Sekasin - Yle TV 2

Palkittu Sekasin-nuortensarja siirtyy vastaanottokeskukseen

Teemu Nikki ohjasi uudenkin Sekasin-kauden.

Nuorille suunnatun Sekasin-draamasarjan ensimmäinen tuotantokausi esitettiin keväällä 2016. Kausi palkittiin parhaan lasten- ja nuortenohjelman Kultaisella Venlalla.

Nuorten mielenterveysongelmista kertovan sarjan toisen kauden vuoro oli loppuvuodesta 2018. Se puolestaan poiki parhaan ohjaajan Kultaisen Venlan alusta asti mukana olleelle Teemu Nikille.

Sekasin-formaatista on myös tehty paikalliset versiot Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja viimeisimpänä Puolassa. Ei olekaan suuri ihme, että suomalainenkin Sekasin palaa nyt kolmannen kauden myötä. Nikki ohjaa yhä, ja nyt psyykkistä apua saa neljä turvapaikan-hakijanuorta.

Tavoitteena on uusi ura

Kauden alkutilanteessa tavataan vastaanottokeskukseen juuri saapuneet Masumah, Hussein ja Omar. Lisäksi tarinaan tulee mukaan jo pidempään keskuksessa asunut Aisha. 

Kaikkia neljää vaivaavat traumaattiset kokemukset, kun on pitänyt jättää kotimaa taakseen ja lähteä pakolaiseksi. Taustalla on muun muassa tappamista ja hyväksikäyttöä. Ryhmää alkaa auttaa edellisiltä Sekasin-kausilta tuttu Hyde (Anssi Niemi), joka on päässyt töihin vastaanottokeskukseen.

Husseinia esittävä Zakaria Tawil on syntynyt Tampereella. Muut päänelikon näyttelijät, Angela Aldebs (Masumah), Gule Ahmed (Aisha) ja Youssef Asad Alkhatib (Omar), ovat saapuneet Suomeen vasta viime vuosina. Jokainen heistä tekee nyt ensimmäisen pääroolityön tv-sarjassa.

20-vuotias Zakaria, kutsumanimeltään Sakke, pelaa tällä hetkellä Espoon Palloseurassa. Näytteleminen on kuitenkin Saken toinen suuri intohimo.

– Toivon, että Sekasin olisi lähtölaukaus uudelle uralle, Sakke kertoo.

Anssi Niemen esittämä Hyde nähdään uudellakin Sekasin-kaudella.

Unelma innosti kieliopinnoissa

Kaudella nuoret maahanmuuttajat huomaavat, ettei painajaisia pääse pakoon, vaan ne on rohkeasti kohdattava. Omakohtaiset kokemukset ovat vaikuttaneet nuorten näyttelijöiden työhön sarjassa. 

– Kun luin käsikirjoituksen, rakastuin rooliin. Aishan hahmo on minulle tuttu, se muistuttaa itseäni vuonna 2015, kun tulin Suomeen, Syyriasta kotoisin oleva Gule, 25, kertoo.

Angela, 25, taas saapui Syyriasta Suomeen vuonna 2019 Artists at Risk -avustushankkeen kautta. Hän on ollut mukana useissa taideprojekteissa, joilla on pyritty auttamaan Syyrian hyväksikäytettyjä lapsia ja naisia. 20-vuotias Youssef taas tuli turvanpaikanhakijana Syyriasta Suomeen vuonna 2017 ilman vanhempiaan.

– Minulla on unelma olla näyttelijä. Se pakotti minut opettelemaan suomea, sillä en voi olla näyttelijä ilman suomen kieltä, Yuossef sanoo.

Sekasin-sarjan kolmas tuotantokausi on katsottavana Yle Areena -palvelussa. Kausi alkaa TV2:ssa perjantaina 10. syyskuuta kello 21.30. 


Teksti: Toni Keränen I Kuvat: Yle08.09.2021 03:00
Katso myös
Teemu Nikin uusi elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa
Uudesta päivästä tuttu Thelma Siberg palaa tv:hen intohimoisessa roolissa
Futisvanhemmat saavat draamaa aikaiseksi