Hospital Real - Yle Areena

Murhia ja juonittelua 1700-luvun Santiago de Compostelassa

Jännittävässä uutuussarjassa Hospital Real Santiago de Compostelan kuninkaallisessa sairaalassa kieroillaan oikein urakalla.

Yle Areenaan pompsahtaa säännöllisesti pieniä herkkupaloja Espanjasta ja Portugalista. Tänään sinne saadaan 17-osainen espanjalainen Hospital Real. Tai oikeastaan historiallinen draamasarja on galicialainen, sillä se on Galician television tuotantoa ja galician kielellä eli galegoksi puhuttu.

Vuonna 2015 valmistuneen sarjan tapahtumapaikkana on Santiago di Compostela, jonne pyhiinvaeltajat ja muutkin kulkijat yhä tänäkin päivänä sankoin joukoin vaeltavat. Vuonna 1499 valmistunut kuninkaallinen sairaala on nykyään hotellina.

Aivan 1700-luvun lopulle ajoittuvan sarjan alkajaisiksi nuori kirurgi Daniel Álvarez de Castro (Pedro Freijeiro, kuvassa 4. vasemmalta) palaa opintomatkalta Ranskasta kotiin Espanjaan ja Santiago de Compostelaan. Tilanne Pariisissa on mennyt ikäväksi, sillä kuningas ja kuningatar on mestattu ja ylimystölläkin on vaikeuksia säilyttää päänsä.

Kotimatkalla tapahtuu kuitenkin kurjia, ja maalaistyttö Olalla Taboada (Mariña Sampedro, kuvassa 3. oikealta) poimii miehen talteen henkihieverissä. Hoitotyöstä kiinnostunut nuori nainen hoivaa potilastaan niin antaumuksella, että lempi leimahtaa. Pian suunnitelmana on lähteä yhdessä Santiago de Compostelaan, avioitua ja hoitaa yhdessä kaupungin kuninkaallisen sairaalan potilaita.

Sarjan alku voi kuulostaa imelältä, mutta hyvin nopeasti selviää, että todellisuus on vallan muuta kuin kaksikon toiveet. Yhteinen tulevaisuus vaikuttaa mahdottomalta, mutta töitä he joutuvat kuitenkin rinta rinnan tekemään. Edes kaihoisiin katseisiin ei oikein ole aikaa, kun ympärillä tapahtuu koko ajan niin karmeita.

Kuninkaallisessa sairaalassa kaupunkilaisia ja pyhiinvaeltajia hoidetaan maallisen vallan ja kirkon yhteistyönä. 

Nimestään huolimatta Hospital Real ei nimittäin ole mikään romanttinen sairaalasarja, vaan puhdasverinen juonittelusaaga ja historiallinen draama. Luvassa on salamurhia, myrkkymaljoja ja kaksintaisteluita. Kirkon ja maallisen vallan käydessä valtataisteluaan inkvisitiokin on voimissaan.

Myös sarjan henkilögalleria on kiitettävän värikäs: on katala nunna, häikäilemättömät vanhemmat, hermoheikko morsian, epätoivoinen kapteeni ja mykkä murhamies.

Hospital Real on keskinkertaisesti näytelty ja ohjattu, mutta juoni on kyllä niin jännittävä ja seikkailullinen, että pakkohan tämä on loppuun katsoa. Kaiken kieroilun ja juonittelun lomassa tutustutaan hiukan ja kiinnostavasti myös 1700-luvun lääketieteeseen ja sairaalaoloihin. 

Hospital Real on Yle Areenassa katsottavissa su 15.8. alkaen puolen vuoden ajan. Yle Teema & Femillä sarjaa esitetään 24.8. alkaen tiistaista perjantaihin klo 20.00.

 


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: Manuel Suarez & Beta Film GmbH/Yle Kuvapalvelu15.08.2021 08:00
Katso myös
Porvarisrouvasta vakoojaksi
Milanon naisten paratiisi jatkuu tänään uusin jaksoin
Älykköromantiikkaa Oxfordissa
Rikoksia ratkova nuorempi neiti Fisher tarjoaa svengaavan kesäuusinnan
Vaara vaanii mamibloggaajaa
Elokuva-arvio: Rakkautta pandemian varjossa
Ylellä tuhti Elena Ferrante-paketti: Ystävyys kantaa läpi vaikeiden aikojen
Elena Ferranten Loistava ystäväni-sarjan toinen kausi alkaa tänään