fbq
Tokion_Olympialaiset_Ella_Junnila_YLE_Tomi_Hanninen_79904b62b5.jpg

Odotettu urheilun juhla täyttää ruudun

Koronapandemian vuoksi vuodella lykätyt Tokion kesäolympialaiset käynnistyvät tänään 23. heinäkuuta avajaismenoin, jotka nähdään TV2:lla kello 14 alkaen. Yle lähettää reilun parin viikon mittaisista kisoista 400 tuntia ohjelmaa, josta 350 tuntia on suoraa lähetystä. Yle Areenassa seurataan viittä lajia yhtä aikaa yhteensä 800 tuntia, josta osa on samaa sisältöä kuin tv:ssä.

Discovery näyttää kisoista yksinoikeudella koripalloa ja uimalajeja TV5-kanavallaan, mutta lajien huippuhetkistä raportoidaan myös Ylellä ja kuullaan selostuksia Yle Puheella. Kutosella keskiössä ovat nyrkkeily ja jalkapallo. TV1 keskittyy yleisurheiluun, jonka osalta kisat käynnistyvät torstaina 29. heinäkuuta. TV2 on Ylen urheilun pääkanava, jolla nähdään muut lajit. Kello 19–21 välisenä aikana kisoihin liittyvää lähetystä voi seurata vain Discoveryllä, jonka TV5-kanava näyttää silloin koosteita kisapäivästä. Uinnin asiantuntijoina kuullaan TV5:lla Jani Sievistä ja Hanna-Maria Hintsaa.

Tokion päässä Ylen yleisurheilun tv-lähetyksiä selostavat Kimmo Porttila ja Simo Leinonen, ja kisakaupungin tunnelmia raportoi Japanin tuntija Heikki Valkama. Selostajien joukkoon mahtuu monta tuttua ääntä, joiden joukossa ovat muun muassa golfissa Juha Valvio, kiipeilyssä Toni Hellinen, lentopallossa Kalle Pallonen ja Mikko Hannula, nyrkkeilyssä ja ammunnassa Christer Sarlin sekä naisten jalkapallossa Matti Härkönen ja miesten futiksessa Tero Kainulainen

Pasilassa Ylen kisastudiota luotsaavat Sami Laine, Antti Sahlström sekä Inka Henelius, jolle nämä kisat ovat jo seitsemännet olympialaiset ja neljännet kesäkisat.

– Toisille urheilijoille on ollut hyväkin, että kisat siirtyivät. Esimerkiksi ratsastaja Henri Ruosteella oli vähän kokemattomampi hevonen. Hänellä oli nyt vuosi lisää aikaa kouluttaa hevosta. Paralympialaisista kuulee surullisiakin tarinoita. Osalla sairaudet etenevät, eivätkä kaikki pysty enää tänä vuonna osallistumaan, Inka harmittelee.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Paralympialaiset käynnistyvät olympialaisten jälkeen 24. elokuuta.

Inka uskoo, että Tokion olympialaisista voisi irrota mitali nyrkkeilystä ja toivoo, että yleisurheilijoista löytyisi yllättäjiä. Nyrkkeilyssä Suomea edustaa Mira Potkonen, joka iski pronssimitalin vuonna 2016 Riosta.

Suomen mitalitoivoihin kuuluu myös trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela, joka toi kultaa Pekingistä vuonna 2008. Lontoosta hopeaa vuonna 2012 napannut purjelautailija Tuuli Petäjä-Siren voi myös yllättää. Suomalais-yhdysvaltalainen skeittaaja Lizzie Armanto oli hyvissä asemissa, mutta viime vuonna sattunut raju reisiluun murtuma saattaa varjostaa taituria. Uinnissa vahvoilla voisi olla tänä vuonna EM-kultaa kauhonut Ari-Pekka Liukkonen.

Suomen kisajoukkueesta valtaosa on ensikertalaisia. Nuoriin lupauksiin lukeutuu korkeushyppääjä Ella Junnila. Ringa Ropon tyttärellä on urheilu verissä. Ella nappasi tämän vuoden EM-kisoista pronssia ja teki korkeushypyn uuden SE:n 196 cm. 

Tokiossa kello on kuusi tuntia enemmän kuin Suomessa, joten päivän kisat alkavat jo aamuyöllä Suomen aikaa. Yle näyttää lähetykset suorina siihen asti, kunnes kisapäivän tapahtumat ovat Tokiossa ohi.

– Lajit Tokiossa alkavat meillä aamukahdelta. Noin seitsemältä meillä on ensimmäiset studiovedot. Meitä on kolme, joten kukaan ei joudu yksin väsymään aamuvuoroissa, Inka nauraa.

Olympialaisissa kisataan 33 lajiryhmässä, ja lajeja on yhteensä 50. Uusina lajeina nähdään surffaus, skeittaus, kiipeily ja karate.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

TV1, TV2, Yle Areena, Yle Puhe sekä Discoveryn kanavat TV5 ja Kutonen seuraavat tiiviisti 23.7.-8.8. pidettäviä Tokion olympialaisia.

Seuraa meitä somessa