Tokion olympiakisat - Yle TV 2

Olympialaiset ovat käsillä: Inka Henelius kertoo suosikkinsa

Heinäkuun 23. päivä avajaisiaan viettävissä Tokion kisoissa nähdään monta lajia, jotka kiinnostavat urheilutoimittaja Inka Heneliusta.

Koronapandemian vuoksi vuodella lykättyjen Tokion kesäolympialaisten on tarkoitus käynnistyä perjantaina 23.7. avajaismenoin. Vielä viime hetkillä on esitetty epäilyjä kisojen peruuntumisesta, koska koronatartuntojen määrä Japanissa on ollut kasvussa.

Yle lähettää kisoista 400 tuntia tv-ohjelmaa ja Areenassa kisoja seurataan peräti 800 tuntia. Pasilan studiolla Ylen kisastudiota juontavat Sami Laine, Antti Sahlström sekä Inka Henelius, jolle nämä ovat jo seitsemännet olympialaiset ja neljännet kesäkisat. 

– Pekingissä 2008 olin itse keltanokkana. Tällä kertaa Antti ja Sami ovat ensikertalaisia, ja minä saan siellä mammana neuvoa nuoria miehiä, että näin näitä studioita tehdään. Lajit voivat venyä ja suunnitelmat menevät uusiksi lennosta, mutta sehän näissä isoissa kisoissa on kiehtovaa, että elää siinä hetkessä ja rytmissä, Inka kertoo.

Sami Laineella, Inka Heneliuksella ja Antti Sahlströmillä on käsissään Tokion kisamaskotti.

Uudet lajit innostavat

Inka kertoo olevansa urheilun suhteen kaikkiruokainen, mutta vinkkaa muutaman lajin, jotka ovat mielenkiintoisia Tokion kisoissa.

– Uudet olympialajit voivat olla jänniä seurata, esimerkiksi skeittaus. Kiipeilyssä käydään vähän kuin kolmiottelu. Nopeuskisassa mennään ylös pystysuoraa seinää, kiipeilijät vetävät kuin hämähäkit. Se on tosi makean näköistä. Nopeus on yksi kiipeilyn kolmesta kilpailumuodosta.

Inka katsoo tarkasti myös Suomen mitalitoivon, nyrkkeilijä Mira Potkosen, matsit.

– Mira Potkonen on ehdoton mitalisuosikki. Itse tykkään myös hepoista ja hevosurheilusta. Henri Ruoste on nousussa maailmalla. Veikkaan, että Henri on Tokiossa kymmenen parhaan joukossa. Yleisurheilu on aina tietysti jännittävää. En tiedä onko nyt suomalaisittain niitä mitaliodotuksia, mutta eihän sitä tiedä, jos joku yllättää, Inka miettii.

Skeittauksessa Suomea edustaa Lizzie Armanto.

Avajaistunnelmia kahdella kanavalla

Tokion kesäolympialaisten avajaisissa 23. heinäkuuta Suomen joukkueen lipunkantajina nähdään uinnin Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen sekä trap-ammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela.

Avajaiset esitetään suorana lähetyksenä TV2:lla kello 14.00 alkaen, ja selostajina kuullaan Riku Salmista ja Riikka Smolander-Slottea. Inka, Sami ja Antti virittäytyvät TV2:n kisastudiossa avajaistunnelmaan jo kello 13.00. TV2:lla nähdään vielä illalla kello 21.00 kooste juhlallisuuksista. TV5 näyttää avajaisista tunnin mittaisen koosteen kello 19.00 alkaen, jonka selostavat Hannu-Pekka Hänninen ja Juhavaltteri Salminen.

TV1, TV2, Yle Puhe, Yle Areena sekä Discoveryn TV5 ja Kutonen -kanavat seuraavat tiiviisti 23.7.–8.8. pidettäviä Tokion olympialaisia.


Teksti: Elina Korvola I Kuvat: YLE sekä Suomen Olympiakomitea / Jesse Väänänen22.07.2021 08:00
Suosituimmat
discovery+
Iholla: Piritta Hagman murtuu jäätyään ilman kutsua kummilapsensa synttäreille: "Nikke ei halua mua sinne"
Piritta Hagman...
Muistatko videon TV:ssä meuhkaavasta yrittäjästä? Kari Hietalahti kertoo yllättävästä reaktiosta: "Moni otti sen tosissaan"
Ensi...
HBO Max
Downton Abbeyn tekijän odotettu uutuussarja The Gilded Age julki – mukana Sinkkuelämää-tähti
HBO Maxin uusi epookkidraama The...
discovery+
Kaksi eri 90 päivää morsiamena -kausilla mukana ollutta löysivät toisensa – ex-puolisot lataavat täyslaidallisen: ”He ovat narsistisia”
Paraikaa...
MTV3
Salatut elämät -sarjaan uusia hahmoja – tässä tulevat Sallan äiti ja Jeren lapsi
Pian 23 vuotta täyttävä päivittäissarja Salatut...
Yle TV 1
Rakkauden lumo on pirskahteleva satiiri 1920-luvun seurapiireistä – pääosassa kovassa nosteessa oleva Lily James
Lily James...
C More
Hautalehto herää henkiin Kylmä syli -sarjassa – Mikko Leppilampi sai kauan kaipaamansa pääroolin
Christian Rönnbackan luoma...
Lähes halvaantunut Aake Kalliala toipui työkuntoon: "Lähden kuvauksiin Lappiin"
Viime syyskuussa niskansa rantakaislikossa...
Elisa Viihde Viaplay
Ivalo-sarja jatkuu: Mukana myös The Walking Dead -tähti
Ivalon toinen kausi julkaistaan 19.12. alkaen Elisa Viihde Viaplayssa.Toisen...
discovery+
Alisa-sisko laukoo suorat sanat Sara Siepin työtahdista Iholla-sarjassa: ”Kyllä saisi lomailla noilla tuloilla”
Sara Sieppi...