Tokion olympiakisat - Yle TV 1

Kimmo Porttilan selostusurakka: Vessatauot pitää harkita tarkkaan

Olympialaisissa venymistä vaaditaan kilpailijoiden lisäksi urheiluselostajilta, jotka paiskivat kisojen ajan pitkää päivää. 

Tokion kesäolympialaisten 29. heinäkuuta alkanutta yleisurheilun osuutta selostavat TV1:llä Japanista käsin Kimmo Porttila ja Simo Leinonen

– Yleisurheilua kuvataan 94 kameralla ja ehkä kolme lajia on kerrallaan käynnissä. Kuvataan kyllä monesta kuvakulmasta, Kimmo kertoo Ylen satsauksesta.

Kimmo uskoo, että kisojen jokainen suomalainen yleisurheilusuoritus saadaan hyvin taltioitua.

– Vaikka koronatilanne on, mikä on, todennäköisesti päästään vähän lähemmäs urheilijaa kuin, mihin olemme normaalisti tottuneet, Rion olympialaisiakin selostanut Kimmo tuumaa.

Simo Leinonen selostaa Kimmon kanssa yleisurheilua TV1:llä.

Selostus on tiimityötä

Kimmon ja Simon apuna kisojen käänteitä kommentoi asiantuntija Tuomas Raja, joka on myös yleisurheiluvalmentaja ja helsinkiläiskoulun rehtori. Yle Puhe-radiokanavalla yleisurheilua selostavat puolestaan Jarmo Lehtinen ja Johannes Oikarinen.

– Meillä on uusi tiimi kasassa. On hauska nähdä, mitä siitä tulee. Selostaminen on yhteistyötä. Vaikka toinen on äänessä, niin toisenkin pitää olla hereillä, katsoa väliaikoja ja laskea tuloksia, Kimmo kuvailee.

Luonto kutsuu selostajaakin

Olympialaisyleisurheilu on selostajille omanlaisensa urakka.

– Se on erilainen kuin mikään muu selostushomma, koska kilpailijoita on yleensä vajaa parituhatta ja päivät ovat tosi pitkiä. 

Hektisissä työpäivissä vaaditaan suunnitelmallisuutta. Myös nestetasapainon ylläpitäminen on Tokion helteissä tärkeää.

– Aion ne vähäiset tietotaitoni, mitä minulla on yrittää siirtää Simolle. Pitää juoda, että pysyy nesteytys, mutta jossain vaiheessa joutuu poistumaan takavasemmalle. Täytyy harkita ne tilanteet, milloin lähtee vessaan, ettei menetä mitään tai ole vessassa juuri silloin, kun oma selostusvuoro alkaa, Kimmo nauraa.

Tokion olympialaisten yleisurheilun osuus alkaa 29. heinäkuuta. TV1 on yleisurheilun pääkanava. Tapahtumia seurataan myös Yle Puheella ja Yle Areenassa.


Teksti: Elina Korvola I Kuvat: Yle / Jyrki Valkama29.07.2021 05:00
Katso myös
Päivän suomalaiset: To 29.7.
Olympialaiset ovat käsillä: Inka Henelius kertoo suosikkinsa
Katso lista: He edustavat Suomea Tokiossa