Rikoksen anatomia - discovery+

Tunteet eivät häiritse Antti Reinin työtä

Discovery+-palvelun Rikoksen anatomia -sarja jatkuu kolmannen tuotantokauden jaksoin. Ohjelmaa on nähty suoratoiston jälkeen myös perinteisen television puolella. TV5:llä alkoi syyskuun alussa sarjan toinen kausi.

Dokumentaarisen rikossarjan juontajana jatkaa näyttelijä-kirjailija-muusikko Antti Reini. Edellisen kauden tavoin rikostapausten esittelyn lisäksi nähdään rikosalan asiantuntijoiden ja tapausten kokijoiden haastatteluja.

Uudella kaudella käsitellään muun muassa vuoden 2020 Porvoon poliisiampumisia, Kuopion koulussa tapahtunutta miekkaiskua vuonna 2019 ja Suomen suurinta kultaliikeryöstöä vuonna 2011. Reini kertoo, että vaikka tapaukset ovat välillä järkyttäviäkin, niin ne eivät mene juontajalle niin sanotusti ihon alle.

– Pystyn kyllä erottelemaan omat tunteeni ja työnteon. Totta kai erityisesti lapsiin kohdistuneet teot aiheuttavat omanlaistaan pohdiskelua, mutta ei se työtäni estä, Reini kertoo.

Toisaalta tapaukset ovat välillä niin hämmästyttäviä, ettei niitä uskoisi todeksikaan. 

– Esimerkiksi juuri Malmin kultaryöstö on yksi hurjimpia juttuja. Ihmisen mielikuvitus on välillä rajaton tällaisissa tapahtumissa, ja todellisuus on todellakin tarua ihmeellisempää. Tuollaisia ei kukaan käsikirjoittaja helposti keksisi, Reini uskoo.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne kertoo avausosassa systemaattisesta sabotoinnista, joka kohdistuu poliisivoimiin. 

Rikollisuus on ikuista

Reini on ollut myös näyttelemässä useissa rikosmaailmaa fiktiivisesti käsittelevissä tuotannoissa, kuten Vares-elokuvissa ja tv-sarjoissa Cold Courage ja Alamaailma. Hän uskoo, että rikoksia dokumentaarisesti käsittelevän ohjelman tekeminen voi hyödyttää myös draaman tekemistä.

– Näyttelijänhän pitää käyttää hyväkseen kaikki materiaali, jota vastaan tulee. Rikoksen anatomia -työstäkin saattaa jäädä muistiin jokin juttu, jota nyt ei edes pahemmin mieti, mutta se putkahtaakin takaisin mieleen jossain tulevassa roolityössä. Ei siitä siis ainakaan haittaa ole, Reini pohtii.

Reini kertoo, että häntä itseään kiinnostavat lähinnä sellaiset rikostarinat, joihin ei liity henkirikosta.

– Rikoksen anatomian tuotannossa on mukana tutkijoita ja muita asiantuntijoita, joilta kuulee monenlaisia yksityiskohtia rikosten taustoista. Kyllä se on kiehtovaa ja opettaa paljon ihmisyydestä. En ihmettele, miksi tällaiset ohjelmat ovat niin suosittuja.

– Yleisellä tasolla minua kiehtoo se ajatus, että tämän niin sanotun normaalin yhteiskunnan rinnalla on koko ajan ikään kuin toinen todellisuus. Kun vaikkapa istut kahvilassa, niin jossain lähettyvillä joku on kehittelemässä tai toteuttamassa rikosta. Sellainen on ikuista.

Rikoksen anatomia alkaa discovery+-palvelussa torstaina 23.9.


Teksti: Toni Keränen I Kuvat: Discovery23.09.2021 08:00
Katso myös
Uusi dokumenttisarja kertoo ihmiskaupasta syytetyn Veijo Baltzarin toiminnasta
Henkirikosten uhrien omaiset kertovat uutuussarjassa kokemuksistaan
Kari Hietalahti: Lapsiin kohdistuvat rikokset ahdistavat