fbq
New_911_One_Day_In_America_Archival_13_f7baa1abc9.jpg

Uudessa dokumenttisarjassa silminnäkijät ja selvinneet kertovat syyskuun 11. päivän terrori-iskuista

New Yorkin World Trade Centerin kaksoistornit tuhonneista terrori-iskuista tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. National Geographic esittää iskuja pintaa syvemmältä käsittelevän uuden dokumenttisarjan 11. syyskuuta: Päivä Amerikassa (9/11: One Day in America, USA 2021) vuosipäivää edeltävällä viikolla. 

6-osainen sarja koostuu yksinomaan silminnäkijöiden haastatteluista ja arkistomateriaalista. Äänessä ovat traagisten tapahtumien näkijät ja kokijat, palomiehet, ensihoitajat ja terrori-iskuista hengissä selvinneet. Sarjaa on työstetty yli kolme vuotta. Tuona aikana dokumentin tekijät haastattelivat 54 ihmistä ja haastattelumateriaalia kertyi yhteensä 235 tuntia.

Haastattelujen lisäksi dokumenttisarjassa on mukana runsaasti arkistomateriaalia, joka avaa traagisen päivän tapahtumia minuutti minuutilta World Trade Centerissä New Yorkissa sekä Pentagonissa lähellä Washington DC:tä. Sarjassa nähdään ja kuullaan viereisistä rakennuksista, kadulta ja tornien sisältä kuvattua aineistoa sekä tallenteita lennonjohdosta ja hätäpuheluita, joita soitettiin torneista ja kaapatuista lentokoneista. Osa materiaalista on ennennäkemätöntä.

Dokumenttisarja alkaa hetkistä ennen törmäystä, kun kamera seuraa palokunnan yksikön tavanomaista tiistaiaamua New Yorkissa. Hetkeä myöhemmin kaapattu lentokone törmää World Trade Centerin pohjoistorniin, ja yksikkö saapuu ensimmäisten joukossa WTC-tornien sisälle, missä tilanteen vakavuus alkaa hahmottua. Dramaattisista kokemuksistaan kertovat muun muassa pohjoistornista juuri ennen sen sortumista ulos päässyt palomies, tornien raunioista eloonjääneitä pelastamaan saapuneet ensihoitajat sekä betonivuorten alle loukkuun jääneet, jotka muistelevat epätoivon hetkiään ja saamaansa apua.

– Halusimme tuoda dokumenttisarjan keskiöön nimenomaan ihmiset tavalla, joka kunnioittaa sekä iskujen uhreja että selvinneitä. Sarja keskittyy geopoliittisten vaikuttimien sijasta paikalla olleiden ihmisten kokemuksiin, kertovat sarjan tuottajat, Oscar-voittajat Dan Lindsay ja T.J. Martin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Jokainen meistä muistaa tarkalleen, missä oli syyskuun 11. päivänä vuonna 2001. Tragedian, kaaoksen ja surun ohella merkitsevää tuona päivänä oli myös kaikki se sankaruus, epäitsekkyys ja inhimillisyys, jota ihmiset osoittivat. Tämän dokumenttisarjan tarkoituksena on ikuistaa nämä vaikuttavat tarinat, sanoo National Geographicin sisältöjohtaja Courteney Monroe.

Daniel Bogadon ohjaama 11. syyskuuta: Päivä Amerikassa nähdään Suomessa ainoastaan National Geographic-kanavalla. Dokumenttisarja alkaa maanantaina 6.9. klo 21.00 puolitoistatuntisella avausjaksolla, minkä jälkeen sarjaa esitetään joka päivä klo 22.00 tunnin mittaisissa osissa. Päätösjakso nähdään terrori-iskun vuosipäivänä lauantaina 11.9. klo 22.00. Sitä ennen uusitaan kaikki sarjan jaksot. Sarjamaraton käynnistyy National Geographicilla klo 16.30.

Teemaviikon päättää kanavalla sunnuntaina 12.9. esitettävä dokumentti  Bin Ladenin kovalevy. Kovalevyt, jotka löydettiin rakennuksesta, jossa Osama bin Laden surmattiin, paljastavat aivan uusia seikkoja miehen yksityiselämästä. Salattuihin tiedostoihin on vasta nyt päästy käsiksi, ja ne on voitu avata ja tutkia. Asiantuntijat käyvät läpi 470 000 digitaalista tiedostoa kartoittaakseen terroristin ajatuksia ja suunnitelmia. Dokumentissa valotetaan Osama bin Ladenin ristiriitaista henkilöä, perhesuhteita sekä väkivallan ja tuhon perintöä, jota hän kylvi maailmaan

11. syyskuuta: Päivä Amerikassa nähdään National Geographicilla 6.-11. syyskuuta. Avausjakso esitetään maanantaina 6.9. klo 21.00 ja sarjan muut osat klo 22.00. Dokumentti Bin Ladenin kovalevy nähdään sunnuntaina 12. syyskuuta klo 22.00.

Seuraa meitä somessa