Rahti - Yle TV 1

Uusi Rahti-sarja kuvaa raadollista ihmissalakuljetusbisnestä

Uusi kotimainen kahdeksanosainen jännitysdraama Rahti käsittelee pakolaiskriisiä ja ihmissalakuljetusta yksilöiden kautta. 

Eritreassa asuva Kiki (Evelyn Rasmussen Osazuwa) auttaa perheenjäsentään ja joutuu hengenvaaralliseen tilanteeseen, josta ei ole muuta ulospääsyä kuin pakeneminen. Kiki aloittaa perheensä kanssa vaarallisen matkan kohti Suomea, mutta matkan aikana hän joutuu eroon perheestään turvautuessaan salakuljettajien apuun. Suomessa rahavaikeuksiin ajautunut Riku (Johannes Holopainen) varastaa pakettiauton, jonka sisältä paljastuu pakomatkalla oleva perhe. Hetkessä Riku huomaa olevansa keskellä ihmissalakuljetusvyyhtiä, jossa liikkuu isoja rahasummia. Ihmisoikeusjuristi Maria (Oona Airola) auttaa työkseen Suomeen saapuvia pakolaisia. Lapsettomuudesta kärsivälle Marialle tarjoutuu tilaisuus ryhtyä edunvalvojaksi lapselle, jonka vanhempien olinpaikasta ei ole tietoa.

Pakolaiskriisi hidasti projektia

Vuonna 2012 paikallisessa sanomalehdessä julkaistiin pieni uutinen, jonka mukaan Suomen tulli sai haaviinsa ulkomaalaistaustaisen miehen, joka yritti tuoda pakettiautossaan Suomeen pakolaisia. Tämä uutinen käynnisti projektin, joka nyt yhdeksän vuotta myöhemmin tunnetaan televisiosarjana Rahti.   

– Tämä on ollut erittäin pitkä projekti. Hanke tyssäsi vuonna 2015 suuren pakolaiskriisin myötä, koska aihe vyöryi niin isosti, ettei tälle ollut sijaa. Jälkeenpäin voin sanoa, että hirvittää, kuinka isoon aiheeseen olen tarttunut, sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Matti Kinnunen sanoo.

Rahti kuvaa ihmiskohtaloita, jotka kokevat maastapaon omissa nahoissaan. Heidän maailmansa on täynnä ahneutta, hyväksikäyttöä ja väkivaltaa, mutta myös toivoa, unelmia ja peräänantamatonta taistelua selviytymisestä.

– Se herättää miettimään, eikö meillä jokaisella tulisi olla oikeus rakkauteen, perheeseen, ystäviin sekä turvalliseen elämään riippumatta siitä, minne ja millaisiin olosuhteisiin on syntynyt, Kinnunen miettii.

Sarjan luoja, ohjaaja Matti Kinnunen ohjeistaa Kikiä esittävää Evelyn Rasmussen Osazuwaa.

Roolitus ei kaivannut tähtistatusta

Rahdin pääosan näyttelee norjalainen Evelyn Rasmussen Osazuwa. Suurin osa sarjan näyttelijöistä on ulkomaalaistaustaisia.

– Henkilögalleria vaikutti tietenkin roolitukseen ja loi tekemiseen omanlaisensa ilmapiirin. Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia ammattinäyttelijöitä ei ole paljon. Oli itsestään selvää, että olemme amatöörien tai puoliammattilaisten varassa. Yle ja ihanat tuottajamme eivät painostaneet, että sarja tarvitsee tähtistatusta, vaikka Holopaisen Johanneksella alkaa jo sitä olla aika lailla. 

Rahtia on kuvattu Suomen lisäksi Maltalla, Italiassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja siinä kuullaan puhuttavan yli kymmentä eri kieltä. Korona viivästytti sarjan kuvauksia kolme kuukautta. 

– Korona puraisi meitä kovasti. Tuotanto seisoi kolme kuukautta, ja jouduin muokkaamaan käsikirjoitusta uusiksi, koska emme päässeet enää sovituille kuvauspaikoille. Se oli kova isku. Aika on tehnyt kuitenkin hyvää. Sarjan aloitusvuonna 2012 elimme aivan toisenlaisessa maailmassa. Tällä hetkellä erilaiset aiheet kiinnostavat eri syistä. Se on tuonut meille paljon enemmän budjetillisia mahdollisuuksia. 

 

Rahti TV1:ssä 5.9. alkaen sunnuntaisin kello 21.35. Uusinnat maanantaisin TV1 kello 22.00.


Teksti Nanna Drummond Kuvat Yle05.09.2021 12:00
Suosituimmat
MTV3
Emmerdalen juonipaljastukset: Jamie jää kiinni yliajosta
Viikon Emmerdalen juonipaljastuksissa Jamie suututtaa Andrean, joka...
Nelonen
Hurja painonpudotus -ohjelman Samuli: Motivaationi oli hukassa!
Hurja painonpudotus Suomi -ohjelmassa 41-vuotias Samuli pudotti...
MTV3
Yökylässä Maria Veitola: Satu Silvo ei ole halunnut olla seksisymboli
Yökylässä Maria Veitola -ohjelman huomisessa jaksossa...
discovery+
Katso video: Katariina Souri ahdistui Peter Nygårdin rivoista vaatimuksista
Katariina Souri muistelee Peter Nygård: Naamion...
Yle TV 1
Uutuusdokumentti: Näin räjähdysmäisesti korona levisi Ischglissä
Itävaltalaisen Kitzloch-baarin omistaja kertoo Ulkolinja-dokumentissa,...
MTV3
Olet mitä syöt -ohjelman Pertti Salovaara: Olen koukussa energiajuomiin!
Olet mitä syöt -ohjelman uudelle tuotantokaudelle...
Syke-elokuvan ensi-ilta siirtyy taas
Alunperin jo alkuvuodesta elokuvateattereihin lupaillun Syke-elokuva: Hätätilan ensi-ilta...
Paramount+
Mark Wahlbergin uusi toimintaleffa julkaistaan suoraan Paramount+:ssa
Isojen elokuvayhtiöiden välinen suoratoistosota saa jatkuvasti...
Yle Teema & Fem
Elena Ferranten Loistava ystäväni-sarjan toinen kausi alkaa tänään
Kolmas kausi Elena Ferranten menestyskirjasarjaan pohjautuvasta...
C More
Elina Knihtilä hurmaa Dome Karukosken brittitrillerissä
Dome Karukosken ohjaamaa brittiläistä jännitysdraamaa The Beast Must...