fbq
Master_Chef_Suomi_11_54a75306cf.jpg

Tässä ovat MasterChef Suomi -ohjelman kotikokit – mukana rokkaava insinööri, eläköitynyt lentoemäntä ja ekotaiteilija

MasterChef Suomi alkaa jälleen helmikuussa. Tällä kertaa tittelistä ja 10 000 euron rahapalkinnosta kamppailevat amatöörikokit. Katsojille on luvassa sankoin joukoin kokkaamista, sillä luvassa on pitkä, 20-jakson mittainen kausi. 

Kari Aihinen tuomaroi jälleen Master Chefissä: ”En pääse ammattitaudistani”

MasterChef Suomen tuomarina jatkaa Kari Aihinen ja tuomariston täydentävät kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alén sekä pitkän kansainvälisen uran luonut keittömestari, ravintola Savoyn Chef Patron Helena Puolakka

Kauden aikana luvassa on rutkasti erilaisia kisoja. Kilpailijoiden taitoja testataan myös MasterChef-keittiön ulkopuolella, kun kotikokit pääsevät kokemaan millaista on työskennellä ammattikeittiössä. Kaudella on myös kohtaamisia vierailevien huippukokkien kanssa, joiden ammattitaidosta kilpailijat pääsevät ammentamaan omaan ruuanlaittoonsa. Vierailevina tuomareina ovat muun muassa keittiömestari Tommi Tuominen, sekä kolmen Michelin-tähden ravintola Noman testikeittiössä työskentelevä Toni Toivanen, sekä kaikissa pohjoismaissa tunnettu huippukokki Michael Björklund.

Petra V, opiskelija, 21, Joensuu

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Petra on 21-vuotias Joensuusta kotoisin oleva opiskelija, jolle fine dininig -ruoanlaitto on intohimo. Opiskelujen ohella hän ylläpitää ruokablogia kaksoissiskonsa kanssa ja haaveilee siitä, että voisi jonain päivänä olla tunnettu ruokavaikuttaja. Sitä unelmaa kohti hän suuntaa parhaillaan, mutta ensin pitää tietysti voittaa MasterChef.

Petran vahvuudet ruonlaittajana ovat uteliaisuus, kunnianhimo ja määrätietoisuus. Hän on kiinnostunut kehittämään taitojaan ja uskaltaa ennakkoluulottomasti kokeilla kaikkea uutta. Petralle ruoanlaitto on kuin taidetta, jossa hän miettii kaikkia aisteja. Arjessa kuitenkin ruoanlaittoa ohjaa terveellisyys, ja sydäntä lähellä on kokata aasialaisia makuja.

Teemu I, myyntipäällikkö, 31, Helsinki

Teemu on helsinkiläinen muusikko ja taiteilija ja työskentelee paikallisessa pienpanimossa. Teemulle ruoanlaitto merkitsee luovuutta, itseilmaisua, kiitollisuutta ja luonnon kanssa kommunikaatiota.

Hän rakastaa klassisia eurooppalaisia keittiöitä, joiden tekniikoita ja makuja hän on omaksunut myös omaan ruoanlaittoonsa. Nykyisin puhtaat raaka-aineet, kasvisruoka ja hävikin vähentäminen ovat nousseet korkealle hänen ruokafilosofiassaan.

Teemun rakkaimpia harrastuksia on käydä avopuolisonsa kanssa ravintoloissa syömässä, sekä nauttimassa aistikokemuksesta että oppimassa.

Teemu haluaa tuoda omalla persoonallaan uutta ja erilaista näkökulmaa ruokaa ja raaka-aineiden arvostusta kohtaan, ja tietysti hän haluaa myös haastaa itsensä ruoanlaittajana. MasterChef onkin hänelle niin sanottu reality check: onko hän niin hyvä ruoanlaittaja kuin itse ajattelee olevansa?

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Joonas, startup-yrittäjä, 39, Helsinki

Joonas on helsinkiläinen perheenisä, tuore startup-yrittäjä ja innokas uusien asioiden kokeilija. Hän on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja tehnyt uraa median ja kaupan alalla. Vuoden 2019 lopussa Joonas päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa yrittäjyydestä, ja samoihin aikoihin hän löysi myös piilossa olleen intohimonsa ruoanlaiton, jossa hän onkin kehittynyt hurjaa vauhtia.

Joonakselle ruoanlaittoon panostaminen on vielä hieman uutta, ja hän haluaa kokeilla jatkuvasti uusia tekniikoita ja makuja silläkin uhalla, että epäonnistumisia voi tulla. Joonas harrastaa metsästystä, ja tällä hetkellä häntä inspiroi erityisesti ulkona ja avotulella kokkaaminen.

MasterChef-kilpailuun Joonas lähtee oppimaan uutta ja kehittämään lisää omia taitojaan ruoanlaittajana. Hän ei näe mahdottomana sitä, että voisi voittaa koko kilpailun.

Jenny, markkinointipäällikkö, 30, Vantaa

Jennylle elämässä tärkeintä ovat uudet kokemukset ja elämykset. Ruoanlaittajana Jenny on kokeilija, taiteilija, testailija ja ”saas nähdä mitä tästä tulee” -tyyppi. Hänelle on myös keksitty termi "#jennymäihä", joka tarkoittaa sitä, että vaikka kaikkeen olisi varautunut, jotain yllättävää tapahtuu kuitenkin hänen laittaessaan ruokaa.

Jenny on sesonkikokkaaja, ja kulloinenkin bravuuri riippuu vuodenajasta. Kokonaisuuksien suunnittelussa hän on hyvä, ja hänelle on tärkeää, että ruoka näyttää, kuulostaa, tuoksuu ja maistuu hyvältä. Vaikka kotona söisi vain aamiaista, Jennylle on tärkeää asetella se kauniisti lautaselle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vaikka ruonlaitto on Jennylle tärkeä osa arkea ja suuri intohimo, ei hän kuitenkaan unelmoi kokin ammatista tai ravintolassa työskentelemisestä. Markkinoinnin ammattilaisena Jennyn suurin ammatillinen haave olisi ravintolakonseptien suunnitteleminen, jossa pääsisi työstämään kaikkea ravintolan brändistä ja sisustuksesta menuihin ja palvelukokonaisuuksiin.

Ella, myymäläpäällikkö, 30, Jyväskylä

Luontoa ja käsitöitä rakastava Ella työskentelee myymäläpäällikkönä vaateliikkeessä. Ellan perhe ja ystävät ovat kutsuneet häntä jo vuosia MasterChefiksi, ja nyt jos koskaan oli hänen aikansa hakea mukaan.

Ruonlaitto on Ellalle tapa ilmaista itseään ja välittämistä muita kohtaan. Erityisesti muille kokkaaminen antaa hänelle voimavaroja. Ella kokee ruoanlaiton meditatiiviseksi. Silloin ei tule ajateltua huolia ja murheita, vaan on läsnä hetkessä.

Ruonlaiton Ella on itseoppinut. Hän lopetti 12-vuotiaana punaisen lihan syömisen ja tajusi, että jos haluaa saada maukasta kasvisruokaa, sitä pitää opetella tekemään itse. Ellan vahvuudet ovat kotiruoka- ja arkikokkaamisessa, mutta hän haluaisi viedä osaamisensa ravintolatasolle sekä tekniikoiden, että annosten esillepanon suhteen. Hänen ruokaunelmanaan olisi oma pieni bistro, jossa voisi tarjota asiakkaille itsetehtyä hapanjuurileipää ja kaupungin parasta ruokaa paikallista ja sesongin mukaisista raaka-aineista.

Siri, kouluvalmentaja, neuropsykiatrinen valmentaja, 35, Kangasala

Marvelin sarjakuvia rakastava Siri on 5-vuotiaana adoptoitu Thaimaasta Suomeen. Rauhalliseksi ja huolettomaksi itseään kuvaileva Siri on jo pidempään haaveillut MasterChefiin osallistumisesta, mutta vasta nyt vaimon rohkaisemana uskalsi hakea mukaan.

Ruonlaitto merkitsee Sirille rentoutumista ja irtiottoa arjesta. Omien sanojensa mukaan hän on haaveileva kokki, joka kuvittelee mielessään, miltä mikäkin asia voisi maistua ja näyttää.

Hän on ruonlaittajana hyvin verkkainen ja kokee erityisesti, että ajankäyttö ruoanlaitossa on hänen suurin haasteensa. Vahvoilla hän on maustamisessa ja makujen luomisessa. Sirin keittiössä valmistuu monenlaista ruokaa aina monimutkaisista jälkiruuista aina herkulliseen kotiruokaan.

Santtu, hankinta-asiantuntija, 34, Helsinki

Santulle ruoanlaitto on jalkapallon ja matkustelun ohessa rakas harrastus ja henkireikä, jonka avulla hän pääsee yli stressistä, kokee onnistumisia, oppii ymmärtämään erilaisia kulttuureja ja kehittämään aistejaan.

Varsinainen vihkiytyminen ruoanlaittoon Santulla alkoi täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Tähän vaikuttivat tietysti tv-ohjelmat kuten Kokkisota, mutta myös kavereiden samanlaiset taipumukset. Ruokaperinteistä rakkain Santulle on grillikauden avaaminen kavereiden kesken.

Santtu kokee olevansa impulsiivinen ruonlaittaja. Jos jokin ei onnistu, tahtotila on kokeilla heti uudestaan. Hän on helposti innostuva, kokeileva ja melko itsepintainen. Santun vahvuudet ovat lihan ja kalan käsittelyssä. Lisäksi hän on viime aikoina kehittynyt kastikkeiden valmistuksessa.

MasterChefiin haku oli päähänpisto, mutta hän haluaa testata miten pystyy kehittymään ja pärjäämään ruoanlaittajana paineisessa ympäristössä muiden huippukotikokkien seurassa.

Tiia, tutkimuskoordinaattori, 43, Ulvila

Perheensä kanssa paljon harrastavalle Tiialle ruonlaitto merkitsee omaa aikaa ja rauhoittumista. MasterChef on kuulunut hänen arkeensa jo pitkään, sillä hän katsoo television ruokaohjelmia paljon ja ammentaa niistä ideoita omaan ruonlaittoon.

Ruonlaittajana Tiia on kehittelijä, jonka ideat saattavat muuttua lennosta kesken ruonlaiton. Vahvoilla hän kokee olevansa italialaisen keittiön äärellä, sillä Rooma on hänen lempikaupunkinsa koko maailmassa, ja hän on matkustanut siellä perheensä kanssa kymmeniä kertoja.

Tiia uskoo, että helpointa MasterChef-keittiössä hänelle ovat mysteerilaatikko-tehtävät, sillä hän hyvä kehittämään herkullisia annoksia juuri niin, että vain tietyt raaka-aineet ovat käytössä. Haasteena hän näkee tehtävät, joissa runsas ruokavarasto on auki, sillä silloin saattaa iskeä valinnan vaikeus. Tiian suurin ruokaunelma olisi luoda oma pieni pitopalvelufirma.

Olli, insinööri, 39, Pyhtää

Olli on ruokaa rakastava rokahtava insinööri, jolle kokkaus on tapa hengähtää ja osoittaa rakkautta perheelle ja ystäville. Olli on ruoanlaittajana kokeileva, periksiantamaton ja hänellä on asenne, jossa epäonnistumisista ei tarvitse pettyä tai lannistua, vaan jatkaa eteenpäin. Keittiössä pitää Ollin mielestä olla hauskaa ja rentoa. Aikoinaan Alaskassa vaihto-oppilasvuotta viettänyt Olli on vahvoilla kalaruuissa, ja paljon Kaakkois-Aasiassa työnsä puolesta reissanneena aasilaiset maut ovat lähellä hänen makunystyröitään. Syksyisin Olli viihtyy sienimetsässä, ja hänen haaveensa olisikin kouluttaa koirastaan sienikoira. Mottona Ollilla on, että hän ”elää syödäkseen, kun muut syövät elääkseen”.

Petra S, Opiskelija, 28, Helsinki

Helsinkiläinen Petra kuvailee itseään rauhalliseksi ja tarkkailevaksi kuuntelijaksi. Hän pitää muutoksesta ja haluaa kokea uusia-asioita. Petra ei ruoanlaittajana noudata hirveästi sääntöjä, vaan haluaa soveltaa ja kokeilemalla oppia uutta.

Petran ruoanlaittohistoria on alkanut 10-vuotiaana mokkapalojen ja lettujen tekemisellä, jonka jälkeen reseptien vaikeustaso on pikkuhiljaa noussut. Hän viettää paljon aikaa reseptikirjojen ja ruokablogien äärellä. Petralle visuaalisesti kauniiden annosten tekeminen tuottaa suurta iloa.

Viime vuodet ovat saaneet Petran pysähtymään ja miettimään, mitä hän oikeasti haluaa. Asia, jonka huomasi tekevän onnelliseksi oli ruoanlaitto, ja siitä ajatus myös MasterChefiin hakemisesta syntyi. Petra haaveilee olevansa joku päivä ruokavaikuttaja.

Marina, eläköitynyt lentoemäntä, 62, Espoo

Marina on eläköitynyt first- ja business-luokan lentoemäntä, joka rakastan Italiaa, jääkiekkoa, puutarhanhoitoa, matkustamista, lapsiaan ja tietenkin hyvää ruokaa ja viiniä. Marina on ison perheen äiti, kiekkomama, ja lapset käyvät mielellään kotona syömässä. Perhe onkin perustanut Whatsapp-ryhmän, jonka nimi on "HeitäWoltti", johon laitetaan toiveita, mitä ruokaa Marina voisi tehdä. Ruoanlaitto merkitseekin hänelle tapaa koota perhettä ja ystäviä yhteen.

Lentoemäntänä maailmalla reissatessaan Marina on syönyt sadoissa ravintoloissa ja saanut niistä vaikutteita omaan ruuanlaittoon. Hänen vahvuutenaan ruoanlaitossa onkin laaja makupaletti, ja hän tietää todella, mitä hyvä ruoka on.

Marina kokee, että hän on jo saanut ja kokenut paljon, eikä elämästä oikein puutu mitään paitsi MasterChefin voitto, joka on edelleen hänen bucket-listallaan.

Teemu V, Myyntipäällikkö, 32, Lahti

Teemu kuvailee itseään kotona leppoisaksi ”familymaniksi” ja työssä kunnianhimoiseksi uraihmiseksi, jolla on halua ja ideoita kehittää ja viedä asioita eteenpäin. Teemullle ruoka, kokkaus ja viinit merkkaavat erityisesti yhdessä oloa ja rentoutumista perheen ja ystävien kanssa. Suurimman innostuksen ruonlaittoon hän on saanut ulkomaanmatkoilta ja ravintolakokemuksista.

Varsinaisia ruonlaittoperinteitä Teemulla ei ole, mutta ruoanlaittotraditiona hänellä on kaataa lasillinen hyvää viiniä ja laittaa hyvää musiikkia soimaan. Teemu on mielikuvituksellinen, luova ja utelias kotikokki, ja hän ei missään nimessä pelkää kokeilla uusia tekniikoita tai raaka-aineita.

Teemun ruokaunelma oman ravintolan tai keittokirjan lisäksi on se, että voisi omalle lapselle opettaa maailmasta ruuanlaiton ja yhdessä syömisen kautta.

MasterChef Suomi alkaa tiistaina 15.2. klo 20 MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa tuplajaksoin. Jaksot julkaistaan mtv-palvelussa viikon ennakolla kilpailun jännittävää finaalia lukuun ottamatta.

Seuraa meitä somessa