fbq
Kikka_elokuvayhtio_Komeetta_b50b2a126b.jpg

Elokuvien ensi-iltoja jouduttiin taas siirtämään – tekijät raivona: ”Tekisi mieli hajottaa jotain”

Nordisk Filmillä on kevääseen ajoitettuna yhteensä kuusi kotimaista ensi-iltaelokuvaa. Viimeisimmät siirrot koskevat helmikuulle suunniteltuja ensi-iltoja. Koko perheen komedia Kiljuset! siirtyy syyskuulle, odotettu elämänkertaelokuva Kikka! siirtyy lokakuun 12. päivälle ja komedia Skimbagirls kokonaan seuraavaan laskettelukauteen.

– Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen elokuvakenttään on koko korona-ajan kohdistettu ylimitoitettuja rajoituksia ja alimitoitettuja tukitoimenpiteitä. Se on syössyt elokuva-alan yrittäjät kohtuuttomaan tilanteeseen. Tappiot nousevat valtaviksi, eikä menetyksille ole näköpiirissä riittäviä turvaverkkoja, toteaa Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman, joka on myös elokuva-alan kattojärjestön Filmikamarin hallituksen puheenjohtaja. 

Esikoiselokuvansa Kikka! ensi-iltaa odottava ohjaaja Anna Paavilainen on tilanteesta hyvin tuohtunut.

– On barbaarista, miten sivistysvaltiossa tällä hetkellä käsitetään taide ja sen olemassaolon tärkeys. Sen sijaan että tekisin aiheesta sonetin, tekisi mieli karjua ja hajottaa jotain, kun pitää vaan seurata vierestä, miten taas tuhotaan uusien elokuvien ja tekijöiden monivuotinen työ, johon me ollaan kouluttauduttu. Taide ei ole vain tekijöiden elinkeino vaan myös monille sitä vastaanottaville ihmisille henkireikä, jonka vuoksi he jaksavat olla täällä maailmassa, hän kommentoi.

Katso traileri: Tältä näyttää uusi Kikka!-elokuva

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Skimbagirls-elokuvan tuottaja Pete Eklund kyseenalaistaa koko alan tulevaisuuden, jos meno ei muutu.

Mikäli päätöksenteko jatkuu mielivaltaisena ja epäloogisena eivätkä tukitoimet ole suhteutettuja näin mittaviin sulkutoimenpiteisiin, jää pohdittavaksi, onko tässä maassa taloudellisia mahdollisuuksia tuottaa, levittää tai esittää elokuvia.

Parhaillaan käynnissä olevalla Sundancen elokuvafestivaalilla sai viikonloppuna maailmanensi-iltansa Hanna Bergholmin esikoisohjaus Pahanhautoja, jonka tähtää Suomessa valkokankaille 4.3. Sundancen kilpailusarjassa nähtiin Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt, joka on kutsuttu myös Berliinin elokuvafestivaalille ja saa Suomessa ensi-iltansa pääsiäisenä. 

– Kuten parhaillaan käynnissä oleva Sundance-elokuvafestivaali sekä hienot kotimaisen elokuvan festivaaliuutiset pitkin viime vuotta osoittavat, suomalainen elokuva niittää parhaillaan huomiota ja arvostusta myös kansainvälisillä areenoilla. Toivomme, että jatkossa poliitikot myös täällä kotimaassa osoittaisivat samaa arvostusta ihan konkreettisissa päätöksissään. Juhlapuheet ja jaksuhalit eivät elokuvakenttää elätä, toteaa Katarina Nyman.

Seuraa meitä somessa