Neiti Fisher nuoremman tutkimukset - Yle Areena

Rikoksia ratkova nuorempi neiti Fisher tarjoaa svengaavan kesäuusinnan

Nuori Peregrine Fisher ei vielä ole ihan Phryne-tätinsä veroinen mestariyksityisetsivä, mutta kyllä hänenkin kepeät 60-lukulaiset rikosseikkailunsa hellekeleillä virkistävät.

Kesällä tv-tarjonta on melkein silkkaa uusintaa, mutta eiväthän ne kaikki mitenkään huonoja ole. Vasta nyt uusintakierroksella tarttui silmään australialainen Neiti Fisher nuoremman tutkimukset (Ms Fisher's MODern Murder Mysteries, 2019–  ). Sarjan ensimmäinen kausi löytyy kokonaisuudessaan Yle Areenasta, ja TV1 uusii sitä parhaillaan lauantai-iltapäivisin.

1960-luvun puoliväliin sijoittuvan kepeän rikossarjan päähenkilö on nuori, mutta nokkela australialaishupakko Peregrine Fisher (Geraldine Hakewill). Hän perii umpiyllättäen kadonneen tätinsä räiheän talon ja nopean auton Melbournessa. Puoli Suomea menetti sydämensä tuolle nimenomaiselle tädille, Phryne Fisherille (Essie Davis), kun tämä kesällä 2015 ratkoi Ylellä rikoksia 1920-luvun Melbourneen sijoittuvassa komediallisessa australialaisessa rikossarjassa Neiti Fisherin etsivätoimisto (Miss Fisher's Murder Mysteries,  2011–2015).

Peregrine Fisher (Geraldine Hakewill) ja ylikonstaapeli James Steed (Joel Jackson) yhdistävät usein voimansa rikoksia ratkoessaan. Ihastumistakin on ilmassa.

Talon ja auton lisäksi Peregrine perii tädiltään pienen nikottelun jälkeen myös tämän ystäväpiirin eli  Seikkailijattarien klubin jäsenyyden. Oma-aloitteisesti neuvokas neito päättää jatkaa myös tätinsä työtä yksityisetsivänä.

Siinä missä Phryne Fisher oli moderni, kokenut ja rohkea maailmannainen villillä 1920-luvulla, kompuroi hänen sisarentyttärensä Peregrine eteenpäin 40 vuotta myöhemmin enemmän innolla kuin taidolla. Kekseliäisyys ja periksiantamattomuus ovat kuitenkin kulkeneet suvussa. Naisia tuntuu yhdistävän myös heikkous poliisimiehiin. Siinä missä Phryne ja rikoskomisario Jack Robinson kaartelivat kausikaupalla toisiaan, vilkuilevat Peregrine ja komea ylikonstaapeli James Steed (Joel Jackson) jo toisiaan avoimen ihastuneesti. Kumpikin naisista elää keskellä suurta murrosta muutoksen vuosikymmenellä.

Soundtrack saa tanssimaan

Alkuperäisessä Neiti Fisherin etsivätoimistossa panostettiin toden teolla lavastukseen ja puvustukseen. Neiti Fisherin upeiden asujen lisäksi kuvissa ihastuttivat mm. museoautot ja vanhat lentokoneet. 40 vuotta myöhemmin maailma näyttää hyvin erilaiselta, mutta kyllä Neiti Fisher nuoremman tutkimuksissakin riittää herkullisia historiallisia yksityiskohtia. Puvustus on edelleen upeaa, ja 1960-luvun alun hiteistä koottu soundtrack aivan ihana. Mutta kukapa estää tanssimasta mukana katsellessa?

Sarjan yleistunnelma on 1960-lukulaisen groovy, mutta rikokset ovat kyllä ihan täysiä murhia eivätkä mitään nekkukepposia. Niiden ratkomisessa Peregrinellä on apunaan jamesbondmaisia vakoiluvempaimia, joita Seikkailijattarien klubin ainoa miesjäsen Samuel (Toby Truslove) hänelle valmistaa. 

Geraldine Hakewill muistuttaa pikkumustassaan kovasti Audrey Hepburnia.

Peregrine Fisheriä näyttelevä Geraldine  Hakewill muistuttaa hämmästyttävän paljon legendaarista 1950- ja 1960-luvun filmitähteä Audrey Hepburnia, mikä tietenkin vain lisää hänen lumovoimaansa. Geraldinen yhdennäköisyys 1990-luvun teinitähden Jennifer Love Hewittin kanssa on myös ilmeinen.

Neiti Fisherin etsivätoimiston pohjana olivat australialaisen Kerry Greenwoodin historialliset Phryne Fisher-rikosromaanit, joita tämä on tähän mennessä tehtaillut parikymmentä.  Neiti Fisher nuoremman tutkimukset on kyllä spin-off-sarja, mutta se ei pohjaudu kirjoihin. Ensimmäinen kausi koostuu neljästä rikostarinasta, jotka on kukin jaettu kahteen osaan. 

Lisää on luvassa. sillä toinen kausi Neiti Fisher nuoremman tutkimuksista käynnistyy tuoreeltaan Ylellä 24.9. Se on Australiassakin nähty vasta tänä kesänä. 

Phryne Fisher katosi viidakkoon

Vanhemmalle neiti Fisherille ei juuri nyt kuulu mitään uutta. Kolmen tv-sarjakauden jälkeen tehty elokuva Miss Fisher and the Crypt of Tears (2020) jäi pahasti koronan jalkoihin, ja se esitettiin Suomessakin vain Rakkautta & Anarkiaa-festivaalilla viime syksynä.

Takaportti on silti olemassa, sillä Neiti Fisher nuoremman tutkimukset -sarjan mukaan Phryne Fisher on vain kadonnut Papua-Uusi-Guineassa. Hänet tuntien ei olisi lainkaan yllättävää, vaikka neiti vielä ilmestyisi viidakosta, vaikka perintö onkin jo jaettu.

Neiti Fisher nuoremman tutkimukset -sarjan ensimmäinen kausi on kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa vielä kahden kuukauden ja kahden viikon ajan. TV1 esittää sitä parhaillaan uusintana lauantai-iltapäivisin klo 16.00. Uudet jaksot Ylellä 24.9. alkaen.

 


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: Ben King/Yle Kuvapalvelu10.07.2021 08:00
Katso myös
Villanelle viiltää jälleen
Agatha Christien luonnostelema suomalaisetsivä Sven Hjerson saa oman tv-sarjan
Max Seeck kertoo Hollywood-sarjastaan: Erittäin kova jengi tekemässä
Porvarisrouvasta vakoojaksi
Ruotsalaistrillerissä Max Angerin tyttöystävä katoaa Pietarissa
Haastattelussa Camilla Läckberg: Dekkarikuningatar kirjoitti pandemia-ajan rakkauselokuvan
Kaikki synnit-rikosdraamasarjan uuden kauden kuvaukset alkavat
Matti Rönkä arvostaa dekkareissa tunnelmaa
Jussi Vatanen näyttelee pääosaa kesällä Haminassa kuvattavassa jännityssarjassa