The North Water – Hyytävä helvetti - Yle TV 1

Odotettu The North Water – Hyytävä helvetti alkaa – Colin Farrell esittää brutaalia tappajaa

Lauantaina alkava viisiosainen The North Water – Hyytävä helvetti on raaka ja painostava kertomus Pohjoiselle jäämerelle matkaavien valaanpyytäjien kamppailusta toisiaan ja luontoa vastaan.

Brittiläisen BBC Twon tuottamaa viisiosaista minisarjaa The North Water – Hyytävä helvetti tähdittävät muun muassa Colin Farrell (The LobsterTrue Detective), Sam Spurell (Small Axe, Taken 3) ja Jack O’Connell (MurtumatonSkins – liekeissä). TV1:llä nähtävä suurtuotanto kertoo 1800-luvun lopulla arktiselle alueelle matkaavista valaanpyytäjistä ja heidän välisestään juonittelusta. 

Farrel esittää sarjassa sielultaan sysimustaa ja väkivaltaista merimiestä, joka suorastaan nauttii tappamisesta ja on taitava harppuunan käsittelijä. Hänen vastaparinaan nähtävä O’Connor on synkkien salaisuuksien riivaama rauhallinen ja älykäs lääkäri, joka karskien merimiesten yllätykseksi lähtee mukaan pyyntiretkelle. 

Laivalla alkaa suhmurointi. Kun Farrelin esittämä Henry Drax löytää lääkärin hallusta arvokkaan jalokiven, alkaa hän suunnitella tämän murhaamista. Kaiken kukkuraksi laivan omistaja on määrännyt kapteenin upottaman laivan vakuutusrahojen toivossa. 

Painostava ja väkivaltainen

Ensimmäisten jaksojen perusteella The North Water ei todellakaan ole mikään mikkihiiri merihädässä -tarina. Sarjan tunnelma on kaiken aikaa äärimmäisen painostava, synkkä ja väkivaltainen. Kaikki on kurjaa, likaista, ja karua. 

Kun Drax esimerkiksi nylkee hylkeen, seuraa kamera tarkasti jokaista veitsen viiltoa. Kenellekään ei jää epäselväksi, että pyyntihommat ovat raakoja. 

Laivalla selvitellään lisäksi nuoren pojan raakaa raiskausta ja murhaa. Tarinan edetessä ruumispusseja lentää laidan yli yksi jos toinenkin. Loppua kohti The North Water muuttuu hyytäväksi mies vastaan luonto -kamppailuksi, jota Empire-lehdessä osuvasti verrattiinkin kuuden vuoden takaiseen Oscar-elokuvaan The Revenant (2015). 

Kuvaukset hengenvaaralliset

The North Water perustuu Ian McGuiren Man Booker -ehdokkaana olleeseen samannimiseen romaaniin. Tv-sarjaa alettiin suunnitella jo kirjan ilmestysvuonna 2016.

Sarja kuvattiin äärimmäisissä olosuhteissa pääosin Huippuvuorten lähistöllä Pohjoisella jäämerellä. Sarjan näyttelijät kertovat National World -sivuston haastattelussa pelänneensä kuvauksissa välillä henkensä edestä. 

Joitain kohtauksia kuvattiin esimerkiksi jäälautoilla, jotka ennättivät haljeta ennen kohtausten saamista valmiiksi. O’Connell näki kertomansa mukaan oikean jääkarhun kiertelemässä heidän laivaansa.

Vaaroista huolimatta kuvausreissu oli näyttelijöille kerran elämässä -kokemus, jollaista tuskin tulee kaikille heistä vastaan toista kertaa.

The North Water – Hyytävä helvetti alkaa Yle TV1:llä lauantaina 20.11. klo 21.10.


Matti Tuomela I Kuvat: Yle20.11.2021 12:00
Suosituimmat
Elisa Viihde Viaplay
Ivalo-sarja jatkuu: Mukana myös The Walking Dead -tähti
Ivalon toinen kausi julkaistaan 19.12. alkaen Elisa Viihde Viaplayssa.Toisen...
Elisa Viihde Viaplay
Mielipide: Ivalon kausi lässähti kuin lehmän häntä – viimeinen jakso aiheuttaa myötähäpeää
Sisältää käänteitä Ivalon 2. kauden...
discovery+
Piritta Hagman menetti avioerossa yhden tärkeän asian – avautuu asiasta Iholla-sarjassa
Piritta Hagman avaa tuntojaan kameroille...
Yle Areena
Mieheni vaimo on draamasarja petetyistä vaimoista: "Tällaista tarinaa ei ole tehty"
Draamasarja Mieheni vaimo julkaistaan Areenassa...
C More
Hautalehto herää henkiin Kylmä syli -sarjassa – Mikko Leppilampi sai kauan kaipaamansa pääroolin
Christian Rönnbackan luoma...
Yle Areena
15-vuotias Tindra ja äiti ovat raskaana yhtä aikaa – uutuussarjassa seurataan neljän suomenruotsalaisen matkaa äideiksi
Raskaana-videosarjablogissa...
discovery+
Iholla: Alisa-sisko hakee miestä Sara Siepille: "Sellanen kolmikymppinen, sinkku, iso vene"
Iholla-sarjassa tiistaina 18.1....
discovery+
90 päivää morsiamena: Mutkikkaasta rakkauselämästään tunnettu Big Ed löysi viimein onnen – kihlautui 27 vuotta nuoremman naisen kanssa
Big...
Nelonen
Poliisit-sarja starttaa jälleen – heidät nähdään mukana uudella kaudella
Poliisit-sarjan 14. kausi starttaa maanantaina 3.1....
discovery+
Iholla: Piritta Hagman keksi pimppiperjantain – haluaa keskustella kuukautisista
Iholla-sarjassa seurattu fysioterapeutti Piritta...