fbq
New_Amsterdam_1af8233dbd.jpg

New Amsterdam -tähti kritisoi Katsolle amerikkalaista terveydenhuoltoa: Ihmiset ovat tärkeämpiä kuin raha

New Amsterdamin uudella kaudella seurataan erityisesti sarjan päähenkilöiden Max Goodwinin (Ryan Eggold) ja Helen Sharpen (Freema Agyeman) romanttiseksi kääntynyttä suhdetta. Heidän suhteensa on ollut erityinen sarjan alusta saakka. Tuolloin Max sairastui syöpään, mutta johtavana lääkärinä hänen on ollut vaikea ottaa vastaan apua.

– Hän pakeni syöpää, kuten kuka tahansa. Niin minäkin tekisin. Hän on ihminen, joka on tottunut olemaan johdossa ja kontrolloimaan kaikkea. Hänestä ei tunnu hyvältä olla haavoittuvana potilaan asemassa ja ottaa vastaan jonkun toisen hoitoa. Hän ei tiennyt, mitä tulee tapahtumaan ja kuoleeko hän. On ollut näyttelijänä mielenkiintoista näytellä hahmoa, joka pelkää läheisyyttä ja herkkyytensä näyttämistä. Siihen voi moni samastua. Se on tehnyt myös Maxin ja Sharpin suhteen mielenkiintoiseksi. Maxin on täytynyt päästää hänet lähelleen, Eggold pohti Monte Carlon tv-festivaaleilla, jossa Katso tapasi hänet.

Max on sairaalan johtajana pannut tuulemaan. Hän halusi inhimillistää potilaiden hoitoa. Ensimmäisenä hän jakeli potkuja suurelle joukolle henkilökuntaa, ja uusi johtaja aiheuttikin melkoisen myllerryksen perinteikkäässä instituutiossa.

– Sarja kertoo terveydenhuollon palauttamisesta siihen, että ihmisistä välitetään, eikä vain ryöstetä heidän pankkitiliään. Max haluaa, että hoitotyöhön saataisiin aiempaa humaanimpi lähestymistapa, Eggold kuvaili.

Eggoldin mukaan Max välittää potilaista hieman liikaakin, ja hän toimii sen vuoksi toisinaan holtittomasti. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Se on hänen suurin vahvuutensa, mutta samalla myös heikkoutensa. Hän suhtautuu työhönsä suurella intohimolla. Se tekee hänestä hyvän lääkärin, sillä hän välittää ja kuuntelee. Onneksi hänellä on kollegoita, jotka tasapainottavat häntä, osaavat laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja muistuttaa faktoista. Kuten Helen Sharpe.

New Amsterdam perustuu todellisiin tapahtumiin. Sen pohjana toimii New Yorkissa aiemmin työskennelleen johtavan lääkärin Eric Manheimerin omasta urastaan ja elämästään kirjoittama teos Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital

– Jotkut sarjan käänteet ovat suoraan kirjasta, eli ne ovat todellisia tapahtumia. Useimmat ovat saaneet inspiraationsa kirjasta, eli ne ovat lähellä todellista materiaalia. Ne ovat siis asioita, joiden kanssa olemme oikeasti tekemisissä. Kuten se, että ihmisillä ei ole varaa ostaa lääkkeitä, joita he tarvitsisivat, sillä lääkeyhtiöt haluavat rahastaa, Eggold sanoi.

Vaikka näyttelijä sanoo yleensä pidättäytyvänsä kommentoimasta politiikkaa, Yhdysvaltain terveydenhuolto on asia, jonka muutosta hän haluaa olla ajamassa.

– Amerikkalaiset eivät luota terveydenhuollon päättäjiin. Kaikkien ulottuvilla oleva terveydenhoito on amerikkalainen unelma. Sen ei pitäisi olla vain niille, joilla on paljon rahaa. Ihmiset eivät käy terveystarkastuksissa kuten Euroopassa, vaan menemme lääkärille vasta, kun on pakko. Liikumme sitä kohti, mutta hyvin hitaasti. Ehkä pääsemme siihen viidenkymmenen vuoden päästä. 

New Amsterdamin neljäs kausi Elisa Viihde Viaplaylla, uusi jakso keskiviikkoisin.

Seuraa meitä somessa