RSO:n konsertit - Yle Teema & Fem

Nicholas Collon aloittaa RSO:n ylikapellimestarina

Radion sinfoniaorkesterin kausi 2021–2022 alkaa syyskuussa uuden ylikapellimestarin, Nicholas Collonin, johdolla.

Nicholas Collon on Radion sinfoniaorkesterin yhdeksäs ylikapellimestari. Ensimmäisen kerran Collonin ja RSO:n tiet kohtasivat neljä vuotta sitten. 

– Minua innosti orkesterin kyky ja jano heittäytyä mukaan minkä tahansa ohjelmiston haasteisiin, Collon muistelee.

RSO:n muusikot taas ihastuivat kapellimestarin tapaan tehdä musiikkia spontaanisti ja luonnollisesti, muusikoihin luottaen. Yhteistyötään uuden orkesterin kanssa brittikapellimestari aikookin rakentaa keskustelemalla ja kuuntelemalla.

– Mielestäni kapellimestarin tehtävä on johdattaa muusikot yhteiselle tutkimusmatkalle, jossa jokaisella on oma roolinsa ja jokaista kuunnellaan. Paras musiikillinen lopputulos syntyy, jos voimme kokonaan unohtaa roolit ja keskittyä vain musiikkiin, Collon sanoo.

Kauden säveltäjinä Stravinsky, Adès ja Wennäkoski

RSO:n konsertit lähetetään tulevanakin kautena suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa sekä samana iltana viivästettyinä suorina myös Yle Teemalla. Lähetykset alkavat 8.9. Nicholas Collonin ylikapellimestarikauden avajaiskonsertilla.

Collon nostaa kausittain esiin kolme teemasäveltäjää – yhden historiasta ja kaksi omasta ajastamme, joista toinen on suomalainen. Ensimmäisellä kaudella he ovat Igor Stravinsky, Thomas Adès ja Lotta Wennäkoski.

– Stravinsky on vedenjakaja, 1900-luvun musiikin jättiläishahmo. Petrushkan ja Tulilinnun lisäksi esitämme vähemmän tunnettuja teoksia, kuten Renard-burleskin. Stravinsky-teema huipentuu Esa-Pekka Salosen johtamaan Oidipus Rexiin joulukuussa, Collon kertoo.

Maailman tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluvaa Thomas Adèsia esitellään RSO-festivaalilla lokakuussa. Ohjelmassa on mm. Märchentänze-viuluteoksen ja Kolme kehtolaulua-laulusarjan kantaesitykset. Adès johtaa konserteista itse kolme ja esiintyy myös pianistina kamarimusiikkikonsertissa.

Kauden kotimainen nykysäveltäjä on Laura Wennäkoski.

Lotta Wennäkoskelta kantaesitetään harppukonsertto ja esitetään teokset Flounce, Sedecim ja Soie.

– Wennäkoski luo omaperäisen, värikkään ja hyvin epätavallisen sointimaailman, joka mielestäni sopii orkesterille hyvin, Collon sanoo.

15. joulukuuta RSO kantaesittää Esa-Pekka Salosen Concertinon klarinetille ja orkesterille, jonka solistina esiintyy Christoffer Sundqvist. Tammikuussa kuullaan Sauli Zinovjevin uusi pianokonsertto ja huhtikuussa Perttu Haapasen orkesteriteoksen kantaesitys.

Uusia teoksia on myös kamarimusiikkikonserttien ohjelmassa. Ensiesityksensä saavat Timo Hietalan Snow in the Amazon ja Sid Hillen Begehren mezzosopraanolle ja jousikvartetille, joka kuullaan RSO:n muusikoiden suunnittelemalla MIND!-kamarimusiikkifestivaalilla.

RSO: Nicholas Collonin kauden avajaiskonsertti keskiviikkona 8.9. klo 19.00 suorana Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa sekä viivellä Yle Teema & Femillä klo 20.10.


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: Anton Sucksdorff & Maarit Kytöharju/Yle Kuvapalvelu18.08.2021 03:00
Katso myös
Katso finalistit: Cardiffin laulukilpailun finaali suorana lähetyksenä
Katso linnan esittely: Wienin filharmonikkojen kesäkonsertti suorana Schönbrunnista