Suomen huutokauppakeisari - Nelonen

Huutokauppakeisarin uusi kausi alkaa: Asiakkaita ei ole entiseen malliin

Suomen huutokauppakeisari aloittaa tänään koronan vuoksi lykätyn 14. kautensa, jonka kuvaukset jouduttiin keskeyttämään poikkeustilanteen takia viime vuonna.

Elämä alkoi palautua, jos ei ihan normaaleihin uomiinsa, niin lähelle sitä kesän korvilla Uuraisten Hirvaskankaalla, kun Huutokauppa Palsanmäki avasi jälleen ovensa koronarajoitusten lievennyttyä. Aki ja Heli Palsanmäki sekä heidän apupoikansa Markku Saukko pääsivät taas myös kuvaamaan uusia jaksoja suosittuun ohjelmaansa, jonka tekeminen jäi aiemmin kesken koronan vuoksi. 

– Itse asiassa lakipykälien mukaan olisimme saaneet pitää koko ajan huutokauppaa, sillä tällainen viikoittainen huutokauppahomma luetaan päivittäistavarakaupaksi samalla tavalla kuin ruokakaupat. Mutta me kunnioitimme THL:n ohjeistuksia ja aloitimme huutokaupat vasta toukokuussa, kun Keski-Suomessa sai pitää yli 50 hengen tilaisuuksia, Aki Palsanmäki kertoo. 

Vakioasiakkaatkin katosivat

Suomen huutokauppakeisarin koronan vuoksi kesken jääneen 14. kauden loput jaksot saatiin kuvattua keväällä, ja kesällä alettiin takoa jo seuraavaa, 15. tuotantokautta. Palsanmäen mukaan kaupankäyntiä olikin keskikesällä mukavasti, kun lomalaiset olivat liikkeellä, mutta koronaa edeltäneeseen aikaan on vielä matkaa. 

– Ennen saattoi huutokauppaan tulla useita linja-autoryhmiä, ja ihmisiä oli tosi paljon paikalla. Syksyn tullen ovat asiakkaat vähentyneet taas. Varttuneempia ihmisiä ei ole niin paljon näkynyt, ei kaikkia vakioasiakkaitakaan. Korona on ihmisillä takaraivossa, vaikka olisivatkin saaneet kaksi rokotetta jo. Meklauskeikat jäivät meillä tältäkin vuodelta pois. Ennen olimme joka viikonloppu keikoilla jossakin päin Suomea. Joinakin vuosina pidettiin yli sata huutokauppaa yhteensä, tänä vuonna liekö edes 30, Palsanmäki arvioi. 

Ensimmäisessä jaksossa kauppoja hierotaan tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa.

Hinnat yllättävät joka kerta

Ohjelmassa jatkuu kuitenkin sama letkeä tunnelma. Jokaisessa jaksossa käydään tuttuun tapaan kauppaa kahden tavallisen ihmisen ja yhden julkkiksen kanssa. Mukana nähdään muun muassa Toivo Sukari, Marita Taavitsainen, Rosa Meriläinen, Jesse Kaikuranta, Elina Rintala, Teemu Roivainen ja Tommi Soidinmäki. Palsanmäet tinkaavat hinnoista tiukkaan sävyyn, mutta siihen on hyvä syy.

– Ostotilanteessa pelivaraa pitäisi saada jätettyä ja tingittyä hinnasta mahdollisimman paljon. Jos laskeskelee, että tulee vain 50 euroa voittoa, niin siinä voi käydä hassusti, että tulos jää nollille tai jopa miinukselle. Ohjelmassakin tällainen tilanne on muutaman kerran käynyt, Palsanmäki muistuttaa.

Sekä hän että Heli ovat molemmat hyviä arvioimaan yli 900 meklatun huutokaupan ja 15 vuoden yrittäjyyden kokemuksella tuotteiden arvon ja menekin omassa huutokaupassaan, mutta yllätyksiä tulee silti jatkuvasti.

– Melkein joka perjantain huutokaupassa joku tuote yllättää hinnallaan. Joku saattaa pompsahtaa yleisön suosikiksi ja tulee paljon tarjouksia. Monesti käy myös toisinpäin.

Joku juttu voi olla hetken aikaa tosi suosittu, mutta puolen vuoden kuluttua se ei kelpaa enää kenellekään.

Asiakaskunta nuorentunut

Huutokaupassa suositut tuotteet vaihtelevat Palsanmäen mukaan pitkällä aikavälillä ja joskus lyhyelläkin. Huonekaluja he pystyivät myymään vielä kymmenen vuotta sitten, mutta enää ne eivät mene kaupaksi ollenkaan. 

– Tänä päivänä jos lyödään 1990-luvun kirjahylly myyntiin, niin satavarmasti kukaan ei tarjoa yhtään mitään siitä. Samoin tietosanakirjat ja cd-levyt. Keräilytuotteissakin se vaihtelee. Joku juttu voi olla hetken aikaa tosi suosittu, mutta puolen vuoden kuluttua se ei kelpaa enää kenellekään. Piippuleima-Arabiallekaan ei välttämättä ole enää niin suurta ostajakuntaa.

Heidän asiakaskuntansa on huutokauppakeisarin arvion mukaan hieman nuorentunut. Nuoremmat sukupolvet tietysti myös ostavat erilaisia asioita kuin esimerkiksi vanhempansa.

– Semmoinen ilmiö on huomattu, että monet keräilevät lapsuudestaan tuttuja tavaroita. Nuoremmat asiakkaat ostavat tavaroita, joilla he ovat lapsina leikkineet tai astioita, jollaisilta he ovat lapsina syöneet. Nyt myydään kasari- ja ysärituotteita ja jopa 2000-luvun alun tuotteita.

Suomen huutokauppakeisari Nelosella tiistaisin klo 20.00. 


Teksti: Anuliina Liukkonen I Kuvat: Kalle Pernu, Nelonen Media12.10.2021 08:00
Katso myös
Suomen huutokauppakeisarin uudet jaksot alkavat
Uusi deittireality alkaa tänään: Nainen saa määrätä kaapin paikan
Draamaa TTK-lähetyksessä: Sokkipudotus ja yllätysuutinen
Selviytyjät Suomi: Yhdistyneitä heimoja odottaa suuri yllätys
Ensitreffit alttarilla -morsian paljastaa, miten parin läheisyys leimahti: ”Juotiin itsemme hiprakkaan”
Ensitreffit alttarilla: Karlin ja Venlan suhde ajautuu kriisiin – Karl uhkaa lähteä
Kenkäsuunnittelija Minna Parikka yllättää tv-juontajana: En jäänytkään eläkkeelle
Sykkeen playboykirurgi vai Luottomiehen luuseri? Tällainen Antti Luusuaniemi on oikeasti siviilissä: ”Mutta jos vaimo saisi toivoa…”
TTK:n tiukkistuomari Helena Ahti-Hallberg: En arvostele ilkeyttäni
Sanna Marin avautuu kokemastaan naisvihasta Maria Veitolalle: "On tässä muutakin tehty kuin otettu naistenlehtikuvia"
Yökylässä Maria Veitola: Sanna Marin urheili mielipuolisesti – sitten tuli totaaliromahdus