fbq
roy_grace_be9ded6934.jpg

John Simm selvittää murhia Brightonin merenrantamaisemissa

Brittiläinen Peter James tunnetaan realismiin ja yksityiskohtiin panostavana rikoskirjailijana, jonka esikoisromaani ilmestyi jo 1981. Jamesin läpimurto oli kuitenkin 2005 julkaistu Kuoleman kanssa ei kujeilla, joka esitteli brightonilaisen rikosylikomisario Roy Gracen. Kirja oli välitön menestys, jonka jälkeen James on julkaissut uuden Grace-romaanin joka vuosi. Lokakuussa suomeksi ilmestyvä Kuolemaan jätetty (2021) on jo sarjan 17. osa.

– Grace-kirjoja on yritetty siirtää sarjaksi vähintään puoli tusinaa kertaa viimeisen 15 vuoden aikana. Kaikki yritykset ovat kuitenkin kariutuneet. Lopulta Peter otti itse yhteyttä minuun, tuottaja Andrew O’Connor kertoo Katsolle.

James ja O’Connor veivät projektin ITV:lle, joka lupasi rahoittaa sarjan, jos sen kehittäjäksi saataisiin huippukäsikirjoittaja ja pääosaan niminäyttelijä.

Russell Lewis tunsi aluksi olevansa liian kiireinen Nuori Morse -sarjan vuoksi, mutta muutti mielensä saatuaan isänpäivälahjaksi yhden Grace-kirjoista. Russell piti sitä niin hyvänä, ettei voinut hylätä tarjousta.

Tuottajat odottivat kaksi vuotta, jotta käsikirjoittaja löysi tilaa kalenteristaan. O’Connorin mukaan odotus kannatti, sillä Lewis osui maaliin heti ensimmäisellä yrityksellä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Hänelle Grace-tarinat eivät ole pelkkiä murhamysteereitä, vaan vuoristoratamaisia trillereitä. Ennen kaikkea Russell halusi kunnioittaa Peterin kädenjälkeä.

Näyttelijä John Simm tunnustaa, ettei ollut lukenut aiemmin yhtään Grace-dekkaria.

– Olin toki kuullut niistä, koska ne ovat niin suosittuja. Olin kiinni Macbethin teatterituotannossa, kun sain puhelun tuottajilta. Esityksen jälkeen poikkesin kirjakauppaan, jossa Peterin kirjat olivat näyttävästi esillä heti aulassa. Jäin välittömästi koukkuun ja ahmin putkeen kolme ensimmäistä. Parhaillaan luen kirjaa numero 10, Simm kertoo.

Viisikymppinen Simm on Britannian arvostetuimpia näyttelijöitä, joka on esittänyt aiemmin poliisia muun muassa kulttisarjassa Life on Mars. Roy Grace vetosi Simmiin etenkin ristiriitaisuutensa vuoksi.

– Hän on nerokas etsivä, joka ei kuitenkaan pysty ratkaisemaan vaimonsa katoamista. Tämä syö häntä, jonka vuoksi Grace sortuu myös epätyypillisiin menetelmiin. Hän ei kuitenkaan välitä muiden mielipiteistä, pelkästään jutun ratkaisemisesta, näyttelijä summaa.

Simm kertoo ajatelleensa myös kirjojen faneja sarjaa tehdessään.

– Kyseessä on kaksi eri kerrontamuotoa, ja jotkut lukijat ovat varmasti raivoissaan, kun sarja ei vastaakaan heidän mielikuvaansa. Näyttelijät eivät voi tälle mitään, sillä meidän on pysyttävä uskollisena ennen kaikkea käsikirjoitukselle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Dekkarimarkkinoilla on ruuhkaa, ja satojen menestyskirjojen ja niistä tehtyjen sovitusten joukosta voi olla hankalaa erottautua. Simmin mukaan Grace kuitenkin onnistuu tässä.

– Romaanien ja käsikirjoitusten laatu erottaa sarjan muista. Ja minulle tarina on tärkein, ilman sitä ei ole mitään. Olisi mahtavaa sovittaa kaikki 17 kirjaa, Simm huokaa.

Kuten suurin osa viime vuonna kuvatuista brittituotannoista, myös Roy Gracen tekijät joutuivat kamppailemaan koronarajoitusten kanssa. Jotkut sarjat ja elokuvat ottivat pandemian osaksi tapahtumia. Gracen kohdalla tämä ei ollut mahdollista.

– Kirjat hyödyntävät tunnistettavasti Brightonia ja sen alamaailmaa, joten oli selvää, ettei siihen haluttu sisällyttää mitään korona-aikaan viittaavaa, O’Connor toteaa.

Tuottaja Paul Sandlerin mukaan rajoitukset nostivat budjettia.

– Kaiken piti näyttää koronavapaalta, eli kuvissa ja niiden taustoissa ei voinut näkyä maskeja eikä ohjekylttejä etäisyyksien pitämisestä. Tuotantoryhmä piti jakaa pieniin osastoihin, jotka työskentelivät vuoroissa. Ikävintä oli kuitenkin, etteivät tuottajat päässeet kuvauksiin. Mikä järki on tuottaa tällaista sarjaa, ellet pääse hengaamaan sen tähtien kanssa, Sandler nauraa.

Simm sanoo olevansa kurkkua myöten täynnä koronaa ja rajoituksia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Olin onnellinen, ettei koronaa haluttu tuoda mukaan sarjaan millään tavalla. Viime vuosi oli kaikkien aikojen masentavin. Nyt haluaisin vain nähdä kaikki työtoverit, jutella sarjasta ja kumota pari tuoppia yhdessä!

Roy Gracen työparia ja parasta ystävää Glenn Bransonia esittävä Richie Campbell on tuttu muun muassa Netflixin historiallisesta dekkarisarjasta The Frankenstein Chronicles. Campbell näyttelee myös norjalaisessa rikossarjassa Wisting, joka pyörii Teema & Femillä.

Richie kiittelee Grace-sarjaa etenkin tavasta esittää mustat henkilöt osana normaalia elämää.

– Näyttelin poliisia 1820-luvun Lontooseen sijoittuvassa The Frankenstein Chroniclesissa. Se oli rohkea veto sarjan tekijöiltä, joka herätti valitettavan paljon vastareaktioita etenkin Britanniassa. Onneksi muutos on jo käynnissä, mistä myös Roy Grace on hyvä osoitus.

Myös Campbell on tyytyväinen, ettei pandemia näy sarjassa. Kameran ulkopuolella näyttelijät olivat kuitenkin tietoisia tilanteesta.

– Kohtausten harjoittelu maskien kanssa oli outoa. Ja myös se, että ne piti muistaa ottaa pois kameran edessä ja laittaa heti takaisin oton jälkeen, Richie muistelee.

Roy Grace TV1:llä lauantaisin 10. heinäkuuta alkaen. Kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Seuraa meitä somessa