Nosteessa - Yle Areena

Nosteessa-sarjassa etsitään uutta artistia: Valmentajina isoja nimiä, kuten Paula Vesala ja huipputuottaja Jurek Reunamäki

Musiikkirealityn toisella kaudella nähdään myös Ellinoora, Robin Packalén ja Nelli Matula kilpailijoita auttamassa. 


YleX:n rennolla otteella tehty Nosteessa ei ole pelkästään laulukilpailu, vaan sarjassa etsitään monipuolista artistia ja musiikintekijää. Ohjelman juontaa YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin, joka jakoi Suomen pisteet vuoden 2021 Euroviisujen finaalissa. Sarjan vakiotuomarina ja valmentajana nähdään huipputuottaja ja muusikko Jurek Reunamäki. Tuottajavelho Jurek on tehnyt musiikkia muun muassa Jenni Vartiaisen, Antti Tuiskun, Sannin ja Erinin kanssa.

Nosteessa on musiikintäyteinen sarja täynnä nuorta energiaa. Uudet nuoret tyypit tuovat uutta tulokulmaa, intoa ja intohimoa musiikin tekemiseen. Hyvin virkistävä sarja minun mielestäni, Jurek Reunamäki kuvailee.

Kuvassa ovat 2. kauden kilpailijat sekä juontaja Katri Norrlin.

Erilaisuus on rikkaus

Kaksitoistaosaisen 2. kauden jaksot tulevat katseltaviksi Yle Areenaan ja YouTubeen. Syyskuun 14. päivä alkaneella uudella kaudella on mukana kuusi muusikkoa: hiphop-, afropop- ja afrobeat -artisti Keys, poppia tekevä Kah Pao, runollinen rap-artisti Tiia Karoliina, akustista folkmusiikkia tekevä Vivi, feminististä poppia tuottava Sorry Babe sekä lapsuudenystävien yhtye Musketit

Jurek toivoisi kotimaan musiikkikentälle lisää vaihtelua, jota sarjassa juuri haetaankin.

– Suomi kaipaa mahdollisimman paljon erilaisia artisteja ja monimuotoisuutta. Mielestäni meillä on kulttuurissa vielä paljon avartamista. Sellaista uteliaisuutta saisi olla enemmän, että mahdollisimman erilaiset artistit saisivat tsänssin näyttää, mitä he osaavat ja miten he katsovat maailmaa. Se palvelisi suomalaista kulttuuria yleisestikin, ei pelkästään musiikkialaa.

Jurekin mielestä uteliaisuus tekisi musiikkialalle hyvää.

Kilpailuun tuli parisataa hakemusta. Voittaja saa palkinnoksi mahdollisuuden esiintyä YleX Popissa, pääsee radiosoittoon sekä kirjoittamaan biisiä yhdessä Jurekin kanssa. 

– Olemme itse raadin kanssa valinneet kilpailijat. Siinä on hyvin erilainen fiilis seurata heidän etenemistään, koska toivomme, että he kaikki pärjäisivät.

Vinkkejä alan huipuilta

Toisen kauden huippuvalmentajina nähdään Jurekin lisäksi Paula Vesala, EllinooraRobin Packalén ja Nelli Matula. Valmentajien roolina on auttaa kilpailijoita ja he tulevat antamaan neuvoja siinä vaiheessa, kun tehtävät on saatu jo alulle. 

– Kilpailijoiden yleistaso on korkea. Olin jatkuvasti yllättynyt, että ovatpa nämä todella kovaa jengiä. Monet heistä tai oikeastaan kaikki, voisi heittää ammattipiireihin ja ihan hyvin pärjäisivät, Jurek sanoo.

Nosteessa tehdään versiot kahdesta Ellinooran biisistä.

Sarjassa kilpailijat saavat toteutettavakseen erilaisia tehtäviä. Avausosassa pitää luoda demo 24 tunnissa. Demobiisejä kommentoi Paula Vesala, joka nähdään kahdessa ensimmäisessä osassa. Myöhemmin kisaajien haasteena ovat muun muassa cover-biisin teko sekä feat-kappale, jossa esiintyy myös jakson valmentajavieras.

– Porukan monimuotoisuus ja erilaisuus näyttäytyy tehtävissä. Osa haasteista on joillekin helpompia kuin toisille, eikä suoriutuminen ole välttämättä tasaista. Jotakuta saatettiin pitää kärkityyppinä, mutta sitten seuraavassa haasteessa saattoi olla jo ihan eri meininki, Jurek kertoo.

Artistilla pitää olla sanottavaa

Nosteessa-sarjan ensimmäisen kauden kahdeksasta kilpailijasta viisi on saanut jo levytyssopimuksen. Ensimmäisen kauden voitti Runo. Toisella kaudella haussa on jopa ulkomaiden valloitukseen sopiva lahjakkuus.

– Mun mielestä potentiaalia on kyllä, mutta sitä en tiedä löytyykö kansainvälisille markkinoille sopiva kyky tästä ohjelmasta suoraan heti. Kansainvälisen menestyksen saavuttaminen Suomen kokoisesta maasta käsin vaatii pitkäjänteistä työtä, Jurek muistuttaa.

Artistilta nykypäivänä vaadittavat ominaisuudet ovat hyvin samanlaisia kuin ennenkin. Karisman lisäksi tarvitaan sisältöä.

– Artistin pitää olla kiinnostava. Hänellä pitää olla sanottavaa ja mielenkiintoinen tapa välittää se sanottava. Se perusasia ei ole muuttunut.

Nosteessa-sarjan kaksitoistaosainen 2. kausi starttasi 14. syyskuuta. Ohjelmasta julkaistaan uusi osa joka tiistai ja torstai. Jaksot tulevat katseltaviksi Yle Areenaan sekä YleX Nosteessa -kanavalle YouTubeen.


Teksti: Elina Korvola I Kuvat: Thomas Taisto, YleX ja Warner Music Live22.09.2021 07:00
Katso myös
The Voice of Finland: Michael Monroe ei tunnista ystävänsä ääntä!
Tässä ovat uusvanhat Vain elämää-tähdet!
Syksyn Sävel palaa ruutuun: Mukana Lola Odusoga ja Mikael Konttinen