Unelmien maa - Yle Teema & Fem

Unelmien maa -sarjan Amund Harboe: Pystymetsästä tv-tähdeksi

Uusintana keskiviikkona 7.7. Teema & Femillä alkavan, Norjan vaurastumisesta öljyllä kertovan palkitun draamasarjan Unelmien maan tähti Amund Harboe kertoo Katson haastattelussa, millaista oli ryhtyä Norjan suurimman tv-sarjan pääosaan täysin kokemattomana näyttelijänä. 

Stavanger oli vielä 1960-luvulla Norjan köyhimpiin kuuluvia kyläpahasia, jonka asukkaat kitkuttelivat kalastuksen voimin hädin tuskin. Kaikki muuttui kuin taikaiskusta, kun alueelta löydettiin öljyä vuonna 1969. Löytö muutti koko Norjan historiaa maan kasvettua pienestä kalastusvaltiosta johtavaksi, vauraaksi öljymaaksi.

Unelmien maa kertoo stavangerilaisten nuorten ja heidän perheidensä elämästä aikana, jolloin yhteiskunta mullistui. 

Ensimmäisen tuotantokauden jaksot kuvaavat tapahtumia vuoteen 1972 asti eli ajankohtaan, jolloin Norjan valtion omistama öljy-yhtiö Statoil perustettiin. Teema & Fem esittää kauden kesäuusintana, jonka jaksoja esitetään tiistaista perjantaihin. Uusi, toinen kausi on luvassa Ylellä ensi talvena. Se seuraa norjalaisten elämää vuosina 1977–1980.

Ensimmäinen kuvauspäivä oli painajainen

Päähenkilöihin kuuluu muun muassa Amund Harboen näyttelemä Christian Nyman. Hänellä ei ollut sarjaan päädyttyään kokemusta näyttelemisestä. Harboen roolihahmo on rikkaiden varustamoyrittäjien poika, joka päättää ryhtyä sukeltajaksi öljynporauslautalle. Hän kertoo Katsolle kokeneensa hyvin kuumottavana liittyä keltanokkana Norjan kalleimpaan tv-tuotantoon ja kokeneiden näyttelijöiden tiimiin.

– Ensimmäinen kuvauspäivä oli minulle ihan painajainen. Meidän piti kuvata dramaattinen kohtaus, jossa hahmoni oli humalassa ja joutui auto-onnettomuuteen. Oli todella outoa tulla paikalle ja viisi minuuttia myöhemmin ryhtyä kuvaamaan tällaista kohtausta. Olin todella hermostunut. Mutta ohjaaja rauhoitteli, että kyllä tämä onnistuu, ja otetaan niin paljon aikaa kuin tarvitsee, hän muistelee.

Amund Harboe kuvailee Unelmien maata kuin Downton Abbeyksi, joka sijoittuu öljymaailmaan.

Stressasin ensi-iltaa 

Harboe tunnustaa hermoilleensa myös kuvausten jälkeen lähes vuoden ajan ennen kuin sarja sai ensi-iltansa tv:ssä.

– Stressasin niin hirveästi etukäteen, että kun se lopulta esitettiin, en jaksanut enää stressata. Vastaanotto oli todella hyvä.

Unelmien maa olikin menestys katsojien ja myös kriitikoiden keskuudessa. Se voitti palkintoja niin Cannesin tv-festivaaleilla kuin kotimaassaan. Sarjaa on esitetty laajalti kansainvälisesti, muun muassa Netflixissä. Harboen mukaan sarjan nuorista näyttelijöistä ei kuitenkaan tullut Norjassa suuria julkkiksia. 

– Toki ihmiset tunnistavat, mutta julkkiskulttuuri Norjassa on sellaista, ettei sitä tuoda esiin. On paljon osoittelua ja kuiskuttelua, mutta ei mitään vuorovaikutusta. Joten se ei vaikuta elämääni mitenkään. Ihmiset pitävät sarjasta, mutta eivät ole niin kiinnostuneita meistä.

Isovanhemmat kokivat öljyhuuman

Harboe opiskelee musiikkiteatteria, mutta oli ennen tv-sarjaa suuntautunut enemmän musiikkiin. Hän onkin julkaissut myös musiikkia.

– Oli outo päätös lähteä mukaan tv-sarjaan, sillä en ollut koskaan ajatellut näyttelemistä vaihtoehtona. Kun sain roolin, mietin, pystynkö todella tekemään sen. Mutta tämä oli Norjan kallein tv-sarja, joten en ruvennut nirsoilemaan, hän naurahtaa. 

Hän on kotoisin Stavangerista, ja hänen isovanhempansa pääsivätkin kokemaan tapahtumat, joista sarjassa kerrotaan.

– He asuivat Stavangerissa, kun se oli vielä köyhä kalastajakylä. Kontrasti oli todella suuri siihen, mitä se on nyt. Mutta kukaan suvustani ei ole työskennellyt öljyteollisuudessa. 

Perheestä löytyy sen sijaan muita taiteilijoita. Harboen isosisko on näyttelijä Eili Harboe.

– Ajattelin ensin, että olisi klisee, jos pikkuveli yrittäisi tehdä samaa kuin hän. Siskoni suhtautui näyttelijädebyyttini kuitenkin hyvin positiivisesti. Hän oli myös niitä harvoja, jotka antoivat rakentavaa palautetta. Se oli virkistävää.

Unelmien maa Teema & Femillä 7.7. alkaen kello 20.00. 


Teksti: Anuliina Liukkonen I Kuvat: Maipo / NRK07.07.2021 05:00
Katso myös
Sikke Sumari haki Teatterikorkeakouluun: Rehtori moitti liian vanhaksi
Ella Kanninen vetäytyi Italiaan kirjoittamaan
Ohjaaja Richard Donner on kuollut
Sami Kuroselta uusi ruokaohjelma
Sofia Belórf sai Niko Ranta-aholta ahdistavia kirjeitä tutkintavankeudesta
Tuija ja Lorenz aloittavat jälleen kesätyönsä