fbq
Secrets_of_Playboy_paa_a2d3c7f1ab.jpg

Hugh Hefner -skandaalidokkarin ohjaaja paljastaa: ”Melkein kaikki haastateltavani alkoivat nähdä painajaisia”

Shokeeraavat paljastukset Playboy-lehden perustajasta Hugh Hefneristä ovat uineet viime viikkoina uutisvirtaan. C Moressa ja mtv-palvelussa julkaistavassa kymmenosaisessa Secrets of Playboy -dokumenttisarjassa lukuisat Hefnerin vaikutuspiiriin kuuluneet naiset kertovat kokemastaan kaltoinkohtelusta ja paljastavat yksityiskohtia lehtikeisarin pimeistä ja jopa perversseistä puolista.

Uutuusdokumentissa järisyttäviä väitteitä Hugh Hefneristä – Playboy-talossa eläimiin sekaantumista, huumaamista ja hyväksikäyttöä

Katso pääsi haastattelemaan videopuhelun välityksellä paljastusten taustalla olevan Secrets of Playboy -dokumentin ohjannutta Alexandra Deania. Dean kertoo pitäneensä Playboyta mielenkiintoisena ilmiönä, johon perehtyminen voisi olla hauskaa. 

– Ajattelin, että dokumentti voisi juhlia Playboyta tai se voisi olla kriittinen. Kaikki riippuisi siitä mitä haastateltavat sanovat, Dean sanoo. 

Haastattelujen edetessä kävi selväksi, ettei Playboysta tulisi hauskaa dokumenttia. Deanille valkeni, että hauskan sijaan Playboy on ollut monella tapaa surullinen ilmiö ja että siinä tavalla tai toisella mukana olleita ihmisiä ei ole kohdeltu hyvin. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Dokumentin tekeminen muutti käsitykseni Playboysta ja Hefneristä täysin, Dean painottaa. 

Hefner menetti kontrollin

Vuonna 2017 menehtynyt Hugh Hefner perusti Playboy-lehden vuonna 1953. Lehti ampaisi samantien kuuluisuuteen julkaisemalla alastonkuvia Marilyn Monroesta

Vuosikymmenten saatossa vähäpukeisiin naisiin, kalliisiin autoihin ja luksuselämään keskittyneestä miestenlehdestä kasvoi viihdeimperiumi, joka kattoi lehden lisäksi muun muassa tv-ohjelmia ja yökerhoja. 

Deanille, kuten monelle muullekin amerikkalaiselle, Playboy edusti 1960-luvun seksuaalivallankumousta. Vielä 1950-luvulla Yhdysvallat oli hyvin sulkeutunut yhteiskunta, jossa ei esimerkiksi katsottu hyvällä esiaviollista seksiä tai varsinkaan naisten avointa seksuaalisuutta, Dean muistuttaa.

Playboyn logo, siluetti pientä rusettia pitävästä kanista lienee tänäkin päivänä yksi maailman tunnistettavimpia brändejä. Moni muistaa yhtä hyvin myös punaiseen satiiniaamutakkiinsa pukeutuneen Hugh Hefnerin, joka johti valtakuntaansa kuolemaansa asti.

Hefneriä on pidetty ihmisenä, joka taisteli lehtensä kanssa seksuaalisvallankumouksen eturintamassa. Deanin mukaan Hefnerin kantava ajatus oli, että kaikki ovat vapaita tekemään, mitä haluavat, kunhan eivät toiminnallaan satuta muita. Se oli ajatus, josta jokaisen oli helppo pitää. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Ikävä kyllä kävi ilmi, että Hefner itse satutti monia ihmisiä. Hän muuttui siksi playboyksi, jonka hän oli lehdessään keksinyt. Rajat sumenivat, mukaan tuli lisää huumeita ja lisää naisia. Parissa vuosikymmenessä hän oli menettänyt täysin kontrollin. Tätä puolta moni ei tiennyt.

Tytöt 18: Huumenuori Malla, 17, haaveilee naimisiinmenosta elinkautisvangin kanssa: ”Koen, ettei minua ole rakastettu koskaan”

Haastateltavat alkoivat nähdä painajaisia

Los Angelesissa sijaitseva Playboy-kartano oli paitsi Hefnerin koti myös Playboyn päämaja, joka lehden huippuvuosina tuli tunnetuksi julkkisten bilepaikkana. Secrets of Playboy -dokumentissa lukuisat kartanossa asuneet ja vierailleet naiset kertovat vuosien jälkeen kartanon seinien sisäpuolella tapahtuneista järkyttävistä rikoksista. 

Esiin on tuotu esimerkiksi raiskauksia, huumaamista ja eläimiin sekaantumista. Dokumentissa ääneen pääsevät muun muassa Hefnerin entiset tyttöystävät Holly Madison ja Bridget Marquardt sekä Hefnerin pitkäaikainen avustaja Lisa Loving Barrett.

Nykyisen true crime -buumin aikana syntyneissä dokumenteissa sorrutaan usein mässäilemään rikollisten teoilla uhrien kustannuksella. Dean kertoo pohtivansa dokumenttiensa eettisyyttä päivittäin. Hän yrittää pitää huolen siitä, etteivät haastateltavat traumatisoituisi uudelleen dokumentin tekemisestä ja että heillä olisi kaiken aikaa turvallista olla. 

– Minusta on tullut eräänlainen traumaekspertti ja olen oppinut, miten helppoa on päästä käsiksi ihmisten traumoihin. Siksi olen koittanut myös luoda metodeja, joilla voin myös suojella haastateltavia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Dean sanoo lähteneensä haastatteluissaan liikkeelle hyvin hitaasti. Kenenkään ei tarvinnut kertoa nimiä, jos ei halunnut, eikä kenenkään tarvinnut kertoa enempää eikä vähempää kuin sen, minkä halusi. Dean tietää myös, että traumaattisten muistojen kaivaminen muistin syövereistä palauttaa ne helposti alitajuntaan. 

– Melkein kaikki haastateltavani alkoivat nähdä painajaisia – ja minä varoitin heitä siitä, Dean sanoo.

Alexandra Dean tunnetaan myös Netflixissä suurta suosiota saaneen Paris Hilton -dokumentin, This Is Paris, tekijänä. Hän pitää #metoo-ilmiön ansiona sitä, että naisten tarinoihin suhtaudutaan vakavasti. Vain vähän aikaa sitten tämän kaltaisille tarinoille ei olisi ollut sijaa.

Uutuusdokumentti: Työntekijät avautuvat tanskalaisen TV2-kanavan seksistisestä työkulttuurista

Secrets of Playboy C Moressa ja mtv-palvelussa maanantaina 21.2.2022 alkaen.

Seuraa meitä somessa