Harlots – Paheen pesä - Yle TV 1

Harlotsin Jessica Brown Findlay kiristää sulonsa korsettiin – tervetuloa paheen pesään

Katso tapasi sarjassa näyttelevän Jessica Brown Findlayn, joka viimeistään nyt karistaa muiston Downton Abbeyn siveästä Lady Sybilistä.

Rohkea pukudraama Harlots – Paheen pesä esittelee 1760-luvun syntisen Lontoon, jossa kaupungin bordelleja pyörittävät vahvat naiset, madamet Margaret Wells ja Lydia Quigley, käyvät kiivasta reviirisotaa. 

Alison Newmanin ja Moira Buffinin luoma sarja on saanut inspiraatiota Jack Harrisin kirjoittamasta opaskirjasta Harris's List of Covent Garden Ladies, johon hän oli listannut tietoa Lontoon ilotyttöjen suloista ja hinnoista. 

Sarjan pääosissa loistavat Samantha Morton (The Walking Dead), Lesley Manville (The Crown), Eloise Smyth (Fortitude: Ikirouden kirous), Hugh Skinner (Fleabag), Jessica Brown Findlay (Downton Abbey) sekä toisella kaudella sarjaan mukaan liittyvä Liv Tyler (The Leftovers).

Jessica Brown Findlaylle kurtisaani Charlotte Wellsin rooli oli kuin raikas tuulahdus. 

– Harlotsin käsikirjoitus oli upea, ja sarja vaikutti hyvin erilaiselta kuin mikään muu televisio- tai elokuvatuotanto. Charlotte on mielenkiintoinen hahmo, koska hän tekee päättömiä ratkaisuja ja on kaukana täydellisestä, Jessica kertoi Katsolle Monte Carlon tv-festivaaleilla.

Jessica löysi Charlotte Wellsistä paljon samaistumispintaa.

– Pystyn samaistumaan hänen taisteluunsa patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Sarja kuvaa naisen asemaa, ja löydän siitä monia teemoja, jotka ovat yhä ajankohtaisia.

Sarjassa on panostettu puvustukseen, ja asujen haluttiin kuvastavan kantajansa varallisuutta. Aikakaudelle tyypillisesti naiset pukeutuivat pönkkähameisiin ja vyötäröä muotoilevaan korsettiin. Wellsin nuorin sisarus Lucy leikittelee asuilla sonnustautumalla välillä miesten vaatteisiin. Ajan kuluminenkin näkyy sarjan puvustuksessa esimerkiksi mekkojen helmojen lyhenemisenä ja miesten siirtymisenä korsettien käyttäjiksi.

– Charlottella ei ollut omaa rahaa, mutta hän oli asu yllään itsevarma ja julkea. Puku oli hänen aseensa. En ole koskaan pyytänyt anteeksi yhtä paljon kuin niitä pukuja käyttäessäni, koska osuin helmoillani aina johonkin. Kuvauspäivän päätteeksi olin iloinen, kun sain taas pukeutua farkkuihin ja t-paitaan. Korsetti ei ole kenenkään ystävä, ja on hyvä syy siihen, miksi niitä ei nykyaikana enää käytetä.

Suosio voi olla liikaa

Suuri yleisö muistaa Jessican parhaiten lapsivuoteeseen kuolleen Lady Sybil Crawleyn roolista Downton Abbey -sarjassa. Jessica näytteli Downton Abbeyssa kolme tuotantokautta vuosina 2010–2012. Sen jälkeen hän on esiintynyt useissa televisiosarjoissa, kuten Jamaica Innin majatalo ja Black Mirror sekä elokuvassa Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville.

Jessica Brown Findlay (etualalla) näytteli Downton Abbeyssa kolme tuotantokautta.

– Minut tunnetaan yhä "Downtonin Jessica Brown Findlayna". En pidä siitä, että sarja pannaan osaksi nimeäni ja määrittämään minua. Työt ovat omia saavutuksiani, mutta ne eivät omista minua.

Jessicasta piti alun perin tulla ballerina, kunnes loukkaantumisen jälkeen hänen piti keksiä itsensä uudestaan. Näyttelemistä Jessica alkoi opiskella Lontoon taidekoulussa, Central Saint Martinissa.

– Downton oli vasta toinen roolini, joten kaikki oli minulle vielä uutta. En voinut arvata, että siitä tulisi niin suosittu, eikä mikään maailmassa olisi valmistanut minua siihen. Ala voi olla todella vaikea, mutta myös suosio voi olla liikaa. Loin itselleni suojakuoren, ja päätin ottaa askeleen taaksepäin. Naisnäyttelijät halutaan lokeroida tiettyihin rooleihin ja tunsin, että myös minulle oli käymässä niin. Tiesin, että minun on etsittävä oma polkuni.

 


Teksti Nanna Drummond Kuvat Yle04.06.2021 08:00
Suosituimmat
Elisa Viihde Viaplay
Ivalo-sarja jatkuu: Mukana myös The Walking Dead -tähti
Ivalon toinen kausi julkaistaan 19.12. alkaen Elisa Viihde Viaplayssa.Toisen...
MTV3
Uutuusvisa Game of Games kuvattiin taloudellisista syistä Portugalissa
Tarkkasilmäiset katsojat saattoivat huomata lauantaina...
Seiska: Suomen surkein kuski -kilpailija menehtyi auto-onnettomuudessa
Suomen surkein kuski -tv-ohjelmaan osallistunut henkilö...
discovery+
Tänään se alkaa! Tässä ovat Singletown Suomi -pariskunnat
Singletown Suomi -realitysarjassa viisi suhteensa tienhaaraan ajautunutta...
Nelonen
Rikossarja Koskinen alkaa – päätähti Eero Aholla ovela keino saada kuulustelukohtaukset aidommiksi
Seppo Jokisen kirjoihin...
TV5
Ensitreffit ulkomailla: Suomalaiset lähtevät uutuussarjassa maailmalle nettideittien perään – Tässä parit
Kotimainen uutuusreality...
Yle TV 1
Odotettu The North Water – Hyytävä helvetti alkaa – Colin Farrell esittää brutaalia tappajaa
Lauantaina alkava viisiosainen...
Netflix
The Power of the Dog -elokuva risteyttää goottilänkkärin ja psykodraaman
The Power of the Dogille povataan menestystä Oscar-kisoissa....
HBO Max
Uusi Sinkkulämää-sarja And Just Like That saa pian ensi-iltansa – nyt uusi traileri julki
Odotettu Sinkkuelämää-sarjan jatko-osa...
Nelonen
Temptation Island: Viivi elää nollatuloilla ja rakastaa luksusbrändejä – tyrmää merkkivaatteettomat sinkkunaiset
Temptation...