä, eikä hän ole välttämättä aina toiminut oikein, mutta se mihin hän niillä pyrkii, on ehdottoman kunnioitettavaa. Se on autenttisuus. Sitä paitsi Akuhan haastaa itsensä yhtä rankalla tavalla kuin muutkin.

Karin mielestä varsinkin rankempia aiheita kuvaavien kohtausten on oltava realistisia.

– Tavan, jolla näytellään ihmisten ahdinkoa, on oltava uskottavaa. Minun ymmärtääkseni Aku hakee sitä kauhean vahvasti. Kunnioitan hänen pyrkimystään, joskin työtavat ovat välillä läikkyneet yli.

Karilla ja Akulla ei ole näköpiirissä yhteisiä projekteja.

– Mutta soisin, että niitä olisi. Hän on persoonallinen tekijä. Minusta sitä miestä ei missään nimessä pitäisi roikottaa löysässä hirressä yhtään pidempään.

Seuraa meitä somessa