fbq
trauma_jere_tiihonen_e64005d043.jpg

Jere Tiihonen johdattaa Trauma-sarjassa vihan ja surun ytimeen

Miten selviytyä henkirikoksen aiheuttamasta traumasta? Entä kuinka vihasta pystyy päästämään irti, onko se edes mahdollista? Ja ennen kaikkea, miten jatkaa elämää menetyksen jälkeen?

Ylen uusi alkuperäissarja Trauma – henkirikoksen jäljet yrittää löytää vastauksen näihin suuriin ja kipeisiin kysymyksiin. Sarja tarjoaa hätkähdyttävän suoran näkökulman rikosten maailmaan nostamalla suurennuslasin alle kahdeksan tosielämän musertavaa tapausta. Ääneen pääsevät henkirikoksen uhrien äidit ja isät, siskot ja veljet, pojat ja tyttäret. Lohtua traumaa läpikäyville ihmisille tuovat muun muassa läheiset, vertaistuki, taide, usko ja muutamissa tapauksissa jopa murhaajan kohtaaminen silmästä silmään.

Sarjan ohjanneen ja käsikirjoittaneen Kimmo Leedin mukaan Traumassa ei ole lopulta kyse kuitenkaan pelkästä väkivallanteosta. Tarinat kasvavat kertomuksiksi vihasta, surusta, anteeksiannosta ja rakkaudesta. Pahimmastakin traumasta voi kuulemma selviytyä ja jatkaa hyvää elämää. Siitä huolimatta, että henkirikoksen jäljet eivät koskaan katoa täysin.

Useat sarjan tapauksista ovat olleet esillä julkisuudessa. Uhrien läheisille tragedia on kuitenkin aina henkilökohtainen kokemus, jonka kipu leikkaa uutisten ja iltapäivälehtien pintaa syvemmälle.

Ensimmäisessä jaksossa tapaamme Taru Virtasen, jonka tytär Milla haaveili automaalarin ammatista. Iloinen ja elämänmyönteinen tyttö oli erinomainen piirtäjä. Tarun kirkkaimmat muistot tyttärestä liittyvät kuitenkin tavalliseen arkeen. Kuten siihen, että Taru sai istuskella Millan ja tämän kavereiden kanssa keittiön pöydän ääressä parantamassa maailmaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Eräänä lauantaina helmikuussa 2016 Milla lähti poikaystävänsä kanssa mopoautolla kotoaan Sastamalasta Tampereelle. Pian tuli tieto liikenneonnettomuudesta, jossa Milla ja mopoautoa kuljettanut 17-vuotias poika olivat kuolleet välittömästi. Surmaajaksi paljastui päihteistä sekaisin ollut tila-auton 34-vuotias mieskuljettaja, joka kertoi ensihoitajille jo paikan päällä yrittäneensä itsemurhaa.

Oikeuskäsittelyn jälkeen Taru sai mahdollisuuden tavata tyttärensä tappajan. Jaksossa Taru kertoo millainen merkitys tapaamisella on ollut hänen toipumiselleen.

Rankan avausjakson jälkeen katsoja saattaa jopa toivoa, että sarjan aiheet hieman kevenisivät. Päinvastoin. Toisessa jaksossa tapaamme Asko Argillanderin, joka pelkäsi koko lapsuutensa isäänsä. Arvaamaton ja väkivaltainen mies hakkasi perheenjäseniään säännöllisesti. Askon elämässä oli kuitenkin turvallisiakin aikuisia, kuten isoäiti, johon poika tukeutui väkivallan pelossa.

Syyskuisena lauantaina 1995 isä teki viimeisen virheensä pahoinpitelemällä jälleen Askoa ja tämän äitiä. Turvatakseen tyttärensä ja ainoan lapsenlapsensa tulevaisuuden Askon mummo iski veitsen vävynsä rintaan ja kielsi soittamasta tälle apua. Meni vuosia ennen kuin Askon lapsuuden pelot ja painajaiset alkoivat helpottaa. Tapauksesta kertovat Asko ja hänen lapsuudenystävänsä Anssi. Asko on joutunut erityisesti pohtimaan, miten isän antama malli on vaikuttanut hänen omaan vanhemmuuteensa.

Muissa jaksoissa kokemuksistaan kertovat muun muassa Julia Järvelin, joka menetti veljensä paloittelumurhan uhrina, Kaisa Juntunen, jonka pikkusisko kuoli Imatran kolmoissurmassa, sekä Veli-Pekka Joki-Erkkilä, jonka tytär joutui ex-poikaystävänsä puukottamaksi.

Kertomuksiin vihasta, surusta ja niistä selviytymisestä johdattaa Jere Tiihonen. Parhaiten rap-artisti Cheekin eli Jare Tiihosen kaksosveljenä tunnettu Jere kertoo sarjan tarinoiden menneen ihon alle. Perehtyessään tapauksiin hän huomasi toistuvasti asettuvansa uhrien läheisten asemaan.

– Pohdin usein miltä minusta tuntuisi vastaavassa tilanteessa. Selviäisinkö itse tapahtuneesta? Toisinaan oli vaikea ymmärtää, kuinka suureen anteeksiantamiseen ihmiset pystyvätkään. Ehkä se on ainoa keino pysyä järjissään ja pystyä jatkamaan elämää, Jere pohtii.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Trauman kaikki jaksot ovat heti katsottavissa Yle Areenan kautta. Tv-sarjan yhteydessä julkaistaan myös samanniminen kahdeksanosainen podcast-sarja, jossa jokaisen jakson päähenkilö kertoo televisioversiota laajemmin tarinansa.

Trauma – henkirikoksen jäljet kokonaisuudessaan Yle Areenassa ja TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen klo 21.05. Uusinnat TV1:llä tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Seuraa meitä somessa