Käenpesä - Elisa Viihde Viaplay

Maria Kuusiluoma menetti tv-roolin juuri ennen kuvauksia

Maria Kuusiluoman piti tänä kesänä näytellä uudessa televisiosarjassa, mutta toisin kävi. Maria päätti näyttää vaikeuksille kinnasta ja ryhtyi tutkimaan kansainvälisiä työmahdollisuuksia.

Elisa Viihde Viaplayssä uusintana pyörivä sarja Käenpesä teki Maria Kuusiluomasta kaikkien tunteman näyttelijän, vaikka moni muistaa hänet jo 1990-luvulta MTV3:n suosikkisarjasta Puhtaat valkeat lakanat. Marian viimeisimpiä televisiotöitä ovat olleet roolit sarjoissa Pohjolan laki, Sorjonen ja Keisari Aarnio

Marialla on vakituinen kiinnitys Suomen Kansallisteatterissa, joten teatterityöt menevät aina televisio- ja elokuvaprojektien ohi. Tänä kesänä Marian piti olla mukana matkapuhelinyhtiö Nokiasta kertovan sarjassa Made in Finland, mutta toisin kävi. Henkilö, jota Marian piti esittää, kielsi nimensä ja taustansa käyttämisen sarjassa.

– Olin valmistautunut rooliin, joten tämä oli henkilökohtaisesti kurja takaisku. Onneksi kuvaukset eivät olleet ehtineet alkaa, mutta silti tuotantoyhtiölle kaiken muuttaminen lennosta oli varmasti työlästä. Olimme yllättyneitä ja pettyneitä, mutta tuotanto hoiti asian todella hyvin. Ei näitä pidä liikaa murehtia tai tekee itselleen hallaa, Maria pohtii.

Julkisuus muuttui vaaralliseksi

Käenpesä pyöri MTV3:lla vuosina 2004–2007. Sarja keräsi parhaimmillaan liki 900 000 katsojaa. Maria sai huomata, että pitkä televisiosarja saattaa leimata näyttelijänsä vuosiksi. 

– En tiennyt silloin, että minut muistettaisiin aina Käenpesästä.

Hänellä on kuitenkin sarjasta ja siinä työskennelleistä kollegoistaan pelkästään hyviä muistoja. 

– Tunsimme Turkka Mastomäen kanssa entuudestaan, mutta intensiivinen ja pitkä yhteistyö teki hänestä minulle kuin veljen. Kaikilla on omat kiireensä, joten emme juuri näe toisiamme, mutta hän on fantastinen, rakas ja läheinen ihminen, Maria kehuu.

Maria ja Turkka Mastomäki Käenpesä-sarjassa vuonna 2004.

Sarjan suosio muutti Marian elämää pysyvästi. Hän joutui vuosikausia pelkäämään henkensä edestä ahdistelijaa, joka jopa tunkeutui hänen kotiinsa.

– Se meni todella rajuksi ja vaaralliseksi sekä vaikutti koko arkeeni. Töissä tunsin olevani turvassa, mutta pelkäsin kulkea yksin. Pelko tarttuu ja leviää joka paikkaan, ja mietin miten suojaan lapseni. Se oli aivan hirveää.

Viranomaiset kielsivät Mariaa puhumaan asiasta julkisesti, koska julkisuus ruokkii vainoajaa ja on kuin bensaa liekkeihin.

– Nyt olen turvakiellon ansiosta suojassa, Maria toteaa.

Taloudellinen paine on kova

Näyttelemisen lisäksi Maria on yrittäjä ja pyörittää Porissa Kirjurinluodon kesäteatteria. Korona on rajoittanut yleisömääriä, mikä taas on luonut kovat talouspaineet.

– Kesäteatterin pitäminen on ollut oma taiteenlajinsa tänä vuonna, koska rajoitukset muuttuivat pitkin kevättä. Viime vuonna jouduimme perumaan esitykset kokonaan, koska toiminta-aikamme on alkukesästä. Esitysten peruminen työllisti jopa enemmän kuin toiminnan pyörittäminen, eikä kassaan tullut euroakaan. Se oli jäätävä show, mutta asioihin ei pidä jäädä kiinni, vaan täytyy jatkaa eteenpäin, Maria sanoo. 

Mikäli rajoitukset sallivat, Maria nähdään syksyllä Juho Jokelan kirjoittamassa näytelmässä Dosentit. Sitä ennen kuitenkin hän nauttii lomasta, johon mahtuu myös ripaus työtä. Näyttelijä-yrittäjä nimittäin kertoo käyneensä Montenegrossa ja Kroatiassa haistelemassa kansainvälisiä työmahdollisuuksia. 

– Se oli sellaista hyvin hataraa tunnustelua. Tähän ikään on jo oppinut, että on kaikenlaisia hienoja ideoita, mutta vain osa niistä voi toteutua. Niiden toteuttamiseksi pitäisi olla myös vapaampi menemään, mitä en ole, koska minulla on päätyö Kansallisteatterissa ja lapset, Maria summaa.

Käenpesän 1. kausi Elisa Viihde Viaplayssa. 

Marian vaatteet Ferrer ja Dots.


Teksti Nanna Drummond Kuvat Matti Matikainen08.08.2021 12:00
Katso myös
Muistatko vielä Käenpesän?