Karuselli - C More

Petteri Summanen ja Kari Hietalahti kertovat uutuussarjastaan: Hyvä komedia syntyy toden kautta

Komediakonkarit tekivät ideoita tuhlailevan Karuselli-sarjan, jonka jaksot maalaavat erilaisia tuokiokuvia Suomesta.

Syyskuun 23. päivä C Moren suoratoistopalvelussa alkanut Karuselli-draamakomediasarja sukeltaa muuttuvaan Suomeen tarkastellen sen erilaisissa kuplissa eläviä asukkaita. Absurdia ja todenmukaista komiikkaa sekoittavan ohjelman ovat käsikirjoittaneet Petteri SummanenKari Hietalahti ja Anna Ruohonen. Ohjaus ja alkuperäisidea ovat Summasen käsialaa.

– Luvassa on rikas, monipuolinen ja yllättävä sarja. Jokainen jakso voisi olla vaikka oman sarjansa pilotti. Karuselli toivottavasti kutkuttaa, herättää kysymyksiä ja ajatuksia. Se on komedia, mutta draamallisella pohjalla tehty, Summanen kertoo.

Kari Hietalahti esittää kolmosjaksossa hillosta pitävää Ekiä.

Lukuisista töistään tunnetuilla Summasella ja Hietalahdella on vahvat kannukset komedian saralla. Hietalahti on esiintynyt muun muassa Vintiöt-, Ihmebantu- ja Sipoon herttua -sarjoissa. Summanen on puolestaan viihdyttänyt esimerkiksi sarjoissa Studio Julmahuvi ja Isänmaan toivot sekä Yösyöttö- ja Tarhapäivä-elokuvissa.

Näyttävä tähtikaarti naurattaa

Sarjan kymmenen jaksoa sisältävät jokainen itsenäisen tarinansa, joiden kirjo on suuri. Jaksoissa tehdään muun muassa hyväntekeväisyysbiisi ilmastonmuutoksesta, haetaan venepaikkaa oudoksi osoittautuvasta pursiseurasta, lähdetään valtion määräämiin vauvatalkoisiin ja kilvoitellaan tv:n tanssikisassa. 

– Karusellissa on viitisenkymmentä erilaista roolia. Sarja on työllistänyt tosi paljon suomalaisia näyttelijöitä, mikä on hieno juttu. Jokaisessa pienessäkin roolissa on hyvä näyttelijä, Hietalahti lupaa.

Karusellin avausjaksossa hyväntekeväisyysbiisin teosta tulee tuskaista.

Osa näyttelijöistä esiintyy sarjassa useassa eri roolissa, osa vain yhdessä. Hietalahti näyttelee itse seitsemässä osassa, joissa hänet nähdään esimerkiksi öykkärimäisenä laulajana ja symppiksenä taksikuskina. Muiden jaksojen pääosissa esiintyvät muun muassa Paavo KinnunenMimosa WillamoMartti SuosaloRiitta HavukainenJussi VatanenTommi KorpelaNiina KoponenSaara Kotkaniemi ja Mikko Kivinen

– Yksi hahmo vierailee samana hahmona useassa stoorissa, mutta ei paljasteta siitä sen enempää, Summanen sanoo.

Ei saatu kopteria vaan auto

Episodimaisen ohjelman teko eroaa jatkuvajuonisen sarjan tuotannosta. 

– Haasteena on, että jokaisen jakson pitää olla timanttinen. Täytyy tarkasti rakentaa se maailma niin, että siihen pääsee nopeasti mukaan. Se on työlästä, mutta palkitsevaa, Summanen kertoo.

Valtio kutsuu Markon maanalaiseen yksikköön tuottamaan vauvoja.

Vaihtuvat teemat lisäävät työmäärää myös lavastuksen, puvustuksen, hiustenlaiton, maskeerauksen ja castingin osalta, mikä kasvattaa kuluja.

– Käsikirjoituksia ei voi tällaisessa tuottaa kädestä suuhun. Niiden pitää olla analysoitavissa, että voidaan tehdä ne tuotannolliset huomiot, että onko tässä pakko olla kaikki nämä henkilöt tai tarvitaanko räjähtävää helikopteria.

Räjähtäviä helikoptereita ei ehkä nähdä tällä kaudella.

– Ei me hirveän monta niitä enää saatu, kun rahat loppuivat kesken, Summanen veistelee.

– Mutta savuava auto meillä on, vanha Skoda, Hietalahti jatkaa.

Komedian tryffelisika tonkii

Toimivan komedian resepti on Summaselle ja Hietalahdelle tuttu. Teatteritaustan ja lukuisten toistojen myötä hauskuuden lainalaisuudet ovat piirtyneet selkäytimeen.

– Aika usein se lähtee sieltä draaman puolelta, ikään kuin toden kautta. Liioittelemalla, vääntämällä tai jollain tavalla vääristämällä saadaan komediallisia asioita ulos. Kari on ainakin luontainen siinä, että pystyy löytämään teksteistään hauskuuden ja tuottamaan ideoita, Summanen kehuu.

– Pete sanoo, että minä olen kuin komedian tryffelisika, joka tonkii kärsällään komediamaastoa. Kyllä se sieltä toden kautta lähtee. Vaikka olisi kuinka iso ja räikeä hahmo, siinä pitää olla ihminen sisällä. Parhaista hahmoista löytyy toden tuntu, Hietalahti pohtii.

C Moren alkuperäissarja Karuselli nähdään 23. syyskuuta alkaen C Moren suoratoistopalvelussa, jonne sarjan kymmenen jaksoa julkaistaan kahden jakson viikkotahdilla.


Teksti: Elina Korvola I Kuvat: C more23.09.2021 12:00
Katso myös
Maria Kallio -tähti Petteri Summanen palasi rikospaikalle
Kari Hietalahti: Lapsiin kohdistuvat rikokset ahdistavat